Grondkabel aanleggen

Pcjacobse

  • #1
Ik ben van plan om nieuwe elektra naar mijn vrijstaande garage te leggen, deze staat in de achtertuin.
Nu is de garage voorzien van elektra door een bovengrondse verbinding (in een metalen buis). Dit vind ik raar, en niet mooi dus nu wil ik het ondergronds gaan aanleggen.
Vorig jaar is vanaf de (nieuwe) meterkast een grondkabel aangelegd die naar de achterkant van mijn huis loopt, speciaal voor dit doel.
Deze ligt nu echter nog te wachten om verder doorgetrokken / aangesloten te worden.

Hoe kan ik deze het beste naar buiten brengen? Wat ik op het internet tot nu toe heb gevonden is dat normaal de grondkabel pas buiten begint in een (waterdichte) lasdoos. Maar dit is bij mij dus niet het geval.

Wat ik begrijp is dat ik een gat in de muur schuin naar beneden moet boren. Daar een (flexibele) pvc buis door heen moet doen, en daar in mijn kabel. Maar moet ik dan ook een lasdoos buiten gebruiken, of kan ik gelijk de kabel langs de muur naar beneden de grond in brengen?

Ik wil de elektra niet in de tuin gebruiken, enkel in de garage. Deze staat ongeveer 5 meter van mijn achtergevel af. Dat tussenstuk ga ik opnieuw betegelen.

Ik hoop dat ik mijn vraag een beetje duidelijk heb gesteld, en dat jullie me hier verder mee kunnen helpen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Het beste is natuurlijk, om de kabel uit 1 stuk te laten, van meterkast naar schuur, zonder lasdozen.
Als de kabel lang genoeg is, hoef je ook geen lasdozen te gebruiken.

Tevens dit artikel even verplaatst naar de rubriek elektra, daar past het wat beter. :wink:
 

System7

  • #3
En toch raad ik je aan om op de achtergevel van je huis en/of op de muur van je garage lasdozen te maken. Als je later eens wat wilt uitbreiden hoef je dan niet weer de tegels eruit te halen en te graven.
 

Pcjacobse

  • #4
Bedankt voor het advies, ik denk dat ik de kabel aan 1 stuk houd, dit was namelijk ook mijn eerste gedachte, enkel vond ik geen bevestiging van dit idee op het internet.
Maar nu wel :)
 

Appeltje

  • #5
Ik ga mee met System7... heb hier zelf veel plezier van gehad toen ik bedacht dat het toch wel handig was om een WCD aan de huiskant te hebben en later ook toen het electrische zonnescherm er kwam.

Natuurlijk is het verstandig om de rest van de kabel dan wel uit 1 stuk te laten bestaan.
 

12mark12

  • #6
Is het niet een idee om de kabel in 1 geheel naar de schuur te brengen en die te voorzien van stroom, en vervolgens vanuit de schuur weer een kabel naar buiten om de tuinverlichting ed. te regelen. Als er dan iets stoort in de toekomst hou je de stroom in je schuur in tact en heb je daar i.i.g licht.

Buiten verlichting en stopcontacten zorgen nl. nogal eens voor storingen naar enkele jaren.

Als de sleuf er ligt is het zo gepiept, enkel de kosten van een paar meter kabel extra
 

Swblom

  • #7
Of je legt de kabel op de plek waar hij de grond in gaat met een lus in de grond. Als je dan later toch nog een aftakking wil maken heb je genoeg ruimte om er een lasdoos tussen te zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu