Groepenkast wijzigen

Jesperh

  • #1
Goedendag,

Graag zou ik op inductie willen koken waardoor er in mijn groepenkast een krachtgroep is benodigd. Momenteel heb ik nog een 1 fase groepenkast, maar zal binnenkort worden gewijzigd naar een 3 fase (3x25) door de netbeheerder. In mijn huidige groepenkast is te weinig ruimte om dit allemaal aan te sluiten waardoor ik eenzelfde als mijn huidige kast simpelweg ernaast wil monteren om zo extra sloten te creëren. Ik heb een ontwerp gemaakt die ik graag aan jullie voorleg, zie bijlage. Zie ik dingen over het hoofd of moeten dingen anders?

Mijn vragen:
- De 16A eindgroepen zitten geklikt op een busboard, 1 fase. Moet ik dit busboard ook vervangen door 3 fase?
- Binnenkort worden zonnepanelen geplaatst (ongeveer 5900wp). Dit zal middels een PV-verdeler worden aangesloten op de wasmachine aansluiting. Dit wordt gedaan door de zonnepanelen installateur. Moet ik hiervoor nog ergens rekening mee houden?
- Doordat ik gebruik maak van een 63A hoofdschakelaar en aardlekschakelaar zal ik moeten werken met 10mm2 installatiedraad. Is dit overal benodigd of alleen tussen de hoofdschakelaar en aardlekaansluitingen?
- Andere dingen die jullie opvallen?

Alvast bedankt voor het meedenken.

N.B. De foto's in de bijlage laten de huidige groepenkast zien.

1632823115581.png


Huidige groepenkast1.jpg Huidige groepenkast2.jpg Meterkast ontwerp.png
 

Jesperh

  • #2
Ik zie dat het schema amper leesbaar is, hopelijk is onderstaande beter zichtbaar:
Meterkast ontwerp1.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
1) In je nieuwe schema teken je ook maar 8 groepen achter 2 aardlekschakelaars, daarvoor hoef je het busboard niet te vervangen. Verdeler over 3 fasen zou natuurlijk wel mooier zijn maar dan heb je ook een extra aardlekschakelaar nodig.
2) Ja je moet er rekening mee houden dat je 5900Wp helemaal niet op 1 fase kunt aansluiten?! Je hoofdzekeringen zijn straks immers maar 25A (5750W) en met een selectieve groepszekering van 16A ertussen ben je beperkt tot 3680W. 5900Wp aan zonnepanelen in een 3-fasen installatie moet gewoon met een 3-fasen omvormer worden aangesloten. Weet de PV-installateur wel van je plannen om naar 3x25A te gaan?
Of is er nog belangrijke informatie die je weglaat misschien (is het bijvoorbeeld een O/W opstelling op een omvormer veel kleiner dan 5900Wp)?
3) Waarom gebruik je een 63A hoofdschakelaar?
4) Waarom wordt de nieuwe aardlekschakelaar een 63A exemplaar maar behoud je ook de bestaande 40A aardlekschakelaars?
5) Wat voor een kookplaat of fornuis komt er? Die 25A krachtgroep hoort niet achter 25A hoofdzekeringen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jesperh

  • #4
Bedankt voor je antwoorden Xander!

1) Helder
2) Er komen 10 panelen op het zuid-oosten te liggen en 5 op het noord-westen. De panelen zijn 395wp per stuk. De omvormer is de SolarEdge SE4000H. De installateur had het erover om eventueel de wasmachinegroep te vervangen voor een 20A, maar helemaal zeker weet ik dit niet. Hoe zou dit volgens jou op te lossen zijn?
3) Is geadviseerd icm zonnepanelen door een medewerker bij Elektramat. Prijsverschil is niet veel en better safe than sorry.
4) Omdat de nieuwe aardlekschakelaar enkel voor de krachtgroep wordt gebruikt. Hangt deze samen met de huidige aardlekschakelaars dan? Wat zou ik hier dan moeten doen?
5) Er komt een inductieplaat van 11,4kW. Ik dacht beter iets hoger zitten. Is 16A voor de krachtgroep dan ook afdoende?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
2) De omvormer is dus maar 4000W, dat scheelt nogal met 5900. :wink: Deze past prima op een 20A groep achter de huidige 1x35A hoofdzekering, maar achter de nieuwe 25A hoofdzekeringen moet je eigenlijk geen groepen zwaarder dan 16A plaatsen i.v.m. selectiviteit. Vandaar mijn vraag: weet de leverancier van de zonnepanelen wel van deze wijzigingen? Mogelijk past een 3-fasen omvormer beter (al moet je dan ook iets anders verzinnen voor de PV-verdeler).

3) Een 63A hoofdschakelaar is compleet onnodig.

4) De aardlekschakelaars moeten geschikt zijn voor de maximale stroom die er doorheen kan lopen. Je hebt straks twee voedingsbronnen: 25A uit het net, 20A uit de zonnepanelen. Op de fase waar je de PV aansluit heb je in theorie dus maximaal 25+20=45A beschikbaar, dit is meer dan de 40A waar de bestaande aardlekschakelaar voor geschikt is. Juist deze zou je in theorie moeten vervangen door een 63A exemplaar.
De stroom door de nieuwe 4-polige aardlekschakelaar wordt beperkt omdat er maar 1 eindgroep achter zit. Hier is een standaard 40A exemplaar voldoende.
5) Die 11,4kW plaat moet gewoon op een B16 automaat. Hoger is niet beter, want je komt in de knoop met de selectiviteit en al het standaard Perilex aansluitmateriaal is ook maar tot 16A geschikt.

Als je maar 1 krachtgroep nodig hebt kun je misschien beter een aardlekautomaat kopen, dat is een aardlekschakelaar en installatieautomaat gecombineerd in 1 component. Scheelt weer 4 modules ruimte.
 

Jesperh

  • #6
2) De leverancier van de zonnepanelen heb ik inmiddels laten weten van mijn plannen, nog geen reactie. Welke andere mogelijkheden heb ik hier?

3) Ook niet als ik verwacht dat er in de toekomst nog een of meerdere krachtgroepen bijkomen voor laadpalen, etc? Zijn er nadelen aan het kiezen van de 63a t.o.v. 40a?

4) Als ik het goed begrijp zou jij dus de huidige 40a aardlekschakelaars vervangen voor 63a? Als ik toch die wijziging doe is het dan nog zinvol om gelijk voor 4 polig te gaan en het huidige busboard voor 3 fase te vervangen?

5) Helder, dan moet dat gewoon 16a worden.

Dank voor de tip!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
2) Mijn eerste ingeving om een dergelijk vermogen aan zonnepanelen aan te sluiten op een 3-fasen installatie, zou een 3-fasen omvormer zijn. Maar wellicht past dat hier niet door de verschillende oriëntaties, is de stringspanning van de 5 panelen op NW te laag voor een dergelijke omvormer, of weet ik het... Sorry over groepenkasten kan ik je een hoop vertellen maar over PV valt dat eigenlijk tegen. :wink:

3) Een 40A hoofdschakelaar voldoet voor 3x25A, 3x35A en 3x40A aansluitingen. Als je ooit een zwaardere aansluiting zou willen nemen zoals 3x50A of 3x63A, dan zou je de zwaardere hoofdschakelaar nodig hebben. Anders niet. Het aantal (kracht)groepen is wat dit betreft compleet irrelevant.
Het is in verband met PV zeker belangrijk om rekening te houden met de toegenomen stroom in de verdeelinrichting (daar zijn we al over in discussie wat betreft de aardlekschakelaar, zie punt 4) maar die stroom kan zo ongeveer overal lopen behalve door de hoofdschakelaar. Ik denk dat de medewerker die je heeft voorgelicht de klok heeft horen luiden, maar nog niet weet waar de klepel hangt. Daar hebben verkopers vaker last van, zeker als ze dan een duurder component kunnen verkopen.

4) Wanneer je een 20A groep voor PV plaatst, zou je de bestaande aardlekschakelaar(s) die op dezelfde fase zijn aangesloten inderdaad moeten vervangen. In dit geval zou het maar om 1 aardlekschakelaar gaan.
Mocht de PV toch anders worden (verdeeld over 3 fasen betekent bijvoorbeeld een lagere stroom), dan is dit wellicht ook niet nodig.
Vervangen door 4-polig zeker niet doen, dat heeft voor 2-polige eindgroepen alleen maar nadelen!
Als je er iets aan wilt veranderen, neem dan het busboard met 3x4 modules (1SPF006939F0356) en een extra 2-polige aardlekschakelaar zodat je tot 12 groepen netjes over 3 fasen / 3 aardlekschakelaars kunt verdelen.

5) :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Vonken_trekker

Jesperh

  • #8
2) Ik heb inmiddels met de installateur gesproken en er gaat een 3 fase omvormer geplaatst worden. Hoe de 2 extra aders boven komen zoeken zij uit.

3) Ik heb de 40a genomen.

4) Het busboard heb ik besteld, maar is slecht leverbaar. Die zal ik later dus nog gaan vervangen.

Zie hier het voorlopige resultaat. Ik ben toch voor een losse aardlek gegaan zodat ik eventueel later nog een krachtgroep hier bij zou kunnen zetten. Heel erg bedankt voor je hulp!

63FC6B4E-7F50-453E-AFF8-DCE05B6A061E.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: Walker

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Mooi!

Met de PV verdeeld over 3 fasen zal de zekering ook lager zijn en heb je ook geen mogelijke problemen met overbelasting van de verdeelkast.

Zijn al je punten ineens opgelost volgens mij. :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Jesperh

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Ik heb hier thuis gekozen voor een eigen 300 mA aardlekautomaat voor de PV-panelen.

Ik ben hier vanuit gegaan:

Voor veel TransformatorLoze omvormers geldt, dat ze beter niet achter een aardlekbeveiliging van 30 mA (milli-Ampère) kunnen worden gezet, omdat die te snel gaat springen, zeker bij vochtig weer, omdat vocht op panelen de capaciteit vergroot.*** kiest er dan vaak voor, om de omvormer achter een aardlekbeveiliging van 300 mA te zetten. Hiermee wordt de kabel toch beschermd tegen lekstromen, zonder dat de aardlekbeveiliging nodeloos geactiveerd wordt.

Soms bestaat er wat verwarring over de regels van de NEN. Veel mensen gaan ervanuit dat in huis alleen maar aardlekbeveiliging van ten hoogste 30 mA mag worden gebruikt. Dat is niet helemaal waar: de aardlekbeveiliging van 30 mA dient als aanvullende bescherming, en deze aanvullende bescherming is verplicht voor alle leidingen waarop zijn aangesloten: wandcontactdozen, verlichtingspunten, en verplaatsbaar elektrisch materieel.

Aangezien de omvormer op een aparte leiding wordt aangesloten en op een vaste plek wordt opgehangen, geldt de verplichting voor aanvullende bescherming hier niet. Bovendien is de omvormer zelf ook uitgerust met een interne aardlekbeveiliging die ervoor zorgt dat het toestel afschakelt wanneer een plotselinge verandering in lekstroom wordt gedetecteerd.

Sommige installatiebedrijven kiezen ervoor om de omvormer dan maar helemaal niet achter een aardlekbeveiliging te zetten. Zij zien dan echter over het hoofd dat de kabel zelf ook moet worden beschermd tegen fouten. Hiervoor kàn een installatie-automaat afdoende zijn, echter alleen in het geval dat de zogenaamde lusimpedantie van de foutkring voldoende laag is. Als dat niet zeker is (en dat is het vaak niet in geval van zogenaamde TT-stelsels), dan moet toch een aardlekbeveiliging worden gebruikt, van ten hoogste 300 mA
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Beveiliging voor de omvormer wordt door de PV-installateur geplaatst neem ik aan.

De huidige krachtgroep is voor de kookplaat.
 

Jesperh

  • #12
Ik heb nog een vraag over de verdeelblokjes onderin m’n groepenkast. Met 4 aardlekschakelaars en de hoofdschakelaar zit het verdeelblokje van de nul vol. De alamat van de zonnepanelen moet nog geplaatst worden en kan er dus niet bij. Nu heb ik een tweede kast geplaatst naast mijn huidige, mag ik dan het bestaande nul blokje (en de blokjes van de overige 3 fases) doorverbinden naar nieuwe verdeelblokjes in de tweede kast?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Ik zou vooral van de groepenkast afblijven als je deze vraag moet stellen. Niet lullig bedoeld maar je hebt onvoldoende kennis om zelf in een groepenkast te werken. Dit moet wel veilig gebeuren.
 

Jesperh

  • #14
Laten we beginnen met dat ik zeker niet de uitgebreide kennis heb waarover jullie beschikken. Ik heb echter wel al de nodige aanpassingen gedaan, waarvan Stedin aangaf bij het aanpassen van 1 naar 3 fase: dat is goed en ziet er netjes uit. Mijn vraag is misschien enigszins retorisch, maar ik ben er liever zeker van voor ik een dergelijke aanpassing doe, omdat het immers wel veilig moet zijn. Liever een keer teveel gevraagd dan te weinig. Vandaar mijn vraag.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
De aardlekschakelaars naast de hoofdschakelaar sluit je beter aan via een KAM-rail.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu