Groepenkast garage

ReneD

  • #1
Ik heb vanuit de meterkast (op 3 zekeringen 16A) een aansluiting naar een nieuwe groepenkast (zonder aardlekschakelaar) in onze garage gemaakt.

In deze groepenkast zit ook een krachtstroomaansluiting voor onze waterpomp en onze rioleringspomp, daarnaast een reguliere krachtstroomaansluiting voor compressor.

Daarnaast ook een 6-tal gewone zekeringen.

Wat is er aan de hand, als er bv nu een slijptol, of cirkelzaag aangesloten wordt dan werkt deze wel een tijdje, echter na verloop van tijd knalt de aardlek in ons woonhuis eruit. Echter verlichting e.d. dat is echter geen probleem.

Wat kan de oorzaak zijn van dit probleem en hoe is dit te verhelpen ?
 

Gerrit

  • #2
Op zich merkwaardig, want de machines die u noemt (slijptol en cirkelzaag) zijn dubbel geïsoleerd, d.w.z. ze hebben geen aarde. Er kan dus ook geen foutstroom lopen. Die verlichting die u noemt, is dat TL-verlichting met aardaansluiting?
 

ReneD

  • #3
Ja, in de garage zitten met name veel (oude) TL-aansluitingen al dan niet voorzien van een aardaansluiting. Wat voor problemen kan dit geven in dit verband ?
 

Gerrit

  • #4
Soms zijn er dingen die je op afstand niet goed kunt verklaren. Het is mogelijk dat met deze groepen op één aardlekbeveiliging de foutstroom "op het randje"zit. De regel is immers: maximaal 4 groepen op één aardlekschakelaar" En die regel is er niet voor niets.

Als de aardlekschakelaar aanspreekt is er een foutstroom, dat is duidelijk.
Begin dus met een multimeter op (milli)ampère-stand de stroom te meten in de beschermingsleidingen van de verschillende armaturen en machines. Voorzichtig.

Die stromen zouden nul moeten zijn, maar in de praktijk loopt er altijd wat.
Vermoedelijk vindt u hier wel een uitschieter.

Sukses.
 

ReneD

  • #5
Dank, ik ga er op deze wijze mee aan de slag en hoop dat ik het probleem kan opsporen en verhelpen.

Een andere vraag is die bij mij opkomt, kan een dergelijk feit ook nog ergens door vocht veroorzaakt worden?
 

Gerrit

  • #6
Is de meest voorkomende oorzaak in deze tijd van het jaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu