Groep aanpassen: wat te doen met de centraaldozen?

In mijn woning (bouwjaar 1970) heb ik een groep die 5 ruimtes beslaat (entree, hal, 2 slaapkamers, badkamer). Deze groep is nu niet geaard. Elke kamer heeft een centraaldoos. Die centraaldozen zijn met elkaar doorverbonden. Dus vanaf de groepenkast gaat 1 set draden naar de centraaldoos voor de entree, waar een set lasdoppen zit. Vandaar gaat een set draden naar de centraaldoos voor de hal, etc. Nu wil ik in 1 van de ruimtes een wcd bijplaatsen, en die wil ik graag geaard hebben: dit is een hobbyruimte waar een draaibank staat.

Ik moet dus een aarddraad gaan trekken naar die ruimte, door 3 centraaldozen heen. Voor zover ik kan zien is daar wel ruimte voor.

1. De constructie met centraaldozen die met elkaar doorverbonden zijn, is tegenwoordig niet meer volgens de norm, volgens mij: elke centraaldoos moet direct met de meterkast verbonden zijn. Als ik nu mijn installatie ga wijzigen, zit ik er dan aan vast om alles volgens de huidige norm te doen? Dat zou betekenen dat ik nieuwe leidingen moet gaan leggen vanaf al die centraaldozen.

2. De bedrading is rood/groen. Kan ik die hergebruiken, of zit ik ook vast aan nieuwe bedrading?
 
De constructie met centraaldozen die met elkaar doorverbonden zijn, is tegenwoordig niet meer volgens de norm, volgens mij: elke centraaldoos moet direct met de meterkast verbonden zijn.
Ik weet niet waar je dat vandaan hebt, maar voor mij is dat volkomen nieuw.
Welke NEN1010 van welk jaar refereer je dan aan?

Bovendien geldt voor een (oud) huis met bestaande leidingloop, dat je zoiets nooit zou kunnen aanpassen.

In mijn woning, van ca 1965, zit alle elektra ook zo en heb ik (al jaren geleden) de bedrading geheel vervangen door de 'moderne' kleuren (die inmiddels al sinds ca 1969 voorgeschreven zijn). En meteen vanaf de meterkast naar de eerste centraaldoos aarde meegetrokken, van daaruit aarde naar de volgende centraaldoos enzovoort. Het hele huis zit op een dergelijke manier bedraad.

Je dient wel de gehele bedrading te vervangen door de nieuwe kleuren, geen oud met nieuw mengen, dat is niet toegestaan. En dat gaat eigenlijk ook makkelijker, want je trekt aan één van de bestaande draden een trekveer (ik gebruik altijd die nylon trekveren) door de leiding, om daarna de nieuwe bedrading in één keer door de leiding te trekken. Ga niet proberen alleen een of twee van de drie of 4 draden te vervangen of toe te voegen, want dat werkt niet (goed). Vervang ook systematisch de zwarte draden door nieuwe, want ook al zijn die dezelfde kleur gebleven, ze zijn oud en je weet niet of er een keer iets overbelast was. Beter een doos à 100m zwart 1,5mm² erbij kopen, dan erop besparen en later alsnog de boel te moeten aanpassen.

Zorg dat je gewoon overal in geaarde aansluitingen voorziet. In één ruimte ongeaarde en geaarde stopcontacten door elkaar is niet toegestaan.En het is gewoon volgens de nieuwere normen om alles geaard uit te voeren, ook al is er tegenwoordig heel veel spul 'dubbel geïsoleerd' en hoeft dat dus niet geaard te worden.

PS. Zorg dat je met z'n tweeën de klussen doet, eentje trekt en eentje voert in. Werkt veel makkelijker dan dat je in je eentje moet terkken en invoeren, in de praktijk gaat dat alleen voor een heel klein stukje.
 
Laatst bewerkt:
1) niet waar, centraal dozen door lussen is heel gebruikelijk.
Je mag geen oude en nieuwe kleuren in een doos hebben is mij verteld. Dus dan zou je alle draad moeten vernieuwen.
Een draad erbij trekken zonder de aanwezige draden te beschadigen is lastig.
 
k weet niet waar je dat vandaan hebt, maar voor mij is dat volkomen nieuw.
Welke NEN1010 van welk jaar refereer je dan aan?
Dit valt in de categorie 'ik meen dat ik ooit eens gelezen heb'. Ik denk in de context van een discussie over hoeveel laspunten er tussen een wcd en de meterkast mogen zitten. Best kans dat ik het verkeerd heb.
 
Dat klopt, het staat ook niet in de Nen

Dit systeem (met meerdere ruimtes/centraaldozen met elkaar verbonden en op één groep) heet het centraaldoossysteem en is eigenlijk juist de standaard met bouwen.
Daar hoeft dus niks aan veranderd te worden.


Ook het gebruik van geel-groen in een installatie met rood+groene bedrading is niet verboden volgens de nen voor zover ik weet.
Maar ik zou het ook tegelijk vervangen, dat zijn ook de kosten niet. En het draad trekken gaat makkelijker met een lege buis dan met de oude (vaak stuggere
 
Draden trekken gaat makkelijk als alles netjes is aangelegd, bochten netjes gebogen, geen stukjes puin in leidingen zijn gevallen, geen schroeven of spijkers door een leiding zijn geschoten, ...
Gelukkig werd er in 1970 geen (of nauwelijks) flex buis gebruikt.

ps. volgens mij is het wel alles of niks aarden in één ruimte.

Waarom wil je precies een aarde?
mogelijk zijn er andere oplossingen. (scheidingstrafo bijvoorbeeld)
 
ps. volgens mij is het wel alles of niks aarden in één ruimte.
Dat klopt: dat had ik al aangegeven:
In één ruimte ongeaarde en geaarde stopcontacten door elkaar is niet toegestaan.
Niet dat ik me stoor aan de herhaling, hoor, beter dubbel dan niet vermeld!

Waarom wil je precies een aarde?
mogelijk zijn er andere oplossingen. (scheidingstrafo bijvoorbeeld)
Had ie al gezegd in de startpost. :mrgreen:
Nu wil ik in 1 van de ruimtes een wcd bijplaatsen, en die wil ik graag geaard hebben: dit is een hobbyruimte waar een draaibank staat.
 
Ik gebruik in die ruimte een aantal gereedschappen (wo de draaibank) die zijn voorzien van geaarde stekkers, en die metalen behuizingen hebben. Als ik dan toch een wcd ga aanleggen voor die apparatuur, dan gelijk goed, is de gedachte.
 
Ik ga er verder niet op in, want dan wakker ik je onvrede over mijn antwoorden alleen nog maar aan.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan