Gres(mof) 170mm naar 125mm pvc

Jorbo

  • #1
Beste klussers en vakmensen,

Tijdens de verbouwing van mijn oude standswoning heb ik al veel profijt gehad van de info op het klus idee forum, waarvoor dank!

Nu ik bij het vernieuwen van de riolering aangekomen ben (oude situatie is deels nog een gemetselde goot met tegels er op!!) loop ik een beetje vast.

De situatie:
Ik wil graag de nieuwe 125 mm pvc buis aansluiten op het mof deel van een gres buis, zie foto.

Na op dit forum gelezen te hebben gekozen voor een overgangsstuk 125x206 monteren het verwarmen & krimpen ging niet zo als gehoopt. De eerste keer na het krimpen lekte de verbinding nog. Toen maar weer verwarmen maar te enthousiast en brandde ik er door heen (met föhn) en dus het zaakje maar weer los geslepen.
Ben nu opzoek naar het juiste advies wat te doen:

1. Toch nog een keer proberen met een nieuwe mof, en deze gelijkmatiger te verwarmen dit keer.

2. Kiezen voor de optie zoals meermaals door Henk253 (zie topic met afbeelding https://www.klusidee.nl/Forum/topic/gres-buis-in-tuin-vervangen-door-pvc.54185/ ) beschreven, namelijk door met striktouw en (snel)cement te werken. Zelf heb ik nog nooit met striktouw en snelcement gewerkt op zo’n verbinding en ben een beetje huiverig daarvoor.

Wat zouden jullie doen?
 

Jorbo

  • #2
Als aanvulling op optie 2:

Het product Strik- / jijntouw lijkt niet meer te vinden op internet zou ik daarom als alternatief zelfvulkaniserende tape (zoals deze https://www.klusidee.nl/Forum/topic/gres-buis-in-tuin-vervangen-door-pvc.54185/) in combinatie met een 125x157 overgansmof kunnen gebruiken?

Deze mof dan niet om te krimpen maar in het gres-mof deel te schuiven met tape op het uiteinde voor fixatie en afdichting om vervolgens met snelcement (deze: Grijs Snelcement snelcement) de ruimte op te vullen en de mof te fixeren.
 

Jorbo

  • #3
Om de dialoog met mezelf nog even af te maken ;-)

De 125 mm buis bleek heel mooi strak in de bestaande eterniet buis te passen waardoor de ruimte van het mof-gedeelte overbleef om vol te smeren met snel cement (zonder touw of band te gebruiken.)
Wel bleek er een hoek te zitten tussen het eterniet deel en de nieuwe 125 liggende leiding, deze kon ik opvangen met een manchet stuk van 15 graden. (wist niet dat deze bestonden)

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Wou nog even zeggen dat het geen gresbuis is maar astbestcement buis.

Je hebt toch niet te ver de 125mm buis in vernauwende gedeelte in gestoken of klemvast in geslagen, want dan scheurt de pijp.

je had ook een verkeerde krimpsok die gaat om de pijp spie eind heen.

Jou situatie zit een mof aan sluiting dus je had een 147x125 kunnen plaatsen in de mof.

Maar je hebt het nu ook op gelost.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu