Graag advies aub over leidingen/afvoer badkamer

Bennieboy84

  • #1
Hallo.

Ik ben druk bezig met een totale verbouwing en ga de badkamer naar een andere ruimte verplaatsen boven de keuken.
En moet daar alvast voorbereidingen voor treffen.
Ik heb dus een heleboel vragen ! En hoop dat jullie mij hiermee verder op weg kunnen helpen :)
Bij deze eerst wat foto's.Ik hoop dat de foto's al heel wat duidelijk maken ?
Ik ga ervan uit dat alle afvoeren naast de wc gewoon 40 wordt ? Ook vraag ik mij af of het uitmaakt aan welke kant het afvoer voor het bad komt ?
Graag zou ik willen weten of ik de beluchter bij het bad omhoog kan doen ?
De loodgieter die hier destijds de cv had geplaatst gaf aan dat pijp 70 doorgetrokken moest worden naar zolder en dan daar het dak uit. Vanwege de lucht ? Maar bij een beluchter komt er toch geen lucht uit ?
Als ik hem bij de douche moet doortrekken naar zolder dan komt daar dus een koof. En dat zou ik wel zonde vinden..

Graag zou ik een bubbelbad willen maar vraag mij af of deze op een aparte groep moet ? Ik las elders dat ik hier een xmvk kabel voor moet gebruiken en een waterdichte doos. En een 30ma differentieel ?

Ook vraag ik mij af op wat voor hart ik de douchekraan moet maken ? Ik neem een douchewand van 120. En aan de ene kant lijkt mij zo een inbouw kraan ook heel mooi. Maar ik hoor hier slechte verhalen over ? dat je het niet makkelijk kan vervangen als het stuk is ?

En ik vraag mij nog af of er een vaste maat is waarop de wastafel en kast komt te hangen ? Ik zit er aan te denken om een stopcontact in het handdoeken kastje weg te werken.

Alvast bedankt :)
 

DIYLady

  • #2
Hey Bennie

Eerst en vooral ik ben geen prof - maar ben zelf ook met een badkamer verbouwing bezig dus ik kan je al een paar tips geven:

1. Wat zijn de afmetingen van de ruimte. Het lijkt dat je te veel wil op een kleine ruimte. Zo heb je amper plaats tussen het bad en de WC. Douche lijkt ook heel small. Ik zou persoonlijk nooit gaan voor iets smaller dan 90cm. Onderschat het belang van voldoende bewegingruimte niet, en vergeet niet dat het breedte punt je schouders zijn!

2. Maak je afvoeren zou groot mogelijk. Standaard sifon voor douche en bad is 40mm maar 50mm komt meer en meer voor. Niet verwonderlijk met de regendouche trend.

3. Waar 2 afvoeren samen komen, ga dan meteen een maat groter. Als je bv de afvoer van het bad en douche laat samen komen in een 40mm buis, dan riskeer je dat er water op borrelt in de douche als je het bad laat weglopen.

4. HOH maat douche - gewoon kijken wat de maat is van de kraan dat je wil.

5. Alles wat je inbouwd is moeilijker later te herstellen indien nodig. Zelf heb ik gekozen voor inbouw wastafel en bad kranen maar niet voor de douche aangezien deze toch elke dag gebruikt wordt.

6. 70mm is een regenwaterafvoer maat. Die buizen zijn dunner. Ga die niet gebruiken voor de afvoer. 75mm zijn de dikwandige buizen.

7.Koop meteen een grote pot PVC lijm, en meer hulpstukken dan je nodig hebt, want je gaat gewoon knoeien ;) Alles wat je niet gebruikt terug brengen. Men doet daar niet moeilijk over in de bouwmarkten.
 

Bennieboy84

  • #3
De ruimte is ongeveer 2 bij 3 meter.

Waarschijnlijk maak ik de douchewand wel kleiner.

En ik bedoelde pijp 75 inderdaad ipv 70.
 

Bowls

  • #4
Zoals ik het nu zie draait de deur naar binnen. Dit is in zo'n kleine ruimte niet handig. Ik zou proberen deze naar buiten te laten draaien.
Ik ben persoonlijk niet zo'n fan van inloopdouches. Zie ze veel in hotels (wel gemakkelijk schoon te houden. het wordt vaak een waterballet. Zolang je niet onder de douche staat, valt het water min of meer naar beneden. Als je er onder gaat staan dan ketst er veel water af op het lichaam wat in jouw geval veelal op het toilet terecht gaat komen.
Ik heb overigens een soortgelijke badkamer in een ruimte van 220 bij 220 cm maar wel met kwartronde douchecel. Gaat prima maar met twee personen tegelijk in de badkamer wordt het wel erg "gezellig".
 

Bennieboy84

  • #5
Ik weet dat het wel goed bedoelt is hoor :) maar de ruimte en de indeling is niet zo een probleem voor mij.

Het gaat mij hier meer om het leidingwerk. Ik zou graag van iemand die hier meer thuis in is ( of zijn vak is ) willen weten of ik het zo op tekening een beetje goed heb.

Of ik met de 75 pijp ook bij het bad omhoog kan. Dat de beluchter naast het raam omhoog komt. Aan de andere kant zit de buurvrouw met haar dakkapel dus ik zou graag willen weten of ik hiermee geen overlast veroorzaak :)
Of er geen stanklucht uit de pijp komt.

Wat diylady zei. Of ik beter een grotere maat van 50 kan aanhouden ?
Voor het bad, wasbak, en douche ?

De loodgieter die hier destijds geweest was. Had het over douchekraan op hoogte 125. En hart op 47.
Ik vind zelf 125 best wel hoog. En na wat googlen zag ik dat 115 een normale maat is. Maar hart op 47 vraag ik mij af of dat wel klopt ? Als het verder eigen keuze is op welke breedte hij moet hou ik dat denk ik wel aan.

En ik zou graag willen weten of het bubbelbad op een aparte groep moet ?
Ook vraag ik mij af of ik het plafond/vloer hiervoor nog moet verstevigen ? Er zitten al aardig wat balken in. Maar er komt natuurlijk nog beton overheen. En dan nog het bad.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Je moet het eigenlijk zo maken, dat de standleiding 110 is.
Ook de wc 110, maar mag ook 90 zijn.
Vanuit de standleiding via een haaks t-stuk met 75, en dan vertakken naar douche en bad 50, en naar wastafel 40.

Op de standleiding een ontspannings/beluchting leiding door het dak, van minimaal 50 mm.
En ja dat is een open verbinding met het riool, dus boven de dakkapel van de buren aanbrengen.

Een douche mengkraan kun je op 110/115 zettenm aar dat ligt er aan, of er een vaste glijstang met douchekop op komt.
Dan ben je van de vaste hoogte van de stang afhankelijk, en de hoogte van het plafond.

Bubbelbad, zou ik op een aparte groep zetten, zeker als je ook een dimmer voor de verlichting gaat gebruiken.
Als die op dezelfde groep zitten, kunnen die elkaar wel eens storen.
Maar dat ligt een beetje aan het type dimmer,verlichting (led) en bubbelbad.
In het verleden wel eens meegemaakt, dat wanneer de whirlpool aanstond, de led verlichting vervelend ging doen.
Nadat we de whirlpool hadden aangesloten op een andere groep, was het euvel verholpen.

Of de balken stevig genoeg zijn, kan ik zo niet zien.
Dat ligt ook weer een beetje aan het gewicht van de whirlpool en de dikte van de balken.
Bij het eigen gewicht van het bad, komt ook nog de inhoud van het water bij, en het gewicht van de persoon die er in gaat liggen.
Elke liter water weegt 1 kilo moet je van uit gaan.
 

Marcn88

  • #8
Wat is de hoogte van de bouten vloerbalken en op welke hoh maat liggen deze en wat is de totale overspanning, u kunt hier de balkenschuif op deze site voor gebruiken maar als ik de foto zo zie schat ik in dat de balklaag te licht is en dus verzwaard zal moeten worden
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu