Boiler afkoppelen - graag uw advies

Harryvdmeer

  • #1
Hallo,

Ik wil proberen om de boiler af te koppelen.

Is deze volgorde juist?

1. Stroom eraf

2. Waterleiding (hoofd) dichtdraaien

3. Via warmwaterkraan onder de boiler de boiler leeglaten lopen. (Zie foto).

4. Afdoppen leidingen.

5. Waaterleiding (hoofd) weer aanzetten.

Kloppen mijn handelingen?

Ik zie uw advies graag tegemoet.

Alvast bedankt.

Harry


 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tussen 2 en 3 zul je in elk geval moeten zorgen dat er lucht in de boiler kan komen. Dus een kraan in de koudwaterleiding in de buurt open zetten. Want anders loopt het water niet of alleen heel langzaam uit de boiler. Het beste is eigenlijk om leidingen in de buurt gewoon af te tappen en de kranen open te laten staan.

Echter...

Ik begrijp uit je verhaal dat de boiler definitief verwijderd gaat worden. In dat geval is het afdoppen van de leidingen (op de plek waar ze aan de boiler zijn aangesloten) beslist niet voldoende. Een en ander ervan afhankelijk hoe lange stukken er overblijven waar het water nooit meer doorheen gaat stromen.

Want daarmee creëer je dode leidingen, bekend vanwege legionellagevaar. En dat moet je beslist vermijden. Je zult dan dus op een eerder punt, in de buurt van waar het water wél regelmatig stroomt, een afsluiting (bijv. een tussenkraan met aftapper) moeten maken.

Met een tussenkraan vermijd je de situatie dat er later misschien toch weer teruggebracht moet worden en dat dat dan niet meer kan. Is dat met zekerheid niet het geval, dan kun je alle leidingen vanaf dat punt waar het water normaal doorstroomt helemaal verwijderen.

Maak eens wat meer foto's of plaats een schets van de waterloop, zodat anderen kunnen meedenken over de situatie... :wink:
 

Harryvdmeer

  • #3
Hallo Kees,

Dank voor je reactie. De gehele opstelling - inclusief - waterleidingen - komt te vervallen. We gaan gebruik maken van de CV/Boiler die aan de andere kant van de muur hangt.

Ik ga de waterleidingen van de boiler zo dicht mogelijk bij de hoofdkraan aftappen.

------------------------

Ik had ergens gelezen dat als een warm waterkraan onder de boiler hangt, dit voldoende is om de boiler te leggen.

Met koud water lucht toevoegen? Betekent dit dat ik in de wastafel het koud water moet laten stromen? Hoe zit het dan met de hoofdkraan die dicht is, kan het dan wel?

Ik zie het advies graag tegemoet.

Harry
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Het is de bedoeling dat met een dichte hoofdkraan de koudwaterleiding ook leeg stroomt en op die wijze er voor zorgt dat er via de lege koudwaterleiding lucht in de boiler komt. Zodoende kan de boiler leeg stromen, anders trekt hij vacuum.
 

Harryvdmeer

  • #5
Prima, dus als ik het goed begrijp:

1. onder de boiler het warm water kraantje openzetten

2. in de wastafel de koud water kraan aanzetten.

Dan moet het aftappen van het water uit de boiler goed gaan.

Zie ik het zo juist?

Hartelijke groet, Harry
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
En zet op een andere plek ook nog de koudwater open om zoveel mogelijk het water uit de leiding te krijgen.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #7
Deze boiler gaat zo nooit leeglopen, aangezien de keerklep in de inlaatcombinatie terugstromen via de koudwater verhinderd, en het warmwater word boven in de boiler afgetapt en loopt dus ook niet leeg.
Je moet in ieder geval de warmwaterkraan openzetten voor lucht en de boiler aftappen via de overstort van de inlaatcombinatie, deze kan je meestal met de hand openzetten.
Dan loopt hij echt leeg.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Na het water afsluiten de grote knop boven de inlaatcombinatie open draaien (overstort)en deze zo zetten dat ie blijft lopen is ff een gepuzzel maar het gaat.
Nu loopt je boiler helemaal leeg via het warme aftapkraantje blijft ie vol staan.

kraan gebruiken om lucht te laten pakken tijdens leeglopen.

John
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu