Glaslatten in niet-courante maat

Zmip

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met het vervangen van het dubbelglas en de glaslatten van mijn woning uit 1980. De kozijnprofielen komen niet overeen met de huidige standaarden (namelijk 67 x 114, niet 66 x 110), en het kost mij veel moeite om dezelfde (C1) glaslatten te vinden die gemonteerd waren, van 16 x 19 mm. Ik vind overal 17 x 19, wat blijkbaar de huidige standaard is.
Nu is mijn vraag: hoe erg is die ene millimeter? Ga ik dat echt zien? De glaslatten zitten aan de buitenkant, dus ik zal tegen 1 mm lat + kit aankijken van binnenuit, is het niet?
Andere oplossingen welkom, alvast bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Geen probleem, gewoon gebruiken. Sterker nog, je hebt gewoon de normale kozijnmaat :) Houtafmetingen verschillen altijd een beetje, is oa. een verschil geschaafd/ongeschaafd.
 

Zmip

  • #3
Sterker nog, je hebt gewoon de normale kozijnmaat
IJkenhout, bedankt voor je reactie. Ik weet dat dit inderdaad een normale kozijnmaat is, maar volstrekt niet gangbaar. Ik ben gisteren langs twee professionele bouwhandels en twee houthandels gegaan, maar ze hebben allemaal alleen 66 x 110 profielen liggen.
Verder blijkt dat de normale 67 x 114 toch anders ingedeeld is dan wat ik hier heb (een dergelijk draadje hierover vond ik ook al elders op het klusidee forum). Bijgevoegd een plaatje dat ik vond van de maten van een (standaard?) 67 x 114 tussenstijl. Je ziet dat de sponninghoogte 17 mm is, terwijl bij mij die duidelijk 16 is. Ik denk dat ik toch ga kijken of ik de 17 mm glaslatten even over de vandiktebank kan halen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Dat antwoord wilde ik u geven: even langs de timmerman en die overmaat laten afschaven.

Wij werken vaak met ( in de restauratie ) oncourante maten of bij vervangen van enkel getrokken in dikker glas. Op maat schaven is dan standaard.
 

Zmip

  • #5
Bedankt voor het bevestigen van mijn vermoedens Kees, da's altijd prettig om te horen.

De neuslatten vind ik overigens nog problematischer. De sponninghoogte is dus ± 16 mm, moderne neuslatten zijn allemaal 18 mm dik aan de glaszijde. Daar komt dan nog 5 mm neopreen blokjes bij, zit ik op 23 mm. Ik kan niet anders dan denken dat ik tegen 7 mm neuslat aan ga kijken van binnenuit. Maar ook de sponning in moderne (dorpel-)profielen zijn 17 mm hoog, dus ik vraag me toch af hoe dit opgelost wordt.

Onder: standaard C-profiel met in rood aangegeven de sponninghoogte:

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Aan de zichtzijde kunt u hh vierkant profieltjes bevestigen en in de kleur van het binnenkozijn schilderen. Netjes afkitten. Probleem opgelost.
 

Zmip

  • #7
Kees, bedoel je om de sponning op te hogen, zeg maar?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Juist. Indien er geen standaard materialen worden toegepast zult u aanpassingen moeten aanbrengen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu