Glaslatten vastzetten

Peter de V

 • #1
Ik ben van plan om zelf mijn bestaande dubbel glas te vervangen door HR++ glas. Ik heb hier al het nodige over gelezen, maar weet eigenlijk nog steeds niet wat nu de meest handige manier is om de glaslatten te monteren.

Glaslatschroeven lijkt me tijdens de montage wel handig, maar als ik ze er ooit nog af wil halen loopt dat volgens mij uit op de drama. Het alternatief is om spijkers te gebruiken. Aangezien het om 16 ramen gaat, lijkt me dat niet handig om dat met de hand te doen. Ik zoek dus een tacker. Er zijn alleen zoveel verschillende soorten 15Ga/16Ga/18Ga/DA dat ik geen idee wat nu de beste tacker is voor deze klus. Heeft iemand enige idee of een 18Ga tacker geschikt is of zijn die spijkertjes te dun? Deze zijn namelijk aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld een DA tacker.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Gewoon met een hamer, ook voor 16 ramen prima te doen.
Bij buitenbeglazing wel rvs of messing gebruiken.
 

Peter de V

 • #3
Ik moet er ook bij zeggen dat ik niet erg handig ben met een hamer. Zo dicht bij het glas, daar heb ik weinig vertrouwen in.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Huur een tacker. liefst een banaantacker...
 

Peter de V

 • #5
Een tacker huren is natuurlijk ook een optie. Ik heb even zitten zoeken naar een banaantacker (of glaslat tacker), en die lijken wel gewoon 18Ga te gebruiken, dus die nagels zijn kennelijk wel voldoende om glaslatten te bevestigen. Al schiet een normale tacker de nagels er natuurlijk niet krom in.

Maar een normale 18Ga tacker zou dus ook wel voldoende moeten zijn? Is er nog een bepaalde lengte nagels die ik het beste kan gebruiken (uitgaande van een standaard glaslat van 17mm)?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #6
Volgens mij is het voorschrift minimaal 18G nagels. Om de 25 of 30 cm.

Overweeg om de onderste glaslat te vervangen door een neuslat. Betere bescherming voor de kwetsbare onderdorpel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
Daarbij ga je er vanuit dat het om buitenbeglazing gaat...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #8
Klopt.
 

Infine

 • #9
Hamer gaat in basis prima, kartonnetje tegen de ruit en je kunt dit als geleiding gebruiken. Enkel moet je de glaslatten wel voorboren
 

Peter de V

 • #10
Bedankt voor de reacties! Iemand die handig is met een hamer zal dit best kunnen, maar als ik een hamer gebruik sla ik nogal eens mis.. Om mezelf de nodige frustratie te besparen wil ik het met 18Ga nagels proberen. Het gaat overigens om buitenbeglazing, en ik zal inderdaad neuslatten gebruiken i.p.v. ventilatielatten zoals ik nu heb.

Zijn overigens 35mm lange RVS nagels voldoende voor glaslatten, of zijn deze te kort?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #11
Dat is wel het minimale. Gebruik wel rvs.

Voordeel van een nagelpistool is dat je de glaslat goed aan kunt duwen. Met een hamer kom je 2 armen te kort.

Zet de onderdorpel en het onderste stukje van de stijlen even goed in de (grond)verfvoordat je de neuslat met blokjes plaatst. Dan staat alles waar je niet meer bij komt goed in de verf.

De neuslat aan beide zijkanten 4 mm korter houden. Dus 8 mm in totaal. De glaslatten bij de stijlen aan alleen de onderkant 4 mm korter houden. De kier die zo ontstaat kit je af met beglazingskit. Bovenin de glaslatten niet in verstek zagen, maar “contramallen”. Zet de kopse kanten van alle glaslatten goed inde grondverf.
 

Sander 1972

 • #12
Heb je al verder nagedacht, hoe je het glas gaat inmeten. En welke wiggen je gaat gebruiken.
Pas het glas in je kozijn, welke dikte voor glasband
Waar je de wiggen hoort te plaatsen.

En schiet vooral niet door je ruit heen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #13
BertPleizier schreef:
Met een hamer kom je 2 armen te kort
Nee, want je boort in de glaslat voor, dus daar kan je de spijker al in stoppen.

Ik vraag me af of met een tacker veiliger voor het glas is als een hamer. Zo'n ding wil ook nog wel eens wegschieten. Waarom niet schroeven?

Of zoek je gewoon een excuus om een tacker te kopen? :wink:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #14
Als je goed haaks op de ruit schuit kan er weinig misgaan. Pas als je schuin gaat vasttacken loop je risico dat je spijker door het glas schiet.
 

Peter de V

 • #15
Het plan is om 5-15-4 ramen te plaatsen op 4/8x26x100mm keggen (op 1/4*sponninglengte vanuit de hoeken), 4mm glasband, en de sponning eerst in de grondverf te zetten. Onder de neuslatten 5mm blokjes, en de latten inderdaad niet strak tegen elkaar maar met 4mm speling en vervolgens kitten.

De ramen inmeten doe ik d.m.v. de dagmaat te meten +24mm (2 keer 17mm voor de glaslatten -10mm speling). Al zijn die ventilatielatten die ik nu heb geen 17mm, dus daar moet ik nog even goed naar kijken. Of het nieuwe 24mm dikke glas ook in de bestaande kozijnen past, is een kwestie van proberen, vrees ik. Daarom bestel ik eerst een testraampje.

De voorkeur voor spijkers i.p.v. schroeven is het probleem bij demontage. Mocht er een keer een raam lek gaan, kan lijkt het me erg moeilijk om vastgeschroefde glaslatten weer te verwijderen.

Omdat er toch nogal wat mensen zijn die aanraden om een hamer te gebruiken, moet ik misschien toch maar eens proberen wat spijkertjes te slaan in de oude latten die er nu inzitten. In het ergste geval sloop ik een raam wat ik toch wil vervangen, en als het lukt bespaar ik mezelf de kosten van een tacker.
 
Laatst bewerkt:

Fmrama

 • #16
Bij mij is de neuslat gelijmd. (google op neuslat lijmen)
Dan zijn er geen spijker plekjes waar evt tzt vocht doorheen kan.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #17
Ik heb mijn neuslatten allemaal geschroefd met RVS glaslatschroeven. Zit muurvast.

Bij het vervangen van het raam kun je onder de neuslat (in het midden van elk blokje)zien waar een schroef zit. Bij het demonteren sneuvelen de glaslatten toch. Even een paar plamuurplekjes wegpeuteren en je schroeft de glaslatschroeven er uit. Of je breekt het hout rondom de schroef weg en draait met een tangetje de schroefjes los.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu