Schilder niet aansprakelijk op niet-gegronde glaslatten

SanderdK

  • #1
Vorig jaar hebben we nieuw glas laten zetten door een glaszetter. De glaslatten kwamen in grondverf mee. Dit jaar laten we alles schilderen door een ander bedrijf, inclusief de glaslatten. De schilder zegt nu dat de glaslatten aan de kopse kant niet in grondverf zijn gezet, en daar niet meer bij te komen is. Daarom zouden hier gebreken kunnen ontstaan, zoals loszittende verflagen en/of houtrot. De schilder zegt niet aansprakelijk te zijn als dit zou gebeuren, en dus geen garantie te geven op de kopse kanten.
De glaszetter geeft aan dat ze hier nog nooit van hebben gehoord en nooit de kopse kanten te gronden. Ze vinden het nogal een makkelijk verhaal van de schilder.

Op dit forum lees ik dat het inderdaad niet gebruikelijk is om de kopse kanten te gronden. Maar hoe moet ik dit nu zien, wie heeft er een punt? En loop ik nu het risico dat iedereen naar elkaar gaat wijzen bij gebreken?
 

Quesjer

  • #2
Klinkt alsof de schilder zich heel graag wil indekken. Maar misschien gooit ie op deze manier zijn eigen ramen in.....Weet je zeker dat je met hem verder wil? Als ie zich nu al zo opstelt?
 

SanderdK

  • #3
Ik heb weinig keuze denk ik. Heeft al een jaar geduurd voordat deze tijd had.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
SanderdK schreef:
Op dit forum lees ik dat het inderdaad niet gebruikelijk is om de kopse kanten te gronden.
Ik schrijf altijd, zet de nieuwe glaslatten rondom twee keer in de lak. Dat lukt alleen voor klussers die de glaslatten zelf aanbrengen. Dus eerst op maat zagen, lakken drogen en monteren.
Bedrijven werken anders.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Bij kozijnen uit de timmerfabriek worden de glaslatten eerst op maat gezaagd, en daarna gaan ze met het kozijn mee door de spuiterij. Dus ook daar zijn de kopse kanten gegrond (en waarschijnlijk ook voorgelakt).

Waar het dus verkeerd gaat is bij glasvervanging waarbij de glaslatten op het werk op maat worden gemaakt. Een glaszetter weet niet eens wat de KVT is...

1654706360288.png
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als glas in een bestaande situatie vervangen wordt, vervang je de glaslatten mee. Hierbij worden ze op maat gezaagd en krijg je inderdaad niet gegronde kopse kanten. Na montage kom je hier inderdaad niet meer bij zoals de schilder zegt.

Ik sta 100% achter de schilder die de glaslatten uit de garantie haalt. De glaszetter had de kopse kanten van de glaslatten na het op maat zagen moeten gronden. Dit is uiteraard lastig (want nat) en daarom wordt het veel overgeslagen. Dat het gebruikelijk is om niet te gronden ben ik niet met je eens: juist in kops hout trekt snel vocht. Het hoort wel gegrond te worden.

Ik heb zelf alle glaslatten vervangen als voorbereiding op schilderwerk en daarbij heb ik eerst de ene helft vervangen (en gegrond) en daarna de andere helft. Dat is het voordeel van zelf doen. Zelfs de dorpels onder de neuslatten zijn 2 x gegrond en 2x gelakt, net als de onderkant van de neuslat. Je komt er maar 1 x boj
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #7
Mijn glaszetter, waar ik overigens geen fan van ben, heeft wel van alle nieuwe glaslatten de gezaagde delen in de snelgrond gezet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu