Glas inkijkvrij maken

Nougy

  • #1
In onze kamer op het eerste verdiep, hebben we een raam van vloer tot plafond.
We willen dit inkijk vrij maken, door het te beschilderen, zodat je een melkglas of gezandstraald glas effect krijgt.

Er bestaan wel folies die je op het raam kan kleven, maar verf hebben we nog niet gevonden. Heeft iemand ervaring met dit ?

Of andere tips voor anti-inkijk ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt niet vermeld of het enkel of dubbel glas is...

In elk geval raad ik het je zonder meer af, je inkijkprobleem op een dergelijke manier op te lossen.

Ten eerste bestaat er bij dubbel glas dat je beplakt of verft met iets een groter risico op breuk, bij de meeste glasleveranciers vervalt in dat geval eventuele garantie.

Maar veel belangrijker is het probleem om het er ooit weer af te krijgen, als je het op een zeker moment niet mooi meer vindt, of je gaat verhuizen en de woning in goede staat voor de volgende bewoner wilt/moet brengen.

Want dan zou het wel eens zeer moeilijk of onmogelijk kunnen blijken de verf of folie er fatsoenlijk af te krijgen. Folie leent zich zonder meer eigenlijk alleen voor een kleiner oppervlak. Indien je dan genoodzaakt bent de gehele ruit te vervangen ben je zeer duur uit bij zo'n groot oppervlak.

Heb je wel gedacht aan mogelijkheden als:
- Vitrage
- Vlak hangend scherm aan de buitenkant (meteen zonwering)
- Horizontale of verticale lamellen
- Rolgordijnen
- Plissé gordijnen.

Ga vóór je beslist om te schilderen eens kijken bij een of meerdere zonweringsbedijven, daar hebben ze vanalles op dat gebied. Of bij een bouwmarkt, maar daar zijn het meer de standaard materialen.

Maar misschien zijn er verven die zich makkelijk laten verwijderen, Dingena, Mwdecor? Blijft het dubbel glas probleem...
 

Nougy

  • #3
Het gaat om dubbele beglazing, we zoeken al geruime tijd naar een oplossing.

Het raam is 1.86 hoog, en 2 delen van 56 cm breed.

Het is een beetje moeilijk uit te leggen.

Als je voor het raam staat heb je links en rechts scharnieren, en gaat het venster dus open als een dubbele deur.
Het rechtse gedeelte loop mee met het dak. Dit wil dus zeggen dat het geen rechthoekig raam is maar dat de rechtse bovenhoek wordt afgesneden. (zoals je een ezelsoortje vouwt in de bovenhoek van een blad).

Ik heb al verschillende gordijn oplossingen uitgeprobeerd maar niets helpt.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #4
Yep, er zijn een aantal matteervernissen op de markt die, zoals de naam het zegt, het glas een mat effect geven. Enkel binnen toepasbaar.
Ze zijn perfect verwijderbaar met spiritus, dus moeten ook gereinigd worden met een mild sopje zonder alcohol of bijtende producten.
Polyvine draagt mijn voorkeur, ik heb er al mooie faux effects mee gezet op glas.
Zeer goed ontvetten vooraleer de matteervernis aan te brengen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Lijkt me een mooie oplossing!

Alleen vraag ik me toch nog af, Marc:
Bij dubbel glas wordt altijd gewaarschuwd, dat je er met name aan de binnenkant niets op plakt of verft, vanwege het gevaar van temperatuurverschillen, waardoor het glas verschillend zou uitztten en daardoor barsten oid.

Nu is het bij het mat maken met die vernis natuurlijk wel zo dat het geheel geverfd wordt en niet één plekje. Maar is het bekend of zoiets inderdaad zonder gevaar voor het glas kan, indien bijvoorbeeld de zon er langere tijd op staat te branden?
 

Dingena

  • #6
Omdat ik zelf niet happig ben op verven van glas in deze situatie en ik zelf ook in zo'n situatie zit.... (na dus ook hetgeen ik zelf allemaal kan leveren aan klanten qua binnenzonwering geen perfecte oplossing gaf).. zijn wij bij een raam tot de conclusie gekomen om er via de glashandel 'gematteerd' glas in te laten zetten, dit bevalt ons zeer goed.

Mocht je toch voor verf kiezen, rij dan even met de specificaties van het glas langs de glashandel om te informeren wat zij als advies geven.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #7
Ik moet toegeven dat de toepassing van matteervernis tot nu toe enkel op glasdeuren en meubels werd uitgevoerd. Op de verpakking staat geen waarschuwing voor het gebruik op dubbel glas, daarmee heb ik dan ook geen ervaring.

Navragen bij een glashandel is inderdaad aangewezen. Het product op zich is een acrylaat, dus daar heb ik geen probleem mee. Maar zoals Kees en Dingena zeggen zou er wel eens een mogelijk gevaar kunnen optreden in de sterkte van het glas.

@Kees en Dingena:
Zo heb ik ook weer eens iets bijgeleerd zie!
 

Nougy

  • #8
Ok, ik ga eens verder mijn licht opsteken over die Polyvene Mateervernis, en over het aanbrengen op dubbel glas.

Een andere oplossing waar we nog aan dachten is om een zonnescherm aan te brengen aan de buitenkant. Ook dit gaan we eens verder onderzoeken.
We wonen ondertussen 3 jaar in ons huis, en de oplossing voor het raam zal ooit wel komen. :lol:

Bedankt voor de tips
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu