Glas in lood als voorzetraam in plaats van andersom?

justind89

  • #1
Hallo,

Wij hebben een prachtig jaren 30 huis met niet al te prachtig glas in lood hier en daar in de bovenraampjes :denk: Het is denk ik ooit gesneuveld en vervangen in de 80er jaren, het oogt toch al niet meer origineel en er zijn ook wat ruitjes gebarsten.

Ik kan online zo gauw niet echt voorbeelden vinden, maar was benieuwd of dit ook zou werken:
Wat als ik al het glas in lood laat vervangen door HR++ glas en vervolgens nieuw glas in lood laat maken (met originele uitstraling) en dit als voorzet raam plaats? Het lijkt mij minstens zo mooi als glas in lood isolatieglas, aangezien je in geval van voorzetramen de loodprofielen nog kunt zien en ik kan dan in alle rust het glas in lood uitkiezen en laten maken.

Ik ben verder benieuwd en ook of jullie nog inspiratie hebben hoe deze glas in lood het mooiste als voorzetraam te plaatsen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik vermoed dat dit geen goed idee is. Als er te dicht voor hr++ glas ongelijke dingen hangen, heb je het risico op thermische breuk. Bovendien moet je bij een voorzetraam de tussenruimte ventileren met buitenlucht tegen condens.

Je kan het glas in lood tussen hr++ glas in laten zetten. Van een afstand ziet dit er nog steeds prima uit.
 

justind89

  • #3
Wat goed dat je met thermische breuk aan komt, dankje want dit fenomeen kende ik nog niet. Ik bedoelde trouwens eigenlijk het glas-in-lood als achterzet raam, dus binnenshuis. Maar zal dat voor de kans op thermische breuk nog uitmaken?

Ik ben bekend met het plaatsen van glas in lood als isolatieglas. Echter had ik het volgende als reden om het anders te doen:
- ons glas in lood is toch niet mooi en lek en mag er voor nu net zo goed uit. We kunnen dan eerst voor goed isolerend normaal isolatieglas kiezen en later rustig nieuwe glas in lood ramen laten maken en er voor of achter plaatsen.
- met glas in lood er tussen moet er denk ik wel een aanpassing aan het kozijn komen ivm de dikte

Leek mij voordeliger, sneller en misschien net zo mooi. Maar het moet wel kunnen natuurlijk.
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij voorzetraam ga ik altijd vanuit dat het aan de binnenkant geplaatst wordt. Informeer bij de glasleverancier of de ruit daartegen bestand is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu