Glas in lood raam

Hanson325

 • #1
Tussen mijn halletje en gang zit een tussendeur met een glas in lood raam. nu zijn er 2 raamtjes middenin kapot. nu wil ik deze maken maar weet niet goed hoe ik die nieuwe raampjes weer in het geheel krijg. weet iemand raad ? bij voorbaat bedankt.
 

Kloek77

 • #2
Ik ben bang dat dan toch het raam voor de helft uit elkaar gehaald moet worden, de ruitjes zitten opgesloten in de loodstrippen.
 

Fiesiekus

 • #3
Foto?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Zonder ervaring is dat zelf niet te doen, een glashandel heeft er meestal wel een adresje voor die dat vaker doet.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #5
Daar kunt u inderdaad beter niet zelf aan beginnen zonder ervaring: de soldeerverbindingen en het juist op maat snijden van het glas is specialistenwerk.

De kosten zullen, als u er 80 jaar duurzaamheid voor terug krijgt, best meevallen. Grootste toer is om het juiste glas erbij te vinden

Ook het inwassen met zaagsel om een mooie aansluitende rand tussen glas-en- lood te krijgen is geen amateurwerk.

Ik heb het zelf wel op school geleerd, maar laat het werk toch aan de specilaist over, zeker als het een raam betreft dat in de gevel zit waarbij waterdichtheid een grote rol speelt ongeacht de windbelasting.
 

Kloek77

 • #6
U kunt er best aan beginnen zonder ervaring, glas in lood is niet verschrikkelijk moeilijk om te doen maar het kost zeer veel tijd en u moet een "bron" vinden die u met materialen en adviezen kan voorzien.

Een "quick fix" is er niet, zoals ik eerder zei zal minimaal het halve raam uit elkaar moeten om stukjes glas in het midden te kunnen vervangen.
Oftewel het hele paneel demonteren, vanaf de buitenkant alle andere stukken glas verwijderen tot u bij de te vervangen stukken bent, daarna alles weer samenvoegen met nieuwe loodstrippen en deze solderen

Op het internet is genoeg te vinden over glas-in-lood, lees u een beetje in en beslis of het u de tijd en moeite waard is om het zelf te gaan doen.

Het probleem is ook dat als u het raam uit elkaar gaat halen de conclusie waarschijnlijk zal zijn dat het beter is de boel volledig uit elkaar te trekken en het geheel volledig van nieuwe loodstrippen te voorzien.

Het kan een heel leuk hobby-project zijn dat veel voldoening geeft, maar weet waar u aan begint.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #7
Zeker. Als u zeeen van tijd hebt en u gaat een nieuw glas-in-lood raam maken met verse materialen dan kunt u een leuk resultaat behalen.

Elke hobbywinkel/bibliotheek heeft daarvoor de materialen en de boeken, dus daarvoor hoeft u niet ver van huis of een specialist te raadplegen.

Restaureren of vervangen in een bestaande situatie is van een geheel andere orde.

We vernemen graag van u hoe het traject is verlopen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
@ Kloek77,
ik vind dat u mensen op het verkeerde been zet, voor iemand zonder ervaring is dit niet te doen.
Alleen het solderen al is een specialiteit, ook moet men bekend met de eigenschappen van lood, dat haalt men niet uit een boekje.
Bovendien hoeft het raam niet altijd uit elkaar gehaald te worden, het hangt van de plek af of er met losse stukken loodstrip gewerkt kan worden.
 

Fiesiekus

 • #9
Heb zelf een paar dozijn glas-in-lood ramen gemaakt. Houdt rekening met minstens meerdere mislukkingen, gaten, gesprongen ruiten, mispassingen en enige avonden gevloek en getier voordat het wat gaat worden (nou ben ik niet echt handig).

En je zult het toch door vallen en opstaan gaan leren, cusussen/boeken/adviesen ten spijt.

Ben nog steeds donders nieuwsgierig naar een foto van het object :wink: .
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Lijkt mij ook. Gewoon aan beginnen en je ziet wel waar het schip strand.
Naar een vakman brengen kan altijd nog. Het mooie van Internet, er is zoveel informatie daar steek je altijd wat van op.
Het zou me niets verbazen als er een filmpje over het maken of repareren van glas in lood raam te zien is.
Nog even op Google gekeken. Wat een berg info.
*wgb*
 

Hanson325

 • #11
Bedankt voor alle adviezen. ik zal en moet er goed over nadenken voor ik eraan begin. nogmaals bedankt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu