Glas in lood kozijnen herstellen (houtrot)

Bas V

  • #1
Hoi allen,

Ik heb een aantal kozijnen met glas in lood raampjes waaraan ik bezig blijf te schilderen.
Ja, het zijn al oudere kozijnen, en op een gegeven moment zouden die een keer vervangen mogen worden, maar dat is een dure grap die ik momenteel niet kan maken.
(Glas in lood zou eruit moeten, en in dubbelglas geplaatst moeten worden)

Ik heb twee jaar terug de kozijnen een grote reparatie + schilderbeurt gegeven, maar ik vroeg me af of toendertijd niet beter EPS verf ipv Lak had kunnen gebruiken.
Ik heb het idee dat er toch nog vocht in het hout is getrokken. Na twee jaar zijn er op verschillende plekken barstjes in het schilderwerk ontstaan waar vocht in kruipt met houtrot als gevolg. (Ik blijf vullen met component).

Ik had nu het plan om alle kozijnen af te branden, de eventuele houtrot weg te krabben, en het geheel over te schilderen met ademende verf (EPS, schakelverf oid).

Is dit een verstandig plan?


Begin situatie 2 jaar geleden
20180901_163029.jpg


Na eea aan reparatie
20180903_173443.jpg


2 jaar later blijkt dat er toch nog weer gerepareerd moet worden (weliswaar op andere plekken).
20200722_111048.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
EPS is een één pot systeem dus grondverf en aflak ineen, dat is niet beter dan gewoon grondverf en lakverf maar wel gemakkelijker.
De ellende met glas in lood dat de loodstrip niet strak meer om het glas zit en er vocht doorheen kan kruipen.
Er is spul dat kan zorgen voor afdichting van glas in lood.
 

Bas V

  • #3
Hallo Jan,

Dank voor je reactie. Deels mee eens.
EPS verf heeft doorgaands de eigenschap dat het 'ademt', vocht die in het hout zit dus nog langzaam doorlaat. De aflak die er nu opzet sluit het vocht geheel op.
Omdat het hout op de uitbouw nogal werkt heb ik continu te maken met kleine scheurtjes, ook de glas in lood ramen zijn niet meer waterdicht inderdaad. Maar omdat daar nu voorzet ramen voorzitten (afgekit) valt het mee met het vocht dat daardoor naar binnen komt.

Ik vraag me dus af of een ademende verf hier niet beter op z'n plek is dan een aflak die alle vocht opsluit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zijn die voorzetramen op dezelfde wijze geplaatst als dubbelglas dus ventilatie rondom de glaslatten. Zou het geheel beter moeten drogen.
 

Bas V

  • #5
Die voorzetramen zijn vastgeschroef met strips onder het frame. 2 ventilatie openingen aan de onderkant. Rondom afgekit behalve aan de onderkant. Geen tot weinig condens vorming.
 

Bas V

  • #6
Even een wat ouder topic oprakelen..

Ik denk eraan om het glas in lood door een vakman in dubbelglas te laten zetten. Dit kan gebeuren in de oude kozijnen (dmv uitfrezen + en terugplaatsen met glaslatten) of eventueel door de oude kozijnen te vervangen (ongeveer 2x zo duur).

De huidige kozijnen zijn dus al een keer behoorlijk gerepareerd en hebben zwakke delen. (zie foto)
Maar iemand wees me op feit dat er bij het plaatsen van nieuwe (meranti) kozijnen mogelijkheid bestaat dat de oude houtsoort (balken uitbouw) icm de nieuwe houtsoort (meranti kozijnen) onevenwichtig zal gaan werken, en daardoor meer scheurtjes in de verf zal vertonen.

Wat raden jullie aan?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu