Glas in draairamen zonder ventilatiegaten?

Fboecom

 • #1
Ik heb 2 nieuwe ramen met 54x80 profiel laten maken waar ik dubbelglas in wil plaatsen. Nu heb ik het profiel bekeken en alles is rechthoekig, geen afgeschuind stukje te bekennen. Als je op internet raamprofielen zoekt krijg je altijd diverse schuine profielen en ventilatiegaten, maar die zitten bij mij niet in het raam en niet in de glaslatten. Dat is ergens wel logisch omdat tegenwoordig de glaslatten binnen zitten en er is dan dus geen koud oppervlak om tegen te condenseren. Ik heb het timmerbedrijf gevraagd of er geen ventilatiegaten in het raam moeten en die zeiden: levert alleen maar verrotting op door stof en slecht schilderwerk. Gewoon netjes alles dichtkitten en jaarlijks de kit controleren, niets aan de hand.

Heeft het timmerbedrijf gelijk? Wat is de gangbare praktijk met nieuwe houten ramen?
Is het een idee om vanuit de plek waar het glas zit, ergens in het midden van het raam, een ventilatiegat (80mm diep) naar beneden te boren?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Vraag je het aan de glasleverancier dan zal die zeggen dat de ventilatie wel degelijk nodig is. Anders ben je waarschijnlijk je garantie kwijt. Twee gaten van 8mm zouden voldoende moeten zijn.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Idd, volgens de regels moet de sponning zwak kunnen ventileren, en wel naar buiten toe. Maar dat hoort de timmerman te weten én te doen.
   

  BertPleizier

  • #4
  Een gat naar buiten toe is zeker noodzakelijk. Deze moet je dus nog (laten) maken. Stop na het schilderen een 8 mm plug in het gat. Dan kan er geen insect of ander ongedierte in kruipen (en het gat dicht maken met spinsels), maar er blijft wel luchtdoorstroming mogelijk.

  Overigens moet de onderdorpel aan de buitenkant een afgeschuind stukje hebben bij het glas om water sneller af te voeren. Als de onderdorpel glad is van boven zal regenwater er te lang op blijven liggen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu