Gipswand in toog

Koala

  • #1
Beste klussers.

Om van 1 grote slaapkamer weer 2 kleinere te maken moet ik een toog dicht maken (ong. 3,5m breed, 2m hoog). Nu lijken gipsblokken me de beste keuze.
Ik twijfel echter over een aantal dingen:
- Moet ik op de vloer starten met een U-profiel of kan ik de eerste laag op de dekvloer lijmen ?
- Hoe veel ankers moet ik gebruiken in wand en boog om stefigheid te geven aan het muurtje. Of kun je hier ook met U-profielen werken?
- De dikte is meer dan 1 blok, maar iets minder dan 2 blokken. De wanden worden nog gestuct. Wat is wijsheid: 1 blok inkorten (en dus een dubbelsteens muurtje bouwen) of 1 steens en de rest vol stucen ?

Vast bedankt voor de reacties
 

BeeTeeWee

  • #2
Als je een cementdekvloer hebt, zou ik er inderdaad een U-profiel op zetten. Zonder zou het overigens zeer waarschijnlijk ook wel goed gaan, maar dat zou ik niet gokken.

Die blokken heb je in 5, 7 en 10 cm. Je muurdikte kan dus 5, 7, 10, 12, 15, 17 of 20 cm worden. Hoeveel heb je nodig? Het lijkt me het beste om die muur in het midden van de toog te plaatsen, zodat je aan beide kanten nog een laag(je) moet stuken. Da's goed te doen met Rotband of MP75. Wel eerst even voorstrijken. Voor de zekerheid zou ik stucgaas op de overgang plakken.

Als je een U-profiel inzaagt (V-tjes uit de zijkanten) dan kun je die rondzetten in de toog. Als je veerankers gebruikt, is het voldoende om elk 2e blok van een anker te voorzien. Ook bovenaan even een anker of twee erin.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zeker geen u-profiel aan de bovenzijde gebruiken.
Zo'n stuk kunststof midden in je muur blijft altijd problemen geven.

Hoe dik is de muur en van welk materiaal?
 

Koala

  • #4
Hmmm. Na meten blijkt de muur toch dikker dan gedacht. 25cm.
Het is een gemetselde (bak)steen muur, rondom afgestuct.

Juiste werkwijze is als ik t goed begrijp dus
- U-profiel op de vloer,
- Veerankers langs de verticale randen (om de 2)
- 2 of 3 veerankers bovenin.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
:prima:
 

BeeTeeWee

  • #6
In dat geval is de goedkoopste oplossing denk ik om er een soort van gedeeltelijke spouwmuur van te maken. Aan weerskanten van de muur kun je dan de voordeligste blokken van 5 cm. dik gebruiken. Als die ongeveer een centimetertje binnen de muur laat vallen, voorstrijkt, de overgangsnaden met stucgaas beplakt en dan de gehele muur aan weerszijden stuukt, heb je het volgens mij helemaal voor elkaar. Succes!
 

Koala

  • #7
Bedankt voor t advies.

Vandaag materiaal besteld.
Eerst nog n weekje op vakantie en dan kan de muur erin !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu