Knieschotten / gipswand tegen schuin (gipsplaten) plafond

Amber Klusser

  • #1
Graag wil ik knieschotten maken in de slaapkamer, m.b.v. gipsplaten. Geen schuifdeuren, maar gewoon een wandje, zodat het hoofdeinde van het bed er tegenaan geplaatst kan worden (wandje moet daarom ongeveer 130 cm hoog worden).

Ik wil graag m.b.v. houten balken/staanders (aan de bovenkant afgeschuind) een geraamte maken (en daar de platen tegenaan schroeven).

Waar ik niet uitkom is hoe die balken het beste tegen het schuine plafond (ook geconstrueerd met gipspaat) te fixeren. Kun je dat m.b.v. hoekankers doen? Staat de boel dan stevig genoeg?

(In eerste instantie dacht ik geen dwarsbalk(en) te gebruiken.)

20230627_114421.jpg 20230627_114408.jpg
Bericht aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De tweede schets snap ik niet. Wat is "open"?

Bevestig de staanders niet tegen het dak. Maak eerst een (rechte!) bovenregel die je met wiggen vastzet. Nog makkelijker is een prefab frame op de grond maken en die in één keer overeind zetten (evt. in delen) .

Zit er geen gording waar je het aan kan monteren? Dan moet je de rachels achter de gipsplaten opzoeken.
 
  • Like
Waarderingen: Mitchelt

Amber Klusser

  • #3
Dank je voor je reactie, IJkenhout!
Met "open" bedoel ik dat ik een stukje open wil laten, als toegang tot de ontstane berging (ik zet er een tafeltje voor, zodat je dat niet ziet). Op zich niet heel relevant voor mijn vragen.
Een rechte bovenregel met wiggen, snap ik niet. Wat ik vind op internet over wiggen, is dat je ze gebruikt voor het zetten van tegels. Ik heb overwogen een mastiekklos te gebruiken als dwarsbalk, maar daarmee is de vraag weer: hoe zet ik die in een gipsplaat vast (want daar wil je waarschijnlijk de schroeven recht opzetten i.v.m. de hollewandpluggen).
Gording is er helaas niet...
 

Amber Klusser

  • #4
Wat is er eigenlijk op tegen om de staanders direct tegen het plafond zetten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ah, een opening is inderdaad wel aan te raden. Je kan er eventueel een luik inzetten.

Rechtstreeks de staanders tegen het plafond werkt niet. Er is altijd een bovenregel nodig. Bijvoorbeeld om de staanders uit te lijnen. En het werkt ook veel handiger.

Een wig is een schuin gezaagd stuk hout. Er zijn ook knieschotbeugels (Bevestigingshoek voor knieschot) die je onder de gewenste hoek kan draaien/buigen. Zo zou je kunnen doen:
1688543846192.png
 

Amber Klusser

  • #6
Ah, ok. Dan zou ik eventueel een mastiekklos als wig kunnen gebruiken? Zie plaatje.

Wig.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat kan als de hoek klopt met 45°. Korte wiggen kan je zelf maken door een balkje schuin af te zagen met bv. een handzaag.
 
  • Like
Waarderingen: Amber Klusser

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu