Kan ik dit gipswandje onder de nokgorder verwijderen?

alexandervs

  • #1
Onze zolder is opgedeeld in een overloop en twee kamers. We waren van plan er één open ruimte van te maken maar bij het verwijderen van het plaatwerk van het wandje tussen de overloop en de kamers zijn we een dragende spanten constructie tegengekomen.
IMG20230611131254.jpg
IMG20230611131241.jpg

IMG20230611131307.jpg

IMG20230611131320.jpg


Ik heb gebeld met de vorige bewoner (zij waren ook de eerste bewoners van het huis, bouwjaar 1980) en blijkbaar is het huis toendertijd opgeleverd met een niet afgetimmerde spantenconstructie met een deurpost in het midden. Ze hebben deze constructie aan laten passen zodat er twee kamers gemaakt konden worden met elk een eigen deur vanaf de overloop.

We willen niks veranderen aan de dragende constructie van het huis dus het wandje tussen de overloop en de twee kamers blijft toch maar staan. Alleen willen we willen wel graag de twee kamers samenvoegen door het gipswandje te verwijderen en nu twijfel ik of dat zomaar kan. Van de vorige bewoner begrijp ik dat de verticale staanders waar de gipsplaten tegenaan zitten onder spanning onder de nokgorder zitten en dat de gorder een paar millimeter zou kunnen zakken als de staanders er onderuit gaan. Daar schrok ik toch een beetje van. De staanders zijn vanaf de bouw geen onderdeel van de dragende constructie en het lijkt mij ook niet logisch dat ze nu iets structureels aan het dak toevoegen, maar ik heb er niet genoeg ervaring mee om het in te schatten.

Kan dit gipswandje er gewoon uit?
IMG20230611131331.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Spantbeen loopt niet meer door in de nok, daarmee is het wandje dragend geworden.
 

alexandervs

  • #3
Bedoel je het wandje tussen de kamers en de overloop of het wandje tussen de twee kamers? De nok wordt ondersteund door de verticale balk tussen de twee deurposten. Die laten we sowieso staan. De staanders van het wandje tussen de kamers zijn dan toch niet dragend?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Het wandje van de eerste foto.
Alleen de stijlen laten staan is niet voldoende, minimaal enkelzijdig voorzien van plaatmateriaal.
 
  • Like
Waarderingen: alexandervs

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu