Gipsplaten of stucen in jaren 30 woning?

Margot70

  • #1
Hoi klussers,
Wij hebben een jaren 30 woning gekocht , die in de afgelopen weken volledig gestript is (tbv nieuwe elektra, verwarming, keuken,badkamer, etc). Muren zijn op veel plaatsen ook weer terug tot op de baksteen. Is het handig om op de muren ook gipsplaten te monteren (net als op de plafonds). Onze klusman is van mening dat dit veel makkelijker is; maar dan moeten bijna alle deklatten af van kozijnen en deuren.( om zo die gipsplaat naadloos aan te sluiten) Ik ben zo bang dat het authentieke zo verdwijnt. Kun je dat dan weer zo mooi herstellen met nieuwe latten? Want een aantal originele deklatten liggen al in de container. Moet ik het hele huis voltimmeren met gipsplaten of op zoek naar een hele goede stucadoor die (flink wat centimeters dik) dit weer mooi aansmeert? Ik ben benieuwd naar jullie advies.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Als er veel leidingwerk tbv electra telefoon en kabel in de wanden moeten is het soms gemakelijker om lans de buitenmuren een voorzet wand te maken.
Je kunt dan tevens de muren isoleren.
Voor binnenmuren is het een ander verhaal.
Vaak moeten er veel aanpassingen gedaan worden om de wanden aan te laten sluiten op kozijnen en dergelijke.
Het is vaak wel gemakelijker om het te doen.
En het resultaat is gelijk aan elkaar.
Het grote voordeel is dat je alle leidingwerk tbv keuken en electra gelijk achter de wanden weg kan werken.
En als muren die scheef zijn weer recht moeten dan kost het de stucadoor ook veel werk en tijd.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik zou dit niet gaan overleggen met de klusman maar met de stucadoor. Hij kan wel inschatten hoe dik de stuclaag uiteindelijk moet worden en of dat nog een beetje te doen is op die muren.
 

BeeTeeWee

  • #4
Die deurlatten heten architraven. Er zijn bedrijfjes die voor hele redelijke prijzen nieuwe architraven leveren. Eventueel maken ze je profiel zelfs helemaal na, door nieuwe freesmessen te laten maken. Heb ik ook gedaan. Na het schilderen zijn oude en nieuwe lijsten niet meer van elkaar te onderscheiden. Als je wilt kan ik je wel een goed adresje in je postbus aanleveren.

Groot voordeel van een voorzetwandje is natuurlijk dat je meteen kunt isoleren.

Een stukadoor draait echter ook z'n hand niet om voor een paar centimeter stucwerk. Da's wel sneller. Ook je gipsplaten moeten immers nog worden afgewerkt.
 

Ralph

  • #5
Ga voor de stucadoor, das goedkoper per m2 dan een klusjesman die gipsplaten er aan moet maken en dan nog stucen. Sowieso......een heel huis in de gipsplaten hangen is gewoon klungelwerk en in mijn ogen doen mensen dat als ze het niet meer weten hoe het moet.
 

BeeTeeWee

  • #6
@Ralph: goh, ik dacht dat gipsplaatwanden de mogelijkheid tot isolatie boden, zich snel en makkelijk lieten verwerken, al je leidingwerk uit het zicht brachten zonder zelf teveel ruimte in te nemen, niet of nauwelijks werkten, relatief licht van gewicht waren, daardoor ook geen fundering behoefden, vochtregulerend, op iedere denkbare manier af te werken en dan ook nog eens brandvertragend waren.

Maar ik ben blijkbaar vol-ko-men abuis. Maar misschien kun je ons verlichten. Hoe moet het volgens jou dan wel?
 

Ralph

  • #7
Lees de OP nog es goed dan :wink:
 

Droid

  • #8
Ralph schreef:
Sowieso......een heel huis in de gipsplaten hangen is gewoon klungelwerk en in mijn ogen doen mensen dat als ze het niet meer weten hoe het moet.
Ben ik niet met je eens, in wat gevallen kan dat een hele goede oplossing zijn. Moet je per geval bekijken en kun je niet over één kam scheren.

in dit geval ben ik het wel met je eens, ik zou ook voor de stucadoor gaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu