Plafond afwerken (isoleren / gipsplaten / stucen)

SjoerdS

  • #1
Ik ben druk aan het klussen (slopen tot nu toe :) ) van de slaapkamers van onze jaren 30 hoekwoning.
Komend weekend wil ik beginnen met het vernieuwen van de elektra, waarna ik de plafonds wil isoleren en afwerken.

Wat betreft isolatie:
Is het verstandig de plafonds van de slaapkamers te isoleren? In de toekomst wil ik ook het dak (zolder) isoleren, wat natuurlijk veel meer nut heeft. Heeft het isoleren van de plafonds van de slaapkamer op de 1e verdieping dan nog een nadelig effect?

Een oud huis, dus alles is scheef. De balken liggen afwisselend op 58-66 cm van elkaar, en niet altijd evenwijds lopend. Indien ik ga isoleren, welk materiaal kan ik het beste gebruiken? Steenwol, glaswol, platen, of op rol?

Vervolgens het afwerken van het plafond, het is de bedoeling dat alles uit eindelijk strak en sausklaar gestucd gaat worden.
Kan ik het plafond het beste met stucplaat afwerken, of met normale gipsplaat? Ik zie dat voor het meest strakke resultaat platen met afgeschuinde kant het beste resultaat opleveren, maar ik zie dat stucplaten dan enkel weer met een ronde kant leverbaar zijn.

Graag advies van jullie (ervaren) klussers!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zoals je zegt is het dak inderdaad het beste. De plafonds isoleren helpt ook wel wat voor de energierekening, maar vooral voor de akoestiek. (Loop)geluiden hoor je veel minder snel. En je hebt geen klankkast.

Steenwol zijn de stevigste platen, die ook vrij makkelijk zich vormen naar een ruwe vorm. Kan je klemmend tussen de balken zetten. Eventuele kiertjes wat reststukjes tussenproppen. Je moet de platen wel borgen, alleen klemmend kunnen ze op den duur gaan zakken.

Het beste stucplaten. Maar uiteraard moet dan het hele plafond (dik) gestuct worden. Naden plak je altijd af met gaas.

De afschuinde gipsplaten kan je alleen de naden van vullen, maar dat levert nooit een volledig strak plafond op. Of als je zelf kan stucen, een dunne laag over de hele plaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu