Gipsplafond: vraag over fabrikant instructie

Sander02

  • #1
Hier volgen 2 quotes van de website van een bekende gipsplaat fabrikant.
Eronder staat wat ik denk dat ze bedoelen. Klopt dat ook?
Vervolgens de Plafondplaten op maat maken en kopse en gesneden kanten afschuinen, zodat een diepe v-naad ontstaat die u later gemakkelijk kunt afvoegen.
Dus de zijkant die geen ronding of voeggedeelte heeft schuin snijden of vijlen? Dan wordt er dus ook een stukje van de kartonnen bovenlaag verwijderd.
Eventuele haarscheurtjes van de naad langs de muur voorkomt u door vóór
het afvoegen een strookje schilderstape tussen de omringende muur en de plaat te plakken (zorg dat het tape niet onder plaat vandaan komt).
Dus je laat aan beide kopse kanten plafondplaat een klein beetje ruimte open en op de muur doe je tape en de ruimte vul je op met voegmiddel.
Oftewel het voegmiddel komt niet op je muur maar op het tape???

Bij mij zijn de muren er nog niet, alleen houten garaamte momenteel.
Eerst plaats ik de plafond gipsplaten en dan muur. Die muurplaten komen dan tegen plafondplaat aan. Ik hoop dat er dan geen kit rand meer tussen hoeft.

Ik gebruik overigens 12mm wandplaten met voegstrook voor het plafond ivm betere geluidsdemping.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kopse en gesneden kanten hebben geen karton, dus als je met een volle plaat begint heb je karton en hoef je niets te doen.
 

Sander02

  • #3
Ik vergiste me. Uiteraard heeft de gipsplaat aan beide kanten een voeg rand. Maar als je een plaat kleiner maakt en dus 1 voegrand kwijtraakt, dan schuin je die plaat alsnog af? Dat bedoelde ik met m'n vraag.
 

Ralph

  • #4
Ja.
 

Sander02

  • #5
En dat van die tape? Waarom voorkomt dat scheurtjes?
 

Sander02

  • #6
Nog even een vraag. Ik heb de eerste 2 platen bevestigd en plaats deze strak tegen elkaar. De plaat die geen voegstrook heeft heb ik ene klein beetje afgeschuind.

De fabrikant zegt dat als je een strak resultaat wilt hebben je de platen juiste 5 mm uitelkaar moet houden. Maar waarom is dat dan. De voegstrook kan je toch mooi glad vullen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Wanneer de voeg 5 mm is kan het vulmiddel helemaal in de voeg worden gedrukt, een eventueel verschil van 0,5 mm tussen de dikte van de platen en/of rachels wat normaal met strijklicht te zien is valt dan weg.
De fabrikant schrijft het niet zomaar voor.
 

Sander02

  • #8
Ok dank je wel. Misschien dat ik er nog bij moest vermelden dat ik wandndplaten met voegstrook gebruik. Ik ga dus wapeningsgaas tape gebruiken en ook met vezels vesterkt voegmiddel. Als je 5 mm openlaat, moet je daar toch niet het gaas indrukken? Of vul je de naad eerst, dan het gaas en dan een toplaag?

Voor halve platen waar ik handmatig een licht afgeschuinde kant heb gemaakt kan ik geen wapeningsgaas gebruiken denk ik.
Hopelijk wordt het redelijk strak allemaal.
 

Superkees

  • #9
Afschuinen kun je makkelijk met een decoupeer zaag doen. Neem wel een goedkoop of oud zaagje, want ze worden er vrij snel bot van. Maakt voor gips niet uit, maar in hout heb je er niets meer aan.
 

Sander02

  • #10
Das een goeie tip superkees. Bedankt.
 

Sander02

  • #11
Ik ga vanavond nog even verder, dus wil graag weten of de tussenruimte ook nodig is met wapeningsgaas? zie post hierboven.
 

Sander02

  • #12
Ik heb gezocht op het forum en vondt dit topic: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/ruimte-tussen-stucplaten-voorkomt-scheuren-in-stucwerk.29334/
Ik ga ze dus een paar mm uit elkaar plaatsen, wapeningsgaas erover en dan vezelvoeg er stevig oversmeren zodat het naadje alsnog door het gaas heen wordt gevuld. (Druk je het gaas dan niet in die naad, of is dat juist de bedoeling??)
De zelf afgeschuinde naad die lang een plaat met voegrand komt te liggen probeer ik ook van gaas te voor zien, echter zal het gaas maar een paar mm op de afgesneden kant komen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Afschuinen gaat ook heel goed met een oude blokschaaf, na gebruik de schaaf goed reinigen want het metaal gaat roesten als een gek.
 

Sander02

  • #14
Ik kon overigens minimale ruimte tussen de platen houden ivm met het niet uitkomen op een gegeven moment. Je schuif natuurlijk steeds een stukje op als je al rachels om de 30 heb en hele platen wil gebruiken. Dus denk dat het nu maar een mm of 2 a 3 is.

Zijn dichgesmeerde naden overigens een zwakke plek voor geluidsdemping?
Of is dat echt te verwaarlozen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Geen probleem, er zitten immers ook nog latten onder die zorgen voor afdichting.
 

Sander02

  • #16
Ik zit net weer ff op die gabrikant site te lezen en zie nu pas dat die aangeraden 5 mm tussen de platen geld voor stucplaten. Ik ga alleen de naden op vullen en dan wordt het hele plafond geschilldert. Maakte het dan soms niet uit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Waar hebt u het over, geluiddemping of naden vullen ?
 

Sander02

  • #18
Naden vullen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Die tape aan de randen zorgt waarschijnlijk voor een net krimpvoegje. Hetzelfde bereik je door na het voegen met een mes het licht in te snijden, dan krimpt ie op die verzwakking, en krijg je dus een nette naad ipv een standaard krimpvoeg.

En dat afschuinen, ik lees een aantal manieren om dit te doen, wat is er mis met een hobbymes? Die heb je toch al in de buurt voor het op maat maken.

grtz
Henk
 

Sander02

  • #20
Hobbymes heb ik ervoor gebruikt samen met een vijl. Dat gaat goed.

Wat betreft dat insnijden. Dat is neem ik aan een heel ondiep sneetje die je vervolgens weer vult met acryl kit? Of zie je die sowieso al niet meer door de verf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu