Rookmelder aan 9,5mm gipsplafond

Georgedb

 • #1
Ik heb prima pluggen voor in gipswand (verschillende typen, "dubbele kracht", die indraaidingen, type "krokodil", etc.), maar de schoefjes die bij de rookmelder horen zijn dun en lang (voldraad, 3mm / 30mm). Al mijn gipsplaatpluggen zijn voor grotere schroeven en ik zie ook geen pluggen, zoals bij normale pluggen, voor zulke dunne schroefjes (bijv. 5mm). Dikkere schroef kan ik niet gebruiken, omdat de rookmelder dan niet meer op de plafondplaat kan worden vastgezet (de kop moet kunnen verzinken in de plafondplaat) en de wat grotere pluggen gebruiken zou kunnen omdat het gewicht nihil is, maar je moet best wat kracht gebruiken om de melder op de plafondplaat te "draaiklikken", en ik ben bang dat dat dan na verwisselen van de batterij een keer misgaat.

Ik zoek dus gipsplaatpluggen, liefst dat type dat je erin draait, maar dan voor dergelijke dunne schroefjes. Wat me ook vaak voldoende lijkt om iets kleins en lichts aan een gipsplaat op te hangen.
Dik uur gezocht, niet gevonden...

Dikte gipsplaat = 9,5mm.

20220402_195331.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #2
Hier heb je magneetplaatjes voor, een aan plafond, een aan de rookmelder. Of lijmen met een montagekit, krijg je er met een plamuurmes wel weer af als het ooit moet.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #3
dan boor je toch gewoon een gaatje in een ander vakje en verzink je dat even

1648927345275.png
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #4
dat kan o.a met dit soort pluggen
holle wand plug.jpg

even zoeken op hollewandplug dan zijn er wel verschillende te vinden
 

Georgedb

 • #5
Boertje125 schreef:
dan boor je toch gewoon een gaatje in een ander vakje en verzink je dat even
't Is vrij dun, dat plaatje. De dunste schroef die bij de kleinste gipsplaatpluggen past, is dan te dik. De vraag is dan meer: wat zijn de kleinste pluggen voor 9,5mm gipsplaat?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #6
Niet te moeilijk gaan denken en doen.
Zo een rookmelder weegt bijna niets, die zou je bv nog zonder pluggen in de gipsplaat vast kunnen schroeven met een wat grove schroef.
Maar als je 2 gaatje s van 6 mm boort en je gebruikt een universele plug van het visjes merk, dan zit die goed vast.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Met dit soort pluggen gaat het beslist ook:

Gipsplaatplug.jpg


Zijn er ook in mini uitvoering, schroeven vanaf 3,5 mm. Maar voor zo weinig draagkracht als voor een rookmelder zal 3 mm vast ook wel lukken. Zoekterm: Mini gipsplaatpluggen.
 
 • Like
Waarderingen: Georgedb

Georgedb

 • #8
Kees schreef:
Met dit soort pluggen gaat het beslist ook
Dat dacht ik ook en ik had het bijna ook uitgevoerd, maar ondanks de kosten per plug, toch een testje gedaan met die mini-variant, had ik liggen, op een stukje 9,5mm gipsplaat: het verschil tussen 3mm en 3,5mm is enorm, dat 3mm schroefje draait gewoon "dol". Qua draagkracht, gewicht, zal het prima gaan, maar je moet echt best wat kracht zetten om de melder op de plafondplaat te "draaiklikken". Lijkt wel of er geen kleinere gipsplaatpluggen bestaan, dus voor 4 of 5mm...
 

De Bob

 • #9
Rookmelders zitten bij mij van huisuit geplakt met dubbelzijdig tape.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
En anders de voet eerst vastzetten met hi-tack montagelijm. Na 1 dag monteer je de rookmelder in de voet.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #11
die twee dichte rondjes zijn daar gewoon voor bedoeld hoor.
daar kan makkelijk een schroefje van 4.O in

je kan ook een plug nemen die gerrit laat zien als het gaatje aan de achterkant te groot is houd je er even een aansteker bij of je doet er een beetje smeltlijm in

Ander optie is de kop van de schroef een beetje bij te slijpen zodat deze kleiner is.
kortom die rookmelder had allang kunnen hangen
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Georgedb

Fmrama

 • #12
Ik heb ze gewoon met die zwarte gipsplaat schroef vastgezet. Zonder plug.
 
 • Like
Waarderingen: Peter

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #13
na een keer de batterij te hebben vervangen is het gat dan vanzelf zo groot geworden dat je er een plug in kunt duwen.
Alternatief is een gat maken waar een plankje doorheen kan.
 • 2 van deze plankjes/latjes door het gat duwen
 • lijm/kit aan de achterzijde rondom het gat smeren
 • plankjes in positie manoeuvreren
 • even een schroef door het gat half in de plankjes draaien om ze zo vast te kunnen houden
 • Gaatjes boren op de plek waar de schroeven voor de rookmelder moeten komen
 • rookmelder vastzetten over het gat en door de schroeven van de rookmelder worden de latjes vastgehouden en zitten uiteindelijk door de lijm/kit vast voor de volgende keer.
 
 • Like
Waarderingen: Georgedb

Fmrama

 • #14
Met een rookmelder met 10 jaar accu, zie ik tzt wel weer of het gat te groot wordt. Tegen de tijd dat hij 2x los gemaakt is ben ik tegen de 90 . Wie dan leeft …..:wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #15
meestal is een 10 jaar batterij niet te vervangen (naast dat een rookmelder meestal ook niet langer dan 10 jaar meegaat) dus na 10 jaar gewoon weggooien en een nieuwe kopen.
 
 • Like
Waarderingen: Lange Herman

Georgedb

 • #16
Gerrit B schreef:
meestal is een 10 jaar batterij niet te vervangen (naast dat een rookmelder meestal ook niet langer dan 10 jaar meegaat) dus na 10 jaar gewoon weggooien en een nieuwe kopen.
Klopt, dat is de levensduur van het apparaat.

Deze werkt op 2 AA batterijen, dus geen 9V blokje, maar heeft, heel leuk, wifi, en dat vreet stroom, dus iedere 3 maanden moeten er (preventief) wel nieuwe batterijen in. Gelukkig gebruik ik daarvoor 1,5V oplaadbare LiIon batterijen. Superhandig, de USB-aansluiting voor het opladen zit op batterij zelf (m.a.w., je duwt de micro-USB plug in de connector op de batterij. Ledje rood/groen er in, top. Tot zover de reclame (nog niet in NL gezien).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #17
Wat moet je nu met een rookmelder op wifi, zie daar het nut niet van in??
Lijkt wel of alles tegenwoordig met wifi verbonden moet zijn
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #18
Berichtje op je GSM als er thuis iets aan de hand is terwijl jezelf aan het werk bent?

Maar dat ze dan maar 3 maand op een set batterijen doen, wij hebben ze met 1 CR123a batterij en die werkt 2,5 tot 5 jaar op 1 batterij
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #19
Wellicht kun je meerdere rookmelders daarmee aan elkaar koppelen. Dat kan ook gewoon draadloos, maar als er dan ééntje afgaat, eventueel met loos alarm, is het een hele kunst te bepalen welke de boosdoener is. Want bij gekoppelde rookmelders gaan ze allemaal tegelijk af. Datzelfde geldt voor niet-gekoppelde rookmelders, als er een melding komt dat de batterij bijna leeg is. Als je (zoals wij) in elke kamer en op alle gangen/overlopen een rookmelder hebt heb je al gauw iets van 8 rookmelders hangen, die je allemaal langs moet om te bepalen waar het geluid vandaan komt. En dat is vooral bij die korte piepjes van 'batterij-leeg' vaak best wel lastig..

Via Wifi zou je dan op een PC of mobiel apparaat kunnen zien welke rookmelder het alarm veroorzaakt (nadat je eerst hebt vastgesteld dat er geen echte brand is). Niet dat ik dat wil hebben, vooral de genoemde levensduur van de batterijen vind ik nogal bezwaarlijk. Meestal hangen die dingen op lastig te bereiken plekken. Dan zou ik liever overgaan op netspanning gevoede rookmelders (al of niet met Wifi). Alleen is dat bij een ouder huis lastig te realiseren.

Edit: omdat ik inmiddels niet meer werk, had ik aan het idee van @Gerrit B niet direct gedacht, maar dat is vanzelfsprekend een goed argument.
 

Georgedb

 • #20
Peter schreef:
Wat moet je nu met een rookmelder op wifi, zie daar het nut niet van in??
Lijkt wel of alles tegenwoordig met wifi verbonden moet zijn
De rookmelder is natuurlijk primair bedoeld om met veel kabaal te waarschuwen voor de mensen IN huis, maar omdat een aan Wifi-cerbonden apparaat tegenwoordig zo ongelofelijk goedkoop gemaakt kan worden, is het nu ook mogelijk om op afstand te infomeren. Stel dat dat alarm gaat en ik ben niet thuis, dan heb ik in ieder geval nog de mogelijkheid om een buurman te bellen of die even wil gaan kijken. Misschien is het dan nog iets onschuldigs. Wifi staat of valt natuurlijk met de beschikbaarheid van een internverbinding en dus stroom (router), dus als de meterkast uitfikt en daarna gaat de rookmelder af, dan heb je er niets aan. Maar via GSM vereist weer een abonnement, kost nog meer stroom, etc.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu