Gipsplafond sluit niet aan

Jordib93

  • #1
Beste leden,

Wij zijn bezig met het afwerken van ons zolder dak met gipsplaten. Alles verloopt goed zit strak alleen bij het de laatste rand loop ik tegen een probleem.
Het dakspant loopt alleen vreemd, want een gedeelte tot het eerste spant loopt gelijk, hoe meer ik naar de nok ga, loopt het spant meer naar beneden waardoor mijn gipsplaat achter het spant terecht komt. Hierdoor kan ik deze niet netjes bevestigen na mijn idee waardoor het kan zakken.
Heeft iemand met meer klus kennis hier een oplossing voor?

als het uploaden goed gegaan is, dan is de eerste foto gemaakt in de nok, de tweede foto bij de eerste gording.

2EFF6951-0703-43BC-88E6-7E26C289C3C9.jpeg FCD5EFD2-7B13-4264-870B-F417B822958D.jpeg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Normaal gesproken maak je een raamwerk op of tussen de gordingen dat je uitvlakt, zodat je niet tegen dit probleem aanloopt. Ook waar de gipsplaat niet achter het spant verdwijnt, kun je die namelijk niet goed vastzetten. Je zult er een stuk hout achter moeten krijgen om het te ondersteunen. Het gat dat overblijft kun je zo te zien met wat acrylaatkit wel dichten.

Nog even iets anders: ik zie op de tweede foto dat je glaswol hebt gebruikt, maar de dampremmende laag zit op zijn zachtst gezegd niet helemaal zoals het hoort. Heb je dit ook elders zo gedaan? Ik zie namelijk ook geen dampscherm, wat betekent dat je straks problemen met condens gaat krijgen en je het risico hebt dat je dak gaat rotten.

Ook de losse vd-draden op de eerste foto verdienen overigens geen schoonheidsprijs en moeten vanwege de veiligheid in een aaneengesloten buis zitten. Die flexibele buis zul je dus nog even aan die vaste buis moeten koppelen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Spanten en gordingen zijn (bijna) nooit recht, en het bestaande dakbeschot vaak ook niet. Het beste is tussen de gordingen of helemaal er overheen een stevig regelwerk aan te brengen (en dat goed uit te vullen). Maar dat doe je voordat je de gipsplaten gaat plaatsen.
Verder inderdaad nauwkeurig werken bij het plaatsen van het dampscherm.
 

MW.J

  • #4
wat impie zegt maar om terug te komen op je vraag zou ik in dit geval een balke met high tach achter op het spant lijmen. Daar dan een vuren regel opschroeven (uitgelijnd met de rest van je regels) en dan gipsplaat erop schroeven..
 

MW.J

  • #5
high tach == high tack kit
 

Jordib93

  • #6
Wij hebben tussen de gordingen balken geplaatst en daarop de gipsplaten gemonteerd. Er alleen niet vanuit gaande dat bij de laatste 20cm dit probleem voorkomt.
Dus tja, wat is dan het beste qua oplossing of alle gipsplaten weer loshalen en dan de balken tussen de gordingen iets naar beneden en opnieuw vast maken. Of dat hier iemand een mooi idee heeft.

dat stukje isolatie.Was even tijdelijk er tussen gerommeld. Inmiddels is het netjes zoals het hoort. Dat is het zelfde met de elektra, ik wilde even de foto maken en op dit forum plaatsen zodat ik morgen evt met een oplossing het laatste stukje gips kan monteren
 

Jordib93

  • #7
@MW.J

mooie oplossing, maar voor ik deze post plaatste heb ik op de spant een brede lat geschroefd om daarop het gips te schroeven, en daarop kwam het resultaat dat de gipsplaat heel schuin geplaatst op de plafond terecht komt omdat het spant in de nok zo’n +- 3 cm lager ligt als de eerste gording.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu