Gietijzeren rioolpijp verwijderen

Jan20

 • #1
Beste mensen,

Op dit moment ga ik mijn oude kelder eens onder handen nemen. Het is een vrij grote kelder onder mijn totale huis, waaronder mijn eigen televisie en klusruimte aanwezig is! Nu heb ik een aantal vragen op dit moment, waarop ik graag jullie hulp zou kunnen gebruiken!

De eerste vraag die ik aan jullie ga stellen is het vervangen van een oudere gietijzeren riool pijp. Deze pijp is al 10 tallen jaren aanwezig in het huis en zal binnenkort toch een keer vervangen moeten worden, helemaal nu wij een kleine lekkage in de badkamer hebben en het nogal lastig is om een pvc pijp te kunnen aansluiten op een gietijzeren riool pijp.

Het probleem hierbij is dat deze riool pijp door de helft van mijn kelder loopt (zo'n 9 meter) en dan nog zo'n 3 meter omhoog gaat naar de badkamer. Deze gietijzeren riool pijp loopt ook nog door mijn tuin heen naar het gemeentelijk riool. Nu vraag ik mij af of deze aansluiting tot de straat de verantwoordelijkheid van mij als bewoner is of dat het tot het huis loopt? Ik neem aan dat waarschijnlijk de verantwoordelijkheid is van mij als bewoner en dat ik deze pijp zal moeten vervangen. En is het lastig om een nieuwe pvc pijp aan te sluiten aan het gemeentelijk riool?

Nu vraag ik mij af of enkele personen hier ervaring hebben met het verwijderen van een gietijzeren pijp en het uitgraven van deze pijp uit de tuin? Het lijkt mij dat deze pijp wel een paar honderd kilo weegt en het een ontzettend werk is om deze te verwijderen en het lijkt mij ook erg lastig.... Hebben jullie een idee of dit te doen is als ervaren klusser samen met een timmerman? En zo niet, kunnen jullie een indicatie geven hoeveel zoiets zou kunnen gaan kosten?

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  helemaal nu wij een kleine lekkage in de badkamer hebben en het nogal lastig is om een pvc pijp te kunnen aansluiten op een gietijzeren riool pijp.
  dus je wilt een gehele goede leiding er uit halen voor deze lekkage zou ik niet doen

  laat eens in een foto zien wat die lekkage is en hoe de aan sluiting is want als dat weer gemaakt is ben je van je zorgen af.

  In de tuin zit geen gietijzer daar zit meestal gresbuis tot het gemeente riool

  En indicatie van kosten mogen wij niet maken op dit forum
   

  Fiesiekus

  • #3
  Gietijzer verwijderen is een heidens werk. Het materiaal is zowel zwaar, moeilijk te verwerken en errug vies aan de binennzijde.
   

  Jan20

  • #4
  De lekkage zelf zit in een kleine pvc pijp onder mijn badkamer vloer. Nu heb ik dat tijdelijk opgelost door er een andere buis doorheen te trekken, maar uiteindelijk wil ik deze leiding wel vervangen. Ik zal volgende week wanneer ik alles opleg een duidelijke foto proberen te maken.

  Hieronder een aantal afbeelden van totaal ongeveer 15 meter een gietijzeren pijp en dat is maar 1 van de twee leidingen die in mijn huis aanwezig zijn :(   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Waar mij om gaat is waar zit het lekkage probleem, deze leidingen zien er perfect uit

  en dit is gietijzer in zijn dikste uitvoering en heel zwaar

  als loodgieter raad ik u aan om deze leiding niet te gaan vervangen maar het lekkage probleem op te lossen zo zou ik het ook doen
   

  Jan20

  • #6
  Oke bedankt voor het advies! De lekkage zit gelukkig niet in de gietijzeren rioolpijp zelf maar in een pvc pijp onder mijn gestorte betonnen badkamer vloer (omdat iemand zo slim was mijn trekveer voor electra te gebruiken om het proberen te ontstoppen.

  Deze pvc leiding zal waarschijnlijk via een koppelstuk aan mijn gietijzeren pijp zijn gemonteerd, maar daarvoor moet ik de leidingkoker opmaken en dat was ik volgende week van plan (afbeelding volgt)
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Oke we wachten het van uit hier dan even af
   

  Jan20

  • #8
  Ook zit ik erover te denken om mijn gasleiding in de kelder te laten vervangen omdat ik hier zelf mijn twijfels over heb. Een deel van deze leiding is wel vervangen, maar in de kelder is nog steeds de oude leiding aanwezig.

  Hebben jullie als expert op dit gebied nog tips of het verstandig is deze leiding te laten veravangen. Hieronder een aantal links naar foto's van deze gasleiding


   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Als je twijfels er over hebt kan je evt een installateur laten komen en je gasleiding laat afpersen op lekkage

  en als je geen lekkage hebt kan je gewoon leidingen laten zitten
   

  Jan20

  • #10
  Ik weet bijna zeker dat de leiding nog wel gasdicht is, omdat ik daar regelmatig een sigaret loop te roken :D. Maar nu wil helemaal zekerheid over de kwaliteit van de leiding al helemaal omdat ik deze leidingen nu achter een wand van gips wil laten komen neem ik toch liever het zekere voor het onzekere nemen. Ik heb een aantal duidelijke foto's gemaakt van de leidingen en de onderlinge koppelingen

  Ziet mij als ''amateur'''op het gebied van gas eruit als geen lekkere koppeling.

  Koppeling oude naar nieuwe gasleiding naar zolder.   

  Fiesiekus

  • #11
  Weinig van te zeggen, behalve dat het wegwerken van dergelijke koppelingen (met hennep??) achter een wand niet verstandig is. Verder dus, als je 100% zekerheid wilt hebben, laten persen met lucht door een installateur.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Dit zijn bestaande gas leidingen niks mis mee goed in de verf

  als ze niet lekken niks mis mee

  je moet zo denken als er een nieuwe gasleiding in komt de voorschriften zijn nu veel strenger en je mag veel dingen niet meer.

  maar laat je evt voorlichten bij plaatselijke loodgieters bedrijf
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu