Geverfde gipsvezelplaten

PieterB

  • #1
Gipsvezelplaten (van merkt dat begint met een R.) met ca. 5mm afstand gemonteerd.
Naden gevoegd met R. voegenvuller. Glad afgestreken.
Vervolgens een brede R. toplaag aangebracht En naden gladgeschuurd. Naden en gipsvezelplaten voorgestreken met R. diepgrond.
Daarna geverfd met muurverf op basis van vinylhars (van merk dat begint met een H., geen hoogglans, geen structuurverf)
Deze verf is opgebracht met kortharige vachtroller, 2 lagen.
Helaas verschil in ondergrond te zien. Ik denk door verschil in structuur.
Op veel plekken zie je dus waar de toplaag (gips) is aangebracht.
Los ik het op door nogmaals een laag verf aan te brengen of is dat juist dom?
Graag advies hoe ik het op kan lossen.
 

Fiesiekus

  • #2
PieterB schreef:
Naden en gipsvezelplaten voorgestreken met R. diepgrond.
De voorstrijk is (weer) de boosdoener....

Het beste verwijder je alle platen en begin je weer opnieuw; dan uiteraard zonder voorstrijk.
 

EGeen

  • #3
Een extra laag latex doet soms wonderen.
 

MvanV

  • #4
Inderdaad, extra legen verf halen de doorschijnendheid er uit.

Ik ken het fenomeen, stucmiddel zuigt veeel meer en neemt dus veel meer verf op. Ter plekke dikker aanbrengen in meer lagen.
Dat type verf doet het erg slecht op stuc, ik heb het ook gehad. Uiteindelijk was een goede latexverf van de beste kwaliteit uit een duiste bouwmarkt wel in 1 keer dekkend, terwijl die H verf in 6 lagen moest op vulmiddel en gipsvezelplaten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Gipsplaten eraf halen, lijkt me onzin. Gewoon extra laag latex, bij voorkeur een *goed* merk. Na diepgrond dekt dit normaal na 1 keer al, en anders zeker bij de tweede laag.
 

EGeen

  • #6
En is het enigsinds gelukt?
 

PieterB

  • #7
Hallo allemaal,

Ik ben overgestapt op fatsoenlijke latex.
Ter plekke dikker aanbrengen durfde ik nog niet aan. Omdat ik dan bang was dat ik dan hoogteverschil zou krijgen en banenbontheid zou veroorzaken. Ik dacht: ik ga eerst alles in het geheel overschilderen, kijken wat dan het resultaat is. En yes, na 2x was het al een stuk beter, na de 3e keer was ik helemaal tevreden.
Bij de latex heb ik een droogtijdvertragingsmiddel gedaan, misschien dat de dekking anders beter was geweest (weet ik niet hoor, is een veronderstelling).

Daarna heb ik gipsvezelplaten die ik nog niet met diepgrond bewerkt had, meteen geschilderd met latex. Geen verschil in zuiging.
Fiesiekus had gelijk, de waterige voorstrijk (diepgrond van R.) was inderdaad de boosdoener.
Het probleem is dus opgelost, hierbij iedereen hartelijk dank voor alle tips!

Toch vraag ik me nog een paar dingen af:

1. was dit ook een goede oplossing geweest:
De gipsvezelplaten isoleren met iso-latex, om de ongelijke zuiging op te heffen. Daarna de delen waar de gips (toplaag) is aangebracht, licht opschuren zodat er een hechtvlak ontstaat en vervolgens alles overschilderen.

2. Ik snap niet dat voorstrijk de oorzaak is. Want dat middel is juist toch om een verschil in zuiging te voorkomen? Wie kan met dit uitleggen?

3. Als ik over de latex een laag H. muurverf aan zou brengen, zie ik dan weer verschil in ondergrond? (Ga ik niet doen hoor, maar die vraag komt toch bij me op).
 

EGeen

  • #8
1: Isolerende latex is bedoeld tegen huizen met brandschade/lekkage/nicotinevlekken etc etc.. dus ondergronden die moeilijker te bewerken zijn. En eventueel plekken waar vocht meespeelt. Hieronder vallen gipsplaten niet. Tevens het opschuren van het gips is een onnodige handeling.

2: Diepgrondering mag ook niet de oorzaak zijn. Ik zeg niet dat het niet zo is, maar de wanden die hiermee niet zijn behandeld heeft u geverfd met de nieuwe andere latex. Het kan zijn dat uw vorige latex wat meer gevoeliger was. Een andere optie, is dat de diepgrond minder diep in de gips kon trekken ipv de platen. Terwijl de latex deze opgevulde plekken in het gips nodig had.

3: Ik zie niet in waarom dit verkeerd zou kunnen gaan, maar aangezien de oorzaak niet 100 punten is vast te stellen van uw oorspronkelijke probleem, zou ik het niet zo snel doen.
 

PieterB

  • #9
@EGeen: hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vragen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu