Gevelprofiel bevestigen

De boez

 • #1
Het bovenste deel van de gevel (zie foto) wil ik afwerken met een soort kroonlijst (de officiële naam kan ik even niet vinden). Direct tegen de gevel wil ik plaatmateriaal (multiplex buitenkwaliteit?) gebruiken. Hierop komen twee type profielen van hardschuim. Hoe bevestig ik dit op een degelijke manier? Omdat het bovenste deel van de gevel maar een steens muurtje is ben ik bang hier zware bouten in te draaien.

Hebben jullie de gouden tip?

WhatsApp Image 2022-11-05 at 19.54.00.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  High tack kit?
   

  De boez

  • #3
  De gevel staat pal op de (zee)wind. Voor mijn gevoel is uitsluitend kit te beperkt. Heeft iemand hier ervaring mee en/of kent alternatieven voor montage met kit?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Is zo'n kroonlijst oorspronkelijk niet gestukadoord met cement specie?
  Multiplex ongeventileerd tegen een muur wordt geen succes.
   

  Hharbers

  • #5
  Je zou een ventilerend regelwerk uit verduurzaamd hout 22x50met slagpluggen kunnen monteren op metslewerk maken en daar plaatmateriaal tegen monteren.

  Ipv multiplex kun je ook 16mm hardschuim plaatmateriaal gebruiken oa in handel onder benaming unipanel van bepaald merk. Dit materiaal is rotvrij en kun je ook schilderen in lichte kleuren
  Lijkt me beter als multiplex in weer en wind welk je elke paar kaar kunt schilderen.

  Dit materiaal mag je ook met paneltack syysteem van een bepaald merk verlijmen op achterligend regelwerk
   

  Rooster

  Specialist Geluid
  • #6
  Ik zie in de instructies dat ze hardschuim PU kroonlijsten monteren met MS polymeer kit en om de 600mm slagpluggen.
  Ik denk dat je op baksteen ook een primer nodig hebt.
  Je zou de slagpluggen kunnen vervangen door gewone pluggen, die je boort met een normale boormachine zonder kloppen (zeker niet op de hamerstand).

  Heeft de leverancier voor uw kroonlijst hier geen instructies en materialen voor?
   

  De boez

  • #7
  Bedankt voor alle reacties.

  Voor mijn gevoel is een paneel van hardschuim (unipanel) een betere keuze dan multiplex. Moet hier ook regelwerk achter (om eventuele doorbuigingen te voorkomen?)

  Voor de montage van de profielen heb ik voldoende documentatie gekregen. Wel is het zo dat het heel een combinatie wordt van 2 verschillende type profielen (Wel hetzelfde materiaal). Een enkel profiel leverde te weinig 'profiel' op. Om die reden zal er een balkje van 70mm over de hele breedte komen. Op dit balkje komt het grootste profiel. Is de combinatie hout/unipanel een probleem?
  gevel.png
   

  stefan9

  • #8
  Is het niet handiger om dat balkje van hetzelfde materiaal te maken als de profielen? Zo op het oog moet dat al lukken met het bovenste profiel.

  Untitled.jpg
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Paarse lijnen. Druiplippen en horizontaal kunnen blijven kleven.

  Gevel afwerking 2.jpg
   

  De boez

  • #10
  Het echte profiel wat ik wil gebruiken komt niet exact overeen met mijn tekening. Ik zal een afbeelding hiervan bijvoegen. Helaas gaat het niet lukken om hetzelfde materiaal te gebruiken als het profiel. De achterkant van zo'n profiel is zo mooi dat je dit altijd in beeld wilt hebben ;)

  De opmerking over het onderhoud...waarschijnlijk bedoel je dat er op het onderste profiel altijd water en viezigheid blijft hangen?

  c820.jpg
   

  Hharbers

  • #11
  Er zijn nog enkele leveranciers van hardschuim gevelafwerking. Deze hebben misschien wel het profiel wat je zoek.
   

  De boez

  • #12
  De profielen heb ik al liggen dus ga hier mee verder. Met de tips die ik heb gehoord hoop ik dat het een mooie afsluiting is van de gevelrenovatie.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu