Gescheurde gyprocplaat herstellen

Klustijger

  • #1
Goedemorgen,

het lijkt erop dat de ombouw van een dwarsbalk in de keuken flink is gescheurd. Drie weken geleden begon de scheur en heeft in een week tijd de volledige breedte beslagen (zie hieronder foto’s. Enig idee wat een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn en wat handig is qua herstel? Ik kreeg al de tip een constructeur of bouwkundig adviseur langs te laten komen, dus daar ga ik ook even achteraan. Alle tips zijn welkom!
Ter achtergrond, de balk bevindt zich op 3/4 van de uitbouw richting de tuin, op de grens waar het plafond verlaagd is van 2,8m naar 2,3m. Van buitenaf is dit hoogteverschil ook goed te zien. Geen werkzaamheden aan het dak gehad recent en de afvoer van water op het platte dak lijkt in orde. Ook feen bouwwerkzaamheden in de buurt gehad.
Veel dank alvast!

E217B1DB-F9A3-4DA7-9F3A-A31C467DC6E7.jpeg

7DB95FC2-FD8A-456E-992D-EA3D92E8AC91.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De oorzaak ligt hoe dan ook in de achterconstructie. Maar geen idee waarom deze aan het vervormen is, daarvoor zal de boel los gehaald moeten worden. NB: Goed dat je alvast breder kijk, zoals naar bouwwerkzaamheden in de nabije omgeving.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Dit moet open gemaakt worden om het goed te zien. Kan je de opbouw beschrijven? Waar zit het stucwerk op, tot en met de afmeting en lengte van de draagbalk.

Een constructeur heeft die informatie ook nodig. Om dit te repareren moet de plaat en stucwerk overnieuw gemaakt worden, dus het slopen is sowieso nodig.

Om een indicatie (niet meer dan dat) te krijgen of het met de draagconstructie te maken heeft, kan je iemand zwaar op het dak laten lopen en kijken of er beweging zit in de scheur.
 

Klustijger

  • #4
Veel dank alvast voor de reacties. Als ik het dus goed begrijp ligt het voor de hand dat de scheur is veroorzaakt door grotere krachten (vervorming van de achterliggende balk).

De uitbouw is door twee verkopers geleden gerealiseerd, dus informatie over de achterliggende constructie heb ik helaas niet. Of de balk dan ook van hout, metaal of beton is weet ik niet. Wel geeft een leidingdetector op de gehele breedte van de balk een duidelijk signaal, maar dit zegt niet veel over het materiaal van de balk zelf natuurlijk.
Voor mij denk ik belangrijk om te weten is: moet hier zsm iemand voor langs komen vanwege een mogelijk gevaarlijke situatie? Of is de scheur, ondanks dat de oorzaak in de achterliggende constructie ligt, geen reden tot paniek?

Als detail overigens, bij de bouwkundige keuring is tav deze balk of het bovenliggende dak niks bijzonders uitgekomen. Het lijkt dus echt een recent probleem te zijn.
Zou het mogelijk nog met vocht te maken kunnen hebben? Wij krijgen maandag via de opstalverzekering mensen van Qbuild over de vloer voor donkere vlekken in de cementgebonden gietvloer. Mogelijk zijn deze veroorzaakt door vocht en ze willen uitsluiten dat de oorzaak hiervan, jaja, in het dak er boven zit (de vlekken zitten rond de muur aan de rechterzijde van de balk). Wellicht is het allemaal toeval, maar wie weet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De "achterconstructie" kan ook het rachelwerk zijn. Er is nooit reden voor paniek, wel voor actie.

Zoals ik zei moet je het toch open maken, dan zie je vanzelf wat je aantreft. Als eerste kan je de springtest op het dak doen.
 

Hharbers

  • #6
Als het in 3 weken ineens begint te scheuren is er iets gebeurt tov voorheen. Kan ook verandering door temperatuur en vochtigheid binnen nu stookseizoen is begonnen.

Heb je het huis pas recent gekocht?

Als ik naar de detail foto van de scheur kijk zie ik 1 cm onder de scheur in pleisterwerk een overgang welke nagenoeg parallel aan scheur loopt. structuur in pleisterwerk is daar ook net anders.
Is deze scheur door verkoper niet dichtgesmeerd en overgesaust en sprint hij nu weer open.

1638434234475.png
 

Klustijger

  • #7
Wij zitten per begin september in de woning en de scheur is inderdaad pas aan het licht gekomen sinds wij hier de verwarming structureler aan hebben.
Het kleurverschil zit er inderdaad heel duidelijk, maar het was nog niet bij me opgekomen dat dat eventueel zou kunnen duiden op eerdere schade (ik dacht zelf aan vocht ofzo?). Goed om op te wijzen bij de constructeur denk ik!
 

Hharbers

  • #8
Bel ff naar vorige eigenaar of die toevallig nog weet of er eerder scheur in heeft gezeten die recent is dichtgemaakt. Als dat zo is weet je dat het in ieder geval dat het een oud gebrek is en geen nieuw problem is. Hoe je het oplost en financieel afgewerkt met vorige eigenaar is dan volgende

Zit er aan andere kant van balk ook een scheur?

Zit er wel een plaat gyproc (op regelwerk) om de balk (klinkt het hol als je er op koipt?)
Kun je eventueel een naald in de spleet steken zonder dat je er iets achter tegen komt
Als een gyproc plaat zo door scheurt dan moet er wel heel veel spanning op staan, volgens mij krijg je dat niet eens voor elkaar. Een gyproc plaat komt eerder in zijn geheel los dan dat hij in lengte doormidden scheurt.

Als je echt wilt weten hoe het zit zul je plaat er af moeten halen. Aansluiting met plafond insnijden dan kun je zonder al te veel schade eea mogelijk verwijderen. Als je eea hersteld hebt hoef je enkel balk weer te bekleden en vlak te pleisteren en te sausen. Als je dat netjes doet hoef je niks aan plafond te doen.
 

Klustijger

  • #9
Veel dank voor de uitgebreide reactie. Ik heb d strap er net even bijgeplakt om er toch nog beter naar te kunnen kijken. Ik zal het een en ander bij moeten stellen aan m’n aannames, helaas.
Het lijkt er namelijk niet op dat het een giprocplaat betreft. Op een enkel punt kan ik een goede 3 cm de scheur in alvorens ik niet verder kan. Het materiaal lijkt de gehele diepte hetzelfde. Het materiaal in de scheur lijkt inmiddels vrij zacht te zijn geworden en krab je zo weg. Hoe dan ook, het materiaal in de scheuren is geen gips, geen hout, geen beton, maar ook geen metaal dus.
Onderstaand nog maar een foto van wat dichterbij, wellicht dat iemand hier wat mee kan. Het lijkt me niet aannemelijk dat de hele balk van dergelijk zacht en fragiel materiaal is gemaakt, maar wellicht dat iemand hier een lichtje op kan schijnen. Hoe dan ook, ik ben blij dat maandag een schade specialist langskomt. Hopelijk kan die er wat over zeggen, en anders toch een separate constructeur vragen.
Verder kijken de vorige eigenaren van niks te weten, maarja, geen idee in hoeverre zij doen alsof hun neus bloedt.
EEA5EB97-6BE7-49F1-AE20-4190B0E0F51C.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #10
Een stalen constructie hoort altijd afgewerkt te worden met een bepaalde mate van brandwerend materiaal. Waarschijnlijk zit hier dus nog een stalen balk achter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Nee hoor, bij een normale woning is brandwerende aftimmering niet verplicht.

Dat zachte middel in de scheur kan een vuller zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Tot 2012 werd de term hoofddraagconstructie nog wel gehanteerd, en die moest inderdaad beschermd worden. Met de invoering van het Bouwbesluit 2012 wordt er gekeken naar de invloed op een ander brandcompartiment. En omdat het hier om een grondgebonden eengezinswoning gaat, is de woning 1 brandcompartiment.

Dus je zou de bekleding van de stalen balk mogen verwijderen zonder de verplichting om deze terug te plaatsen.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
1
28

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu