Geluidwering muren, plafonds en vloeren

JuliaA

  • #1
Titel aangepast - mod
Hoi beste klussers!

Wat kom ik hier toch graag om alle informatie te vinden, en ook dit keer is het me weer gelukt om wijzer te worden... tot een bepaald punt dan.

Gezien wij verbouwplannen hebben waarbij wij bijna elke vloer, ieder plafond en verschillende muren raken, kwamen mijn vriend en ik bij het thema geluidswering.

De situatie is als volgt (wij zijn de linkerwoning in de bouwtekeningen):
  • Beneden wordt de vloer gestort waar nog geen gewapend beton ligt vanwege de wens van vloerverwarming.
  • De bovenverdiepingen hebben allemaal houten balken die, zoals op de bouwtekening te zien is, gedragen worden door een scheidingswand met de buren.

Nu hebben wij vooral last van onszelf in ons "gehorige huis" (ik ben nogal een stamper ) en heel soms storen wij ons aan onze linkerburen als ze een feestje hebben. Wij zijn eerder bang dat ze last van ons hebben (blaffende hond, o.a. ). Dus het is niet noodzakelijk, maar het zou mooi meegenomen zijn om er iets aan te doen. Het horen van deurbellen, deuren die open en dicht gaan en dichtslaande keukenkastjes stoort ons niet.

Met alle opties die er zijn, willen we goed geïnformeerd aan dit proces beginnen. Daarom kom ik hier met de volgende vragen:

1. Voorzetwand met de buren:
Van wat ik heb gelezen, kan een voorzetwandje misschien verbetering geven. Echter, moeten we dan massa hebben en ontkoppelen. Ik zag bij een webshop een massa-plaat, dus nu denk ik aan een frame (van metaal) met glaswol, OSB-plaatmetaal, massa-plaat en gips?

Omdat ik zie dat de kosten echter dan flink oplopen, vraag ik me af: is het echt nodig? Is er een makkelijkere/goedkopere manier? En hoe zit het met plafonds? Moet het plafond eerst gedicht worden en dan de tussenmuur, of andersom? Zouden we vochtwerende folie nodig hebben? En hoeveel cm ben je dan realistisch kwijt?

2. Estrich vloerplaten versus glaswol of beide:
Wat betreft de vloeren overwegen we glaswol tussen de balken of een vloer met estrich vloerplaten, of een combinatie van beide.

We hebben geen ervaring met estrich vloerplaten en weten niet wat wel of niet mogelijk is. Op de verdieping gaan we muren verplaatsen, dus er zullen sowieso nieuwe OSB-platen gelegd worden. Kunnen de estrich platen daar gewoon bovenop gelegd worden, mits zo egaal mogelijk? Hoeveel hoogte verliezen we hierdoor? Kunnen we hierop een ondervloer en laminaat leggen? Is het beter om zowel glaswol tussen de balken als estrich vloerplaten te gebruiken, ook met het oog op warmteverlies naar boven? Of zouden we dan beter gewoon een isolerende plaat moeten kiezen?

3. Ruimte bij de balken naar de buren toe:
Ik las op het forum dat er waarschijnlijk ruimte is ontstaan door krimpen als de balken op de scheidingswand rusten. Maar ik weet niet wat de beste manier is om dit op te lossen. Moet het opgevuld worden met pur, kit of met glaswol? Iets anders? Met rust laten?

En mochten jullie nog andere ideeën hebben, laat het me vooral weten! Alvast een hele fijne avond gewenst!

Groetjes.

1698954817617.png
1698954844414.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Goed dat je je eigen veroorzaakte overlast wilt aanpakken. Bij stampen helpt een voorzetwand niet. Een zwevende dekvloer wel. Leefgeluiden kan je met een voorzetwand wel (enigzins) beperken.

Plaats eens een foto van de gaten bij de vloerbalken naar de buren. Het is een brandscheiding, dus dichting van de gaten kan het beste met een brandwerend middel (zoals brandwerende kit).
 

JuliaA

  • #3
quoten niet nodig - mod

Bedankt voor je reactie.
Gelukkig heeft nog niemand van de buren geklaagd (vragen dit regelmatig na vanwege de blaffende hond) maar ja... als we toch al bezig zijn.

"Enigszins" reductie in leefgeluiden is voor ons niet voldoende aanleiding een tussenwand te plaatsen. Want daarvoor storen wij ons er niet voldoende aan. En onze buren blijkbaar ook niet.

Dat er gaten zitten is een vermoeden op berichten die ik hier heb gelezen (ivm krimpen?) Maar we gaan een foto maken als het plafond open is!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu