Geluidsoverlast ventilator

Durk

  • #1
Recent heb ik een woning gekocht op de twee etage van een huis. Ik heb een oude ventilatieschacht verwijdert en vervangen voor een spiralo ventilatiebuis.

Tijdens het slopen is er puin in de schacht gevallen en sinds die tijd heeft mijn onderbuurvrouw problemen met de ventilator. Inmiddels is de ventilator schoongemaakt, maar omdat er een zwanehals in de ventilatieschacht zit was die niet erg vies. Wel is er toen puin uit de zwanehals gehaald en zelfs een aantal bakstenen.

Het meeste lawaai is sindsdien weg. De lucht kon namelijk voor die tijd niet weg en de ventilator maakte veel lawaai. De ventilator is een centraal ventilator systeem voor douche en keuken.

Het probleem is dat het systeem nog steeds meer geluid maakt dan voordat ik de schacht verwijdert heb. Het is mogelijk dat er puin in de ventilator gekomen is en dat dit de doorstroming bemoeilijkt, aan de andere kant heb ik ook grote plukken zwart stof uit de originele schacht gehaald en vervangen voor een nieuwe spiralo buis. Echter alleen voor mijn woningdeel. De schacht loopt door de eerste etage naar mijn etage. Mogelijk dat er nog puin tussen de eerste woonlaag zit.

Vraag:

- Is er apparatuur om een schacht door te kijken? Zoiets als een kijkoperatie bij een mens, maar dan voor een luchtschacht?

- Is er een manier om zelf te berekenen of de luchtschacht voldoende doorstroming geeft? (Welke luchtweerstand mag men verwachten?)

- Heeft iemand een idee om de geluidsoverlast te reduceren of andere nuttige tips?

B.v.d. Durk
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ja die apparatuur is er maar vaak voor professioneel gebruik en erg duur.
Maar als je zelf handig bent kun je ook een kleine (goedkope) camera met infraroodverlichting in de schacht laten zakken.
Het snoer voor voeding en beeld kan dan als touw dienen en de andere kant sluit je aan op de scart ingang van je TV
Kosten tussen de 50 en 100 euro en als de camera niet vast blijft zitten kun je hem later nog als bewaking gebruiken of gewoon om te zien wie er in het donker voor de deur staat.

Ander antwoordt op je vraag is als jij een vierkante schacht hebt vervangen door een ronde ribbelbuis dan zal de ronde buis niet in de vierkante schacht moeten kunnen passen.
bijv. stel de schacht is binnenwerks 30 x 20 cm
dan is het oppervlak 600cm2
Om hetzelfde oppervlak te krijgen binnenin je buis deel je dus 600 door pi (3,14.....) en trek je daar de wortel uit.
(oppervlak cirkel is pi x straal in het kwadraat)
in dit geval dus 600/pi= 190,99 en daar de wortel uit = 13,82(straal)
Je hebt dus een buis nodig met een binnendiameter van 2 x 13,82= 27,64 cm om weer op hetzelfde oppervlak te komen als voorheen en dus dezelfde luchtsnelheid te verkrijgen

Geluidsoverlast in buizen onstaat vaak alleen maar door te hoge luchtsnelheden in de kanalen of door geluiden die uit de ventilatoren zelf komen in combinatie met niet flexibele overgangen waardoor contact geluiden ontstaan.
Stof en gruis in een motor kunnen tevens de oorzak zijn van extra bijgeluiden, maar vaak is dat verholpen met het goed schoonmaken (doorblazen) van de motor en een druppel olie.

suc6

Gerrit
 

Roman

  • #3
Een vuile ventilator maakt, door dat deze onstabiel draait, ook meer herrie. Wellicht daar toch ook nog eens naar kijken (stof, gruis, aanslag etc).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu