Geluidsoverlast door slechte geluidsisolatie

Hayko

  • #1
Beste vakman,

Ik woon in een gesplitst studioappartementje in Amsterdam, dus de verdieping is gesplitst in twee delen door een tussenwandje, dat niet echt geluidsdicht is.

Ik kan mijn buurvrouw letterlijk verstaan als ze aan de telefoon is en ik schrik elke ochtend wakker als ze opstaat (de vloer kraakt): weet iemand een handige en goedkope oplossing om de wand min of meer geluidsdicht te maken?

Ook kan ik mijn bovenbuurman horen lopen en ik weet precies welke muziek hij leuk vindt, mijn plafond is nog ouderwets geïsoleerd met riet en gipsplaat. Hoe kan ik mijn plafond geluidsdicht maken, moet ik een nieuw plafond bouwen of zijn er andere mogelijkheden?

En verder heb ik nog ouderwetse schuiframen die dus niet luchtdicht zijn waardoor ik ook alles van buitenaf kan horen-zoals blaffende honden, trams, sirenes- weet iemand hier een oplossing voor behalve het vervangen van de kozijnen?

Verhuizen wil ik niet want de plek is super, het huisje is mijn eigendom dus ik kan best investeren maar zoals zal blijken uit het bovenstaande is mijn budget niet heel groot, wie kan mij advies geven?
ik ben benieuwd naar jullie reacties,
gr hayko
 

Peewee

  • #2
Voor je wand kun je een voorzetwandje zetten.Een vriend van me heeft dat ook laten doen om dezlefde reden. Hoe het helemaal precies werkt weet ik niet, ongeveer zo.

Je maakt een metalen 'rooster' met metalen (aluminium geloof ik) profielen op een afstand van ongeveer 60 cm. Daartussen doe je isolatiemateriaal. Daaroverheen komen twee gipslagen (12,5 dik). Elkaar overlappend. Zorg er wel voor dat de metalen profielen geen contact maken met de muur. Kans bestaat dan dat het probleem van kwaad tot erger gaat, door resonantie (?) Vastzetten aan de vloer en het plafond dus.

Hoop dat dit alvast een begin is.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #3
Wat peewee bedoelt, zijn Metal-Stud profielen van gegalvaniseerd staal.
De bouwmarkten hebben ze in 45 en (geloof) 75 mm breedte.
Een meer gespecialiseert bedrijf heeft ze 40-45-50-60-70-75-90-95-100-120 mm.
Een U-vormig onder en C-model versterkte staanders vormen een geraamte, waartussen en achter isolatie wordt gedaan.

De buitenste rand profielen beplak je met een zelfklevend (schuim)rubber tegen flankerend geluid. 2 x 12.5mm gipskartonplaten ertegen en je hebt een "buigslappe wand volgens massa-veer systeem".

De staande profielen hoef je niet eerst aan de U-prof. te bevestigen; de platen zetten deze vanzelf vast. Als ergens iets zwaars tegen de wand bevestigd moet worden, kan je daar een stuk 12mm multiplex in maken.

Speciale zwart-gefosfateerde snelbouwschroeven zijn hiervoor in de handel.

willem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu