Geluidsoverlast onderburen sinds nieuw plafond (van buren)

Sander851

 • #1
Goedendag,

Deze post is enigzins lang, maar ik probeer juist even de situatie uit te leggen. Even een korte en lange versie hiervan.

Korte versie: mijn onderbuurman heeft eigenhandig een nieuw plafond geplaatst (appartement 1950) en sindsdien hebben wij last van:
- gesprekken onderburen duidelijk hoorbaar
- wanneer wij door de woonkamer lopen voelt het als een holle klankkast

Wij hebben geconstateerd dat er enorme kieren tussen de wand en plafond zitten, dit lijkt grofweg gewoon niet afgewerkt. In het kort wil ik dus graag weten of dit een oorzaak kan zijn en hem hiertoe kan verzoeken dit af te werken.

En waarom niet gewoon eerst bij hem aankloppen? We hebben al vaker discussies over het e.e.a. gehad, en hoewel het vriendelijk kan verlopen komt het er vaak op neer dat hij zegt "ik kan er helaas niks aan doen".

Dus ja...

Lang versie (met wat achtergrond) is hieronder te vinden:
Ik zoek een beetje advies aangaande het volgende: ik woon in een appartement uit 1950. Ik woon op de 1e verdieping (met dus 1 buur onder, en 1 buur boven) op een hoek.

Voorheen geen tot weinig geluidsoverlast
Over het algemeen is geluidshinder van buren vrij weinig geweest. Zo nu en dan was het overlast beperkt tot:
- muziek die zo nu en dan té hard staat (ach, soms kan het)
- wat geroezemoes tijdens bezoek of een feestje
- gitaarspel (dat gelukkig gedempt genoeg was
- wanneer er hard gelopen wordt (klompen, hakken, kinderen)

Op zich allemaal prima, gewoon normale leefgeluiden die beperkt waren door blijkbaar prima isolatie.

Plafond vervangen
Onlangs heeft mijn onderbuurman zijn plafond er hardhandig uitgesloopt en eigenhandig een nieuwe erin geplaatst.

Tijdens deze werkzaamheden maakte hij plots opmerkingen over dat we TV aan het kijken waren... joh, die staat nagenoeg elke avond aan. Maar ja, nu keek hij tegen onze vloer aan zowat.

Maar goed, het nieuwe plafond bestaat uit gipsplaten met tussen de platen en onze vloer op de meeste plekken Rockwool (als ik het goed heb). Op de meeste plekken, want er zijn hier en daar wat open plekken waar hij het te smal vond om er wat tussen te plaatsen.

Geluidsoverlast sinds verbouwing[/b]
Echter nu een paar weken verder valt het ons op dat we nu gesprekken van beneden behoorlijk duidelijk kunnen horen (1-op-1, telefoon of anders). Wanneer wij nu door ons appartement lopen voelt het alsof we op een holle klankkast lopen.

Echter, wat mij dus op is gevallen: wanneer ik een blik naar binnen bij hem worp zag ik dat de randen van het plafond enorme kieren van enkele millimeters tot wel een centimeter (of meer) aanwezig zijn. Er is dus geen afwerking rondom het plafond geweest.

Nu vraag ik mij dus af: is het mogelijk dat deze missende afwerking een bron is van de toegenomen geluidsoverlast?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Als het goed is hebben jullie een VVE... Los het binnen de VVE op.
 

Sander851

 • #3
Dank voor de reactie. Er is inderdaad een VvE waar ik deze vraag ook heb neergelegd, maar ik hoopte via deze weg wat meer kennis en expertise te kunnen ontvangen.

Wie weet dat dit nl. nog een goede klus kan opleveren om het goed aan te pakken (betreft immers ook privé-ruimte)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
We staan hier op dit forum niet op klussen te wachten. :-|
 

Sander851

 • #5
Ik zoek advies (aangaande kennis en ezpertise van mensen hier) rondom afwerking van dergelijke zaken en daarvoor is dit forum ook bedoeld volgens mij. Maar goed, dan heb ik het helaas verkeerd begrepen.

Ik hoop gewoon enig advies in te winnen over hoe nu iets afgewerkt is en of er een oorzaak en oplossing te vinden is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Om te beginnen staat hier op het forum heel veel gelijksoortige vragen met de bijbehorende tips.

Als ik dit lees "Echter, wat mij dus op is gevallen: wanneer ik een blik naar binnen bij hem worp zag ik dat de randen van het plafond enorme kieren van enkele millimeters tot wel een centimeter (of meer) aanwezig zijn. Er is dus geen afwerking rondom het plafond geweest. "

Hier is te vinden dat geluid heel vaak via kieren gemakkelijk een weg kan vinden. Bij de vereniging een schouwing regelen. Leg het geluid van de buren vast.
Download de decibel app voor je telefoon. Meet het geluid in de diverse appartementen.
 

Sander851

 • #7
Excuses voor de generieke vraag, maar bedankt voor het antwoord. Topic mag gesloten worden, tijd om de VvE wakker te maken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Je zoekt geen klusadvies, want de werkzaamheden zijn al uitgevoerd door een andere partij.

Dan is dit forum niet de juiste plaats om antwoorden te verkrijgen.

Wel een andere tip: Naast geluidswerendheid geldt er voor een woningscheidende vloer/plafond constructie ook een minimale brandwerendheidseis van 60 minuten. Laat je onderbuurman aantonen (en niet alleen met een papiertje) dat de opbouw van zijn plafond voldoet aan deze wettelijke eis. Ook dit regel je binnen de VVE, en anders wordt het tijd om de rechtsbijstand in te schakelen.
 

Sander851

 • #9
Ik begrijp dat dit al gedane werkzaamheden zijn, maar juist voor verdere werkzaamheden zocht ik hier naar advies. De afwerking zou een klus nog zijn en wil graag dit tot een goed einde brengen.

Maar goed, enorm bedankt voor de reactie. Excuses voor de generieke vraag, maar soms moet je nieuwe paden bewandelen om kennis op te doen en is het lastig om dat juiste pad te bevinden... en dan zijn er mensen als ik die toch de situatie willen uitleggen om een gedegen antwoord te zoeken. En gelukkig heb ik wat nuttigs ontvangem.

Ik weet in ieder geval dat ik de VvE daadwerkelijk heb om naartoe te gaan, die laat het bij ons soms nog een beetje afweten.

Dank voor het advies!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Als de VVE niet actief is en te weinig kennis heeft, is het wellicht verstandig om met een VVE-beheerder in zee te gaan. Ja, het kost geld. Maar je krijgt er ook veel zaken voor terug zoals een meerjaren onderhoudsplan, financiële planning, technische ondersteuning etc.
 

Sander851

 • #11
Excuus, daar was ik niet duidelijk in. We hebben een VvE beheer, maar die is juist soms wat moeilijk te benaderen. Maar hiermee weet ik dat ik in ieder geval er beroep op kan doen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
De brandwerendheidseis is 30 min. Niet 60. Maar deze vloer gaat hier ook zeker niet aan voldoen. Geluidseisen zijn er niet in het bouwbesluit (bestaande bouw).

Het is gewoon verkeerd uitgevoerd. Het is verstandig eerst de buurman zelf erop aan te spreken. Daarna via de vve. Haal er eventueel in overleg met je buurman een deskundige bij (brandveiligheid & geluidsisolatie).
 

Sander851

 • #14
Wederom dank voor de reacties. Het bestuur van de VvE heeft gereageerd, die kregen ook het beeld dat de isolatie en afwerking niet correct gedaan is.

Echter bij het doorvragen over wat er hierover op papier staat is er enigzins onduidelijkheid over dergelijke isolatienormen (enkel contactgeluid of "te harde muziek" staat duidelijk op papier, niet luchtgeluid of flankerend geluid). Het wordt in ieder geval een onderwerp voor de komende ledenvergadering.

Ook zal ik de door jullie verschafte informatie meenemen. De brandveiligheidseis is denk ik niet eens in de gedachte opgekomen tijdens de renovatie.

Ik zal ten eerste bij mijn onderbuurman gaan informeren of hij op korte termijn met een oplossing kan komen (gelieve via een specialist of vakman die het goed kan afwerken).

Enorm bedankt in ieder geval voor de respons!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #15
Walker schreef:
Tussen 2 brandcompartimenten is de basiseis volgens mij nog steeds 60 minuten
Kijk even bij bestaande bouw ;)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #16
Je hebt gelijk.

Echter als ik mocht kiezen: Vuur houdt geen rekening met bestaand of nieuw. Sterker nog: In oudere gebouwen zijn vluchtwegen minder goed geregeld. Dus als je dan toch alles open hebt (of moet maken) kun je beter voor de veilige situatie van 60 minuten WBDBO gaan. Arbeidskosten zijn niet hoger, en materiaalkosten zullen het ook niet zijn.
 

Sander851

 • #17
Beste allen,

Ondertussen na wat inwinnen van informatie (via hier en andere kanelen) en via bestuur van VvE heb ik in ieder geval een gesprek gehad met de onderbuurman (buitenshuis wel).

Ook hij ervaart nu overlast, van ons
Ten eerste, hij bleek zelf niet tevreden met het plafond. Volgens hem is de overlast van ons nu erger, al lijkt hij geen gesprekken te horen (meer wat TV + lopen).

Ik heb hem daarop uitgelegd dat wij sinds de verbouwing gesprekken duidelijk kunnen horen en dat dat behoorlijk vervelend is (nogal indringend).

Poging 2 pas in kerstvakantie
Nu wilt hij pas in de kerstvakantie weer een nieuwe poging ondernemen. Ja, een poging... gewoon zelf maar weer wat proberen.

Nu wilt hij een test gaan doen in het halletje met 2 lagen isolatie. Tja, daar bereik je weinig mee, gezien het halletje (en keuken, toilet en badkamer) uit beton gegoten zijn en vrijwel geen winst behalen bij isolatie.

Kieren dichten? Volgens hem geen nut
Echter heb ik hem aangegeven dat de kieren mogelijk gedicht moeten worden... maar hij had het idee dat dat niks zou uitmaken. Maar goed, als ik een kier van ca. 1 cm ziet rondom het hele plafond, dan denk ik: wat is de moeite om daar eens mee te beginnen? Voor hem blijkbaar te veel moeite.

Helaas is het vervelend voor ons dat we met iemand te maken hebben die heel eigenwijs is en denkt het zelf te weten en te kunnen, maar een deskundig advies inschakelen lijkt te veel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #18
Dat is lastig zo. Je hebt gelijk dat de kierdichting belangrijk is. Het belangrijkst van alles zelfs. Boor maar een gat in een betonvloer, dan hoor je letterlijk de andere kant. Hoe groter het gat hoe meer je hoort.

Probeer de vve vooral in te schakelen. Het is ook in hun belang. Vooral de brandveiligheid. Dat is zelfs een eis. Geluidsisolatie is helaas geen bouwbesluiteis (in bestaande bouw).

Verder kunnen we je niet echt helpen. Als de buurman advies wil, kan hij ook hier komen vragen :lol:
 

Sander851

 • #19
Ik ga het vanavond eens vriendelijk bij hem aankaarten. Ik ben in ieder geval gesterkt door het advies hier... en anders stuur ik 'm wel hierheen ;)

Het is simpelweg gewoon nog niet afgewerkt. En als het dichten van de kieren niet helpt, tja... dan mag ie voor een 2e poging gaan, graag met deskunding advies.

Maar sowieso zal dit een onderwerp voor de volgende ledenvergadering worden, ik denk nl. dat er een aantal zaken zijn die gewoon niet erg bekend zijn.

Bedankt, allen! Er gloort weer een sprankje hoop in het terugkrijgen van het woonplezier als voorheen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu