Dakterras geeft geluidsoverlast

Humpt

  • #1
Dag,

Ik heb heb een dakteras en heb hierop hardhouten planken (op regelwerk) gelegd. Tussen de dakbedekking en het hout liggen gele (schuim) platen die ongeveer hetzelfde gewicht hebben als piepschuim. Dit heb ik als demping aangebracht. Hiervoor lagen er gewone tegels met hieronder rubberen tegeldragers.

Ik heb nu vernomen van de onderburen dat mijn oplossing (met de gele platen) juist voor meer geluid heeft gezorgd. Ik ben wezen luisteren en het is inderdaad flink gehorig. Elke stap is hoorbaar en ook het schuiven van de stoelen. Niet echt een verbetering dus :oops:

Kan iemand mij vertellen wat de beste manier is om te issoleren tegen zowel contact als luchtgeluid? Onder de dakbedekking ligt enkel het houtendak (en balken laag). Het is de bedoeling om de isolatie op het dakterras aan te brengen zonder dat het plafond van de onderburen open moet.


Alvast bedankt
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die tegels die er lagen, ik neem aan betontegels, geven een behoorlijk gewicht waardoor de dakvloer niet zo gemakkelijk in beweging of trilling kon komen.
Gewicht aanbrengen is een goede maatregel tegen het voortplanten van geluid.
Er bestaat een XPS isolatie die aan de bovenzijde is voorzien van een laagje beton misschien is dat een oplossing.
 

Humpt

  • #3
Bedankt voor de info. Het waren drainage tegels (korrelstructuur) . Volgens mij net wat lichter dan beton maar nog flink wat gewicht. Indien ik deze terugplaats op rubber tegeldragers wat kan ik dan nog extra tussen de tegels en het hout plaatsen? Ook nog een keer rubberen tegeldragers of bepaalde geluidsisolatie(matten)? aan de buitenrand van het terras is er genoeg ruimte om het water af te voeren. In die zin hebben de drainage tegels hun functie niet nodig. Momenteel ligt het al bijna een jaar zo dat de gele platen direkt (aan elkaar) op de dakbedekking liggen met daarop zonder rubbers het hout.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Om die tegels opnieuw te gebruiken is een goede zaak. Maar als er mogelijkheden zijn dan zou ik toch kiezen voor die speciale terrastegels. De tegels die er nu liggen hebben een beperkte levensduur op den duur vriezen deze toch kapot. Dat geeft dan wat rommel op je terras.
Die isolatie die er nu ligt zal ook een XPS zijn. Het is beter om die speciale terrastegel op tegeldragers te leggen. De ruimte die dan ontstaat tussen tegels en isolatie bevordert het reglematig drogen van het isolatie materiaal wat weer de isolatie waarde op de lange termijn ten goede komt.
 

MvanV

  • #5
Dat gele is denk ik PUR of PR en dat is te stevig voor geluidsisoleren, het veert niet echt, hetd rukt hooguit enigszins in. XPS ook.
Heel geschikt om een dak beloopbaar te isoleren, maar niet dempend voor geluid. Rubber doet dat wel, die rubbertegels zijn een goed idee.
Wellicht is zo'n rubbermat of kokosmat onderop ook een goed idee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu