Geluidsoverlast na verbouwing badkamer buren

Ivo74

  • #1
Hallo, ik zit sinds enkele weken met een probleem. De buren hebben enige tijd geleden hun badkamer verbouwd en sindsdien heb ik veel meer geluidsoverlast dan voorheen.

Sinds de verbouwing hoor ik letterlijk alles uit hun badkamer: stemmen (soms woordelijk verstaanbaar), stromen van water van bad/douche en wastafel, getik van scheermesje in badkuip/wastafel, gepiep van voeten in de badkuip, gekraak van de overloop, zelfs het droogtrekken van de badkamermuur. En wanneer de stop uit een vol bad wordt getrokken dan klinkt het minutenlang alsof er een waterval in mijn muur zit (dat geluid is in de woonkamer nog luider dan in de slaapkamer).

Beide huizen zijn (soortgelijke) tussenwoningen uit 1964, gescheiden door een spouwmuur. Mijn slaapkamer grenst direct aan de badkamer van de buren, de woonkamer ligt onder mijn slaapkamer (zelfde zijmuur). Beide huizen hebben houten vloeren op de eerste verdieping. Het is altijd wel enigszins gehorig geweest, maar nooit zo extreem als nu. Het lijkt wel alsof het geluid nu juist versterkt wordt.

De indeling van de badkamer van de buren is als volgt: bad tegen de buitenmuur (zijkant tegen scheidingsmuur, aan die kant zitten ook de afvoer en de waterleidingen). Wastafel zit naast het bad, ook tegen de scheidingsmuur.
Vóór de verbouwing stond het bad een kwart slag gedraaid, dus volledig tegen mijn muur, en stond de wastafel aan de andere kant (dus tegen de muur tegenover de scheidingsmuur). Er lag voorheen een oude granito vloer, deze heeft men er volledig uitgebikt en vervangen door een nieuwe gietvloer voor zover ik weet.

Ik heb de overlast aangekaart bij de buren en zij vinden het ook zeer vervelend. We zijn nu naar oplossingen aan het zoeken, maar het is erg lastig om aanknopingspunten te vinden merk ik.

De buurman heeft, toen hij een gat in het dak maakte voor de afvoer van de afzuiging in de badkamer, eens een paar dakpannen opgelicht en in de spouwmuur gekeken met een zaklamp. Voor zover hij kon zien leek de spouw redelijk vervuild (o.a. met klemzittende stukken steen of specie o.i.d.). Dat zal ongetwijfeld voor contactgeluid zorgen.
Daarnaast heeft hij van zíjn buren (die ook hun badkamer verbouwd hebben, maar van wie hij nooit geluidshinder heeft uit de badkamer) gehoord dat de afvoer van het bad ín de spouwmuur ligt...

Ik probeer mogelijke oorzaken te vinden voor de toename van het geluid. Ik kan me bijv. voorstellen dat bij het aansluiten van de afvoer van het nieuwe bad op de bestaande pijp, die in de muur verdwijnt, de verticale afvoerpijp naar het riool volledig tegen mijn kant van de spouw is geduwd; dat zou wellicht de enorme toename van de herrie van een leeglopend bad kunnen verklaren.
Het lijkt me daarnaast niet onwaarschijnlijk dat bij het sloopwerk wellicht stukken specie aan de binnenzijde van de spouwmuur zijn losgetrild en in de spouw gevallen, zodat er nu meer contactgeluid is dan voorheen; daarnaast dempte de oude dikke granito vloer wellicht ook een stuk meer dan de nieuwe dunnere vloer.
Een vriend opperde zelfs dat misschien ook de nieuwe plaats van het bad invloed heeft: zijn theorie is dat het geluid vanuit het bad eerst 'verdeeld' werd over een aantal kleinere compartimenten omdat het bad toen nog haaks op de vloerbalken stond, maar omdat het bad nu een kwartslag gedraaid is en juist in de lengterichting parallel aan de vloerbalken staat, zou er daardoor juist één groot compartiment zijn gecreëerd waardoor het geluid minder opgebroken wordt.

Om een vrij lang verhaal kort te maken: wat zouden we kunnen doen om de overlast te verhelpen? Ik denk zelf (niet gehinderd door enige bouwkundige kennis) dat het schoonmaken van de spouwmuur, om het contactgeluid te verminderen, een goede stap zou zijn; daarnaast zou (als dat inderdaad daadwerkelijk het geval is) het contact van de afvoerpijp met mijn muur opgeheven moeten worden... maar hoe doe je zoiets in een spouwmuur?

Ik ben echt diep ongelukkig met deze situatie, ik zit gewoon niet meer prettig in mijn eigen huis...
Ik hoop dat jullie goede tips kunnen geven om de overlast te verhelpen of in ieder geval te verminderen; daarnaast ben ik ook benieuwd naar mensen met vergelijkbare ervaringen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ik de enige ben in een dergelijke situatie.

Bij voorbaat dank, en groet!

Ivo
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Begin met de aansluiting van de muren met het dakbeschot. Hoe netjes en luchtdicht zijn deze aangewerkt. Bekijk ook de afwerking van deze muren achter de knieschotten. Zou het geluid zich via de plafonds kunnen verplaatsen? Bestaat het beschot uit een stuk is dat niet ideaal.
Een gek idee maar heeft jouw buurman misschien zijn binnen muur weg gehaald en is jouw muur gaan gebruiken.
 

Ivo74

  • #3
Hi Wgb, dankjewel voor je reactie. Ik zal sowieso de dakbeschotten eens checken bij mij. Maar er is aan mijn kant niets veranderd, terwijl na de verbouwing van de badkamer de overlast zeer fiks is toegenomen... ik ga er dan ook voornamelijk van uit dat deze aanpassingen de oorzaak zijn.

Overigens heb ik ook wel nagedacht over de mogelijkheid dat de badkamer van de buren wat uitgebreid is door de volledige binnenmuur weg te halen; het klinkt inderdaad wel alsof de afvoer en leidingen in mijn muur zitten. Dat zou echter wel heel erg asociaal zijn.

Echter, de buurman heeft aangegeven dat hij van bovenaf in de spouw kon kijken, hij zou dan neem ik aan in zijn badkamer moeten kijken... ik ga er dus van uit dat dit niet het geval is. Desalniettemin lijkt er iig geen rekening gehouden te zijn met (geluids)isolatie tijdens de renovatie. En ik acht de kans heel erg groot dat de afvoerpijp inderdaad wel tegen mijn kant van de spouwmuur gedrukt zit, zo hard klinkt het geluid daar.

Ik ben eerlijk gezegd heel erg benieuwd hoeveel verschil het zou maken als we het contactgeluid in de spouw door stenen en andere zooi zouden kunnen verminderen door de spouw te schonen. Ik zag op internet wel wat bedrijven die het schonen van de spouwmuur als service aanbieden, maar dat lijkt altijd betrekking te hebben op buitenmuren, nooit op tussenmuren... weet jij toevallig of er opties zijn om zooi uit een tussenmuur te halen?

BVD, Ivo
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zelf kijken en onderzoeken en een gezonde twijfel aan de buurman. Er zijn mensen die in het voordeel van hunzelf tot alles in staat zijn. En met sorry wegkomen.
Hij is wel heel enthousiast bezig geweest als er brokken van zijn binnenmuur in de spouw vallen.
Tegenwoordig koop je voor een behapbaar bedrag een inspectie camera. Of er een huren en zelf de spouw controleren.
 

LdR

  • #5
Na de verbouwing van de badkamer van mijn buren (die aan mijn woon/slaapkamer grenst) hoor ik veel meer geluid van hun. Getik van scheermesjes op wastafelrand (wastafel zit vrijwel zeker tegen mijn muur)is zeer irritant, het gezin telt 8 personen en de een staat om 6 uur op en scheert zich dan en de ander doet dat om 0.30 uur 's nachts. Zo worden mijn nachten wel erg kort, want geluid, hoog en scherp, gaat helaas ook door oordoppen heen, ik word er wakker van.

Ze hebben ook twee wasmachines staan waarmee ze meerdere wassen per dag draaien. Tot 's avonds laat, soms na twaalven, wordt er gecentrifugeerd en ook van dat geluid word ik wakker.

De verbouwing is gedaan omdat ik een lekkage had in de muur die aan hun badkamer grenst. Een steeds groter wordende vochtvlek. In de muur bleek inderdaad een leiding te lekken. Daarna is door de woningbouw de hele badkamer vernieuwd, er is ook een nieuwe vloer gelegd.

De buren zijn helaas niet bereid om hun gedrag aan te passen en bv. het scheermes af te spoelen i.p.v te tikken. Ook denk ik niet dat de wasmaschines op een rubber mat staan o.i.d.

Ik heb geen mogelijkheid om elders in huis te slapen.

Sinds de verbouwing hoor ik ook hun douche ruisen, maar daar stoor ik me niet aan. Gesprekken in de badkamer zijn vaak letterlijk te volgen, ook daar kan ik nog mee leven, al ben ik er niet blij mee.

Als de buren niet willen meewerken, wat kan ik hier dan verder nog aan doen? Kan ik de woningbouw vragen om het probleem aan te pakken? De burenverhouding is ondanks mijn inspanningen en vriendelijke houding altijd slecht geweest. Ik probeer ook al jaren een andere woning te vinden, maar dat is tot dusver niet gelukt.

Heeft iemand advies...?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Kijk eens op https://www.consuwijzer.nl/ wat uw rechten zijn.
Dit is een juridische vraag die we op het forum niet beantwoorden.
Succes met de oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu