Geluidsoverlast - voorzetwand heeft dat wel zin?

Mit46

 • #1
Beste klussers,

om mee te beginnen, ik heb gezocht op dit forum en via google, maar niet echt iets gevonden wat precies als mijn situatie is (denk ik).

Dit topic lijkt er veel op maar is het toch niet helemaal. https://www.klusidee.nl/Forum/topic/muur-isolatie-i-v-m-geluidshinder.6330/

De situatie:

Ik woon in een oud appartementen complex in Amsterdam. Houten vloer dus maar wel een hele dikke draagmuur (logisch volgens mij maar ik vermeld het even). Ook vermeld ik er even bij dat ik best logisch kan nadenken en met wat how to's en google een heel eind kan komen maar ik ben geen echte timmerman of klusjesman. Ik heb wel wat vrienden die best handig zijn dus dat ter kennisgeving.

De keuken van mijn buren grenst aan mijn slaapkamer wat voor de volgende ongewenste geluiden zorgt:
 • De CV ketel hangt in de keuken. Deze hoor ik lichtjes.
  De kraan hoor ik open en dicht gaan.
  Het vaat wat opgeruimd wordt hoor ik rinkelen
  Borden, snijden e.d. op het aanrechtblad hoor ik
  Maar bovenal, als zij een stekker in het stopcontact prikken dan lijkt het net alsof dat in mijn slaapkamer gebeurd. Deze staan vermoedelijk recht tegenover elkaar

Met name de rinkelede borden, het aanrecht en het stopcontact zijn erg storende factoren. Nu kunnen zij hier verder helemaal niets aan doen. Zo is het gebouw nu eenmaal.

Waar ik dus niet echt uit kan komen is of ik last heb van contactgeluid of luchtgeluid. Hierdoor weet ik niet zo goed wat te doen.

Ook kan ik slecht beoordelen waar het geluid nu mijn kamer binnenkomt. Is dit via de vloer? Via het plafond (welke verlaagd is door de woningbouwcorporatie waarvan ik de woning gekocht heb) of misschien zitten er wel gaten in de muur of kieren die nu niet zichtbaar zijn omdat het gestuct is.
Ik heb zitten luisteren bij de muur, de vloer, het stopcontact maar ik kan er niks van maken.

Ik had in eerste instantie bedacht om een voorzetwand met isolatie te gaan plaatsen zoals wel vaker gedaan wordt.
Ik vraag mij echter af of dit wel zin heeft.

Ik heb gister in de vluchtigheid even het stopcontact van de muur gehaald om te kijken of daar achter wellicht een gat zat maar dit is niet zo. Althans, dit is niet zichtbaar. De bekabeling loopt ook aan de buitenkant van de muur via een kabelgoot. Ik weet dus niet of het misschien (slecht) dichtgemaakt is of dat er helemaal geen gat zit.

Van het weekend ga ik even in andere kamers stopcontacten loshalen om te kijken hoe het daar zit. Echter is het stopcontact in mijn slaapkamer de enige waarbij de bekabeling aan de buitenkant van de muur zichtbaar is dus helemaal hetzelfde lijkt het mij dan ook weer niet.

Heeft iemand wellicht een idee of een suggestie? Bij het plaatsen van een voorzetwand loop ik tegen het plafond aan welke uit gipsplaten bestaat vanwege de verlaging. Zijn gipsplaten wel stevig genoeg om een eventuele wand aan te bevestigen?
Ook vraag ik af of dit wel zin heeft ivm de houten vloer. Ik neem aan dat ik dan ook een stuk van het laminaat er uit moet zagen zodat deze echt op de houten ondervloer rust.

Hopelijk kan iemand mij een richting op sturen.


Groeten,
Mitchell
 

Bernhard

 • #2
Geluidsoverlast ontstaat door overspraak en/of kontaktgeluid.
Overspraak is te reduceren door het aanbrengen van massa en het afdichten van openingen. In de vloer en het plafond zijn de gaten voor de balken vaak niet goed afgedicht. Als de voorzet wand los van de muur geplaatst wordt is het kontaktgeluid nihil. Een voorzetwand plaatsen met dubbele gipsplaten. De voorzetwand kan dan aan de binnenzijde worden voorzien van een acoustische isolatie. Bij het aanbrengen van de nodige voorzieningen kan het over het hoofd zien van een kleine opening de berekende geluidsreductie met meer dan 50% verminderen. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu