Geluidsisolatie schuin dak

TonXXL

  • #1
Ik wil een bestaand schuin dak van binnenuit isoleren tegen geluid, omdat deze gebruikt wordt als oefenruimte voor een (luidruchtig) bandje.

Het is een pannendak, met dakbeschot van hout, bevestigd op balken van 20cm.

Als "verzamelaar" van bouwmaterialen heb ik platen EPS (polystyreen, piepschuim) liggen van 10cm dik, glaswol van 8cm dik en gipsplaten van 12mm dik. In voldoende hoeveelheden.

Mijn plan was om 2 platen EPS te lijmen op het dakbeschot en daarvoor de gipsplaten te schroeven op de balken en lijmen op de EPS platen.

Waarom lijmen? Omdat ik op die manier een stijve constructie denk te krijgen die het geluid goed tegenhoudt. EPS is van zichzelf niet erg geluidsisolerend heb ik begrepen, maar met deze constructie hoop ik het geluid van binnenuit toch de nodige dBs te verzwakken.

Maar, ik twijfel. Om de kosten minimaal te houden wil ik graag de bovengenoemde materialen gebruiken. Zou de beschreven manier de meest optimale zijn, of zijn er betere constructies mogelijk?

Heeft er iemand ervaring met 20cm EPS als geluidsisolatie?

Alvast bedankt voor het meedenken,

Ton
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je in een rijtje woont zou heel veel aandacht aan de muren en de vloer moeten besteden.
Het geluid wat jullie maken kan ook door bijvoorbeeld panlatten worden doorgegeven naar de buren.
Ik denk dat je ook je licht eens moet opsteken op forums die iets met muziek doen.
Daar zitten waarschijnlijk meer mensen die soortgelijke vragen gezamenlijk hebben behandeld. :wink:
Geen expert maar geluid demp je met gewicht en absorbsie.
 

TonXXL

  • #3
Het is geen rijtjeshuis, dus via direct contact hebben de buren geen last. Wel via de lucht. Door alles aan elkaar te koppelen bereik ik hopelijk flink wat gewicht (dak, balken, gipsplaat). Alleen het stukje absorptie is dan nog niet ingevuld.

Bedankt voor de tip. Ik zal ook eens op muziek forums kijken.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #4
Eiertrays (eierkartons).,. werken fantastisch

absorptie zeer goed, ff in kleur spuiten nog leuk ook

En last but not least >> spotgoedkoop . :mrgreen:
 

TonXXL

  • #5
Eiertrays werken volgens mij erg goed voor de hogere frequenties. Maar het juist de bas-tonen die het meeste overlast veroorzaken en die wil ik dus tegenhouden.

Het zal dus waarschijnlijk een combinatie worden van een zware/geïsoleerde dakconstructie (voor de bassen) en eiertrays voor de hoge tonen.
 

Chathanky

  • #6
Hoge tonen isoleer je goed met absorbsiematerielen zoals bv minerale wollen.
Lage tonen isoleer je het best met massa. Bv een betonnen muur. Dit heeft het effect van reflectie. De muur zal door de massa en stijfheid het geluid in de ruimte houden.

Wil je lage tonen met een minerale wol isoleren dan is daar een dik pak voor nodig of een zgn coulisedemper. Dit heeft te maken met de golflengte van het geluid. Bassen hebben een grote golflengte waardoor de energie slecht geabsorbeerd wordt.
De genopte isolatieplaten die lijken op eierdozen vangen door de vorm ook meer geluid op. Eierdozen dempen zeer matig.
Eps dempt ook matig. Door het lage gewicht trilt de plaat als het ware mee en geeft dit door aan de buitenwereld. De demping komt meer door reflectie maar echt stijf is de plaat ook niet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu