Geluidsisolatie warm saringdak met PIR isolatie

Remco7219

  • #1
Afgelopen maand is het dak van mijn woning (jaren 30), van buitenaf geïsoleerd met 74 mm Usystem (Unilin) Roof Reno platen (Rd = 3,5).
Hiermee is naar mijn weten het dak nu "warm" en is het thermisch goed geïsoleerd.
Wij gaan van de zolder een slaapkamer maken en we kijken nu rechtstreeks tegen het oude dakbeschot aan.
Nu is inmiddels gebleken dat het luchtgeluid van buitenaf (auto's etc.) en het contactgeluid van regen, nog erg goed worden doorgegeven.

Na het lezen van informatie over geluidsisolatie, ben ik terecht gekomen in een situatie waarbij ik eigenlijk niet meer goed weet, wat wel en niet mag en kan.
De aannemer vertelde me dat na-isolatie van binnenuit niet meer mag. Hier en daar vind ik daarentegen informatie dat indien ik 1/3 onder de Rd waarde van 3,5 blijf, het wel zou mogen.

Voor het dempen van luchtgeluid, zou massa aanbrengen helpen en voor het dempen van contactgeluid, ontkoppeling.
Dus ik dacht aan bijvoorbeeld verzwaring van het dak met Merford Isomat KE 14 kg/m2, 5 mm dik en daarop aanbrengen van minimaal 6mm multiplex of Fermacell gipsvezelplaten.
Ik zou het geheel willen afwerken met nieuwe vellingdelen. De ontkoppeling heb ik dan nog niet gerealiseerd natuurlijk.

Maar zou het aanbrengen van een constructie met Isomat, Multiplex/Fermacell en nieuwe vellingdelen wel kunnen onder een PIR dak?
En zou ik deze constructie kunnen ontkoppelen met nog een dunne laag Knauf Acoustiwol bijvoorbeeld? Of een laagje schuim?

Ik hoor graag jullie mening en/of tips....!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een Rd van 3,5 is niet 'goed', maar vrij matig. De nieuwbouweis is namelijk Rc 6,3. Je hebt dus nog best profijt van extra isolatie. Op dit forum is daar al veel over geschreven, dus het kan lonen om eerst even rond te kijken.

Extra isoleren bij een warm of dampdicht dak kan via steen/glaswol en klimaatfolie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Bekijk eerst de aansluiting van het oude dakbeschot op de muren. Hout op steen geeft altijd een kieren.
Als je dat niet aanpakt is al het werk daarna voor niets.
 

Remco7219

  • #4
@Impie; Ok, dank voor je opmerking! Als ik het dan goed begrijp qua thermische isolatie, dan zou ik dus onder dit warme/dampdichte dak gewoon nog extra thermische isolatie kunnen aanbrengen, zonder dat ik die verhouding van 1/3e van de Rd waarde van het dak in de gaten hoef te houden? Of is dat bij een dampdicht/warm dak sowieso geen issue qua eventuele vochtproblemen?

@ Wgb; Ja dat is inderdaad zo. De aannemer heeft zowel op de linker als rechtermuur de aanhechting gesloten met PUR. Niet de chicste oplossing, maar ik ga voor beide muren nog een voorzetwand plaatsen die loopt tot in de nok. Deze wanden zullen rond de 11cm dik worden inclusief glaswol/steenwol. Dus daar zouden dan geen lekken meer in moeten zitten.

Mijn grootste issue is, zoals bij Impie omschreven, wat nog wel en niet mag aan de binnenzijde van het dakbeschot qua eventuele vochtproblemen....

Dank alvast,
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Naisoleren tot een derde of de helft van de rd waarde die je al hebt is nattevingerwerk. Laat het berekenen of breng een dampscherm aan.
Gipsplaten met afwerking onder het dak doen ook al veel tegen het geluid, liefst 12,5mm. Maar thermisch valt er ook nog wel wat te verbeteren als je toch bezig bent.
 
Laatst bewerkt:

Remco7219

  • #6
@Edwinnn; Ok, dankjewel! Maar moet ik dan inderdaad in de gaten houden dat ik onder 1/3e (is dus maar Rd 1,17 en lager) blijf met thermische isolatie? Of kan ik een hogere Rd waarde (dikker glaswol/steenwol) aanbrengen en dat afdekken met een vochtregulerend dampscherm aan de binnenzijde van de laag glas/steenwol? En daarna afwerken met gipsplaat of hout o.i.d.?

Indien ik een geluidsisolerende oplossing toepas die ook nog thermisch isoleert, dan zou dat mooi zijn natuurlijk.
Maar ik kan mijn vinger maar niet krijgen achter het al dan niet plaatsen van een dampscherm (open, dicht, remmend of regulerend), in combinatie met het reeds dampdichte "warme" dak.... en de toegestane extra Rd waarde.... ?
 

Pvr

  • #7
Je wilt niet twee x dampdichtdicht zijn dan verstik je je bestaande constructie. Zou eerder naar vochtregulerende isolatie kijken bijv. vlas
 

Remco7219

  • #8
@Pvr: Dank voor de tip!
Ik kwam na googlen uit op Isovlas Reno Interieur (al dan niet in TG Elegant uitvoering).
Dit vlas materiaal lijkt naast toepasbaar onder geïsoleerde (PIR) daken vanwege vochtregulering, ook nog geluidsisolerend..?!?! Bijna te mooi om waar te zijn?
Buiten het feit dat dit niet de afwerking is die ik voor ogen had, zou het een geweldige alles in 1 oplossing kunnen zijn...! Of reken ik me nu te snel rijk (buiten de stevige prijs per m2 om)??
 

Pvr

  • #9
Stuur ze een mail met jou situatie en je krijg een advies welk type je kan gebruiken.
Je kan ook losse platen nemen en afwerking nemen die wilt.
 

Remco7219

  • #10
@Pvr ; Ok, ja dat zou ook kunnen natuurlijk, dank.
Maar dan dient de afwerking wel vochtregulerend te zijn neem ik aan?
Met hout is dat geen probleem natuurlijk, maar als ik die aflak met Sigma S2u Nova bijvoorbeeld, dan neemt de vochtregulering toch af? Is dat geen probleem dan?

En indien de Isovlas een Rd waarde heeft die rond de 2,5 a 3 ligt, is dat dan geen probleem onder de PIR platen van Rd waarde 3,5? (kijkend naar die 1/3e van de buitenschil waarde?)
 

Pvr

  • #11
waar haal jij die 1/3 vandaan? al doe er 20cm tegen aan maakt niet uit. Maar mail met isovlas en je weet het
En aflakken met watergedragen is geen probleem
 

Remco7219

  • #12
@Pvr : Ik dacht dat ik dat meerdere malen op internet was tegen gekomen.
Maar wellicht dat indien het aan de warme kant is en vochtregulerend, dat het dan niet op gaat.
Ik ga Isovlas mailen vandaag. Dank voor de hulp!
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het idee van isovlas is juist dat je door de vochtregulerende eigenschappen een flink pak onder je dak kan stoppen zonder vocht- / condensproblemen te krijgen. Heb er zelf geen ervaring mee, hoor er wel goede verhalen over. Altijd een goed idee om een schriftelijke bevestiging (mail) van de fabrikant te vragen.
 

Remco7219

  • #14
Ok Edwinnn, dankjewel. Ik heb Isovlas gemaild.
Daarnaast heb ik geprobeerd om het geheel in Ubakus te zetten, maar daar staat Isovlas niet in (?).
Ik heb het aangemaakt als eigen bouwmateriaal, maar in de tool krijg ik dan grote vochtproblemen (+4,6%).
Zou dat komen omdat ik het zelf heb aangemaakt? Lastig als het materiaal er zelf niet in staat denk ik, om zo de situatie te beoordelen....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu