Dakkapel geluidsisolatie

Rooster

Specialist Geluid
  • #21
Heb je bij de pijl geen kier?

1640890069003.jpg
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #22
Wat zit er achter het pir? Van binnen naar buiten.

1640875882611.jpg
 

Landhuisje

  • #23
@Rooster bij de pijl zit geen kier. Aan de buitenkant is dit:
1640952141055.png


En wat zit er achter het PIR? dat is hier omschreven:
1640952215937.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #24
Luchtdicht afwerken wordt niet altijd op tekening vermeld.
Dat zou ook niet kunnen tenzij er een eis wordt gesteld dat de woning in een bepaalde norm moet vallen.
Die eis zou dan moeten worden vermeld worden in bijvoorbeeld een blowerdoor test of een andere meetmethode.

Wat zit er achter die paarse blauwe plaat.

De foto met de PUR en rode stippen. De PUR is zo te zien niet luchtdicht afgesloten met het plafond. Kijk bij dat deeltje van de balken.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #25
Wat zit er achter het pir met de rode stippen?
 

Landhuisje

  • #26
het PIR zit er tussen gedrukt, krijg het niet weg zo. Maar dit is de tekening van de bouwer:
1640956912744.png

1640956603507.png

1640957038063.png

1640956895327.png

1640957011062.png
 
Laatst bewerkt:

Rooster

Specialist Geluid
  • #27
Pirplaatjes met rode stippen zitten dus boven het raam?
Detail 2 heeft het over "isolatieplaat harde persing". Dat is zijn dus de pirplaatjes?
Achter dat PIR zit een geventileerde ruimte waar gemakkelijk geluid in komt. Ik zou deze pirplaatjes afdekken met een zware plaat en goed afkitten.
 
  • Like
Waarderingen: Landhuisje

Landhuisje

  • #28
Klopt dat zijn die PIR stukjes. Ik ga ze afdekken. Als ik gewoon het plafond afdek met gipsvezelplaat zoals ik al van plan was, en die holle ruimte opvul met minerale wol dan ben ik er ook toch? Eventueel nog dampfolie achter gipsvezelplaat of hoeft dat niet omdat het een warmdak is?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #29
Goed plan!
Nut van folie moet je even in Ubakus checken.
 
  • Like
Waarderingen: Landhuisje

Landhuisje

  • #30
Ga ik doen. Dankjewel voor de hulp! In ben ook bezig met een stuk dak elders, daar ga ik ook het massa-veer-massa principe toepassen (gipsvezelplaat als extra massa platen). Ik wilde eerst houtvezelplaat gebruiken maar dat is te stijf en sluit de kieren ook niet goed af zonder kitten, in vergelijking met minerale wol.
 
  • Like
Waarderingen: Rooster

Landhuisje

  • #31
@Rooster Ben wat aan het experimenteren gegaan en ik begin helaas toch te denken dat je gelijk hebt m.b.t. het glas wat de zwakste schakel is. Het triple glas wat er nu in zit zou volgens de fabrikant slechts 30dB dempen.

Heb jij een tip wat het beste erin te zetten is qua glas? Maximale dikte is 36-37mm. Geluidsisolatie is voor mij belangrijker dan warmte isolatie. Ik vind het ook knap stom van mezelf dat ik niet beter onderzocht heb hoe goed of slecht triple glas zou presteren qua geluidsdemping.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #32
Walker schreef:
Wat betreft het glas: Jouw glas heeft de verkeerde opbouw. Triple glas dat is opgebouwd met 3 bladen van dezelfde dikte glas, levert in het algemeen geen betere geluidwerende prestaties dan dubbelglas met dezelfde glasdikte. Een glasplaat houdt een bepaalde frequentie van geluid tegen en het toevoegen van een extra plaat met dezelfde dikte betekent geen verbetering van de isolatie, het is zelfs zo dat door de geluidstrillingen het glasblad zelf kan gaan resoneren. Om een betere geluidwerende prestatie te behalen, moet dus triple glas worden gebruikt met platen van verschillende diktes of moet er gelaagd glas met een speciale geluidwerende folie worden gebruikt.
Triple glas met de juiste opbouw zal zeker wel geluidswerend zijn.
Je zult moeten kijken wat leveranciers aanbieden.
 

Landhuisje

  • #33
Klopt, er is beter triple glas wat richting 40dB kan dempen. Maar dan zit je tegen 50mm aan. Mijn max dikte is rond 37mm. Met dubbel glas kun je rond 45dB komen op die dikte, met triple lukt dat niet.

Ik heb nu 4-10-4-10-4 (32mm). Te weinig spouw en alle bladen dezelfde dikte, geen geluidsfolie en niet bepaald dikke bladen.

Rendement gaat dan wel een stukje omlaag, maar ook niet heel veel, van 0,8 naar 1,1 W/m2K. Dat vind ik te overzien. Geluidswering is voor mij belangrijker dan warmte, aangezien ik 150m vd snelweg zit en aan een 60 weg woon waar 's nachts tegen de 100 wordt gerereden.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #34
In jouw bestaan de raam zou ik gaan voor: 661pvba-14-551pvba
Maar is het een optie om er een kozijn voor te zetten aan de binnenkant, met daar ramen in, met 662pvba
zo kun je een grote spouw van bv 200mm maken. Je triple glas kan dan blijven zitten en z'n thermische functie vervullen, en heb je geen last van beslagen ruiten (zoals ik nu heb).
Ik heb zoiets gemaakt maar dan met: ramen 662pvba, 200mm spouw, ramen 662pvba. Beide ramen met dubbele kierdichting. Werkt geweldig.

IMG_2503_u.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Landhuisje

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #35
Dat is dan een moderne versie van het oude "Kastenfenster"....
 
  • Informatief
Waarderingen: Rooster

Landhuisje

  • #36
@Rooster Mooi gedaan! Dat is ook een optie inderdaad. Op zich is er wel de ruimte voor. Alleen iets minder praktisch qua ramen openen. Ik zou er dan een dubbele draaikiepraam constructie van maken. Mijn situatie nu:
1641978123489.png

Probleem is wel het grote raam, dat is 1.79x1.27m en dat zou zo'n 125kg wegen in het glas wat je aanbeveelt. Dat kan ik onmogelijk naar boven tillen via de trap, zelfs niet met z'n tweetjes ben ik bang. Maar misschien is een enkele 44.2 met al voldoende. Dat heb ik nu ook voor een ander, ouder kozijn met dubbel glas en dat werkt heel erg goed. Voorzetglas alleen wel erg duur, in verhouding met kaal glas. Op dat kozijn is vooral het probleem het ventilatie rooster, wat ook als het dicht is, erg veel geluid door laat:
1641978294308.png

Let wel dat bij het grote raam aan de achterkant van het huis zit (op de eerste foto, dus waar het nu vooral om gaat), de snelweg daar niet zit aan die kant, maar het is 's nachts vooral het geluid wat kaatst vanaf de bomen en dan de grote ruit laat resoneren, frequenties rond 500-1000Hz zijn het meest hoorbaar (het klapperen van de banden op het wegdek en het gejank van de differentielen van vrachtwagens). Het is niet heel veel herrie, maar wel merkbaar als de wind verkeerd staat, waardoor het irritant is.

Daarbij komt er elke nacht tussen twaalf en drie een heel peleton arbeidsmigranten terug uit de vleesfabriek gescheurd over de 60km weg hier op 30m van het huis. Die rijden meestal veel harder dan 60 op dat moment en moeten afremmen voor een bocht vlakbij en dan weer keihard optrekken. Dat zijn veel meer bassen, en lijkt me haast onmogelijk om echt helemaal tegen te isoleren. Maar als het banden geluid weg is (asfalt met uitstekende kiezels), dan zou dat enorm schelen.

Ook nog een optie is alleen voor het grote raam voorzet constructie maken, en de draaikiepramen toch het glas vervangen door dubbel met hoge demping waarde. Die kan ik wel in mijn eentje tillen en vervangen voor een paar honderd euro. Alleen zal dat er minder mooi uit zien denk ik.
 
Laatst bewerkt:

Landhuisje

  • #37
Ah je schreef 662pvba voor in het voorzetkozijn / kastenfenster. Dat zou dan een ruit van 68kg worden. Dat is misschien nog net te doen met 2 man. Zeker een mooie oplossing, die het beste zal presteren met zo'n grote spouw. Ik ga het overwegen.

Brengt me trouwens op het idee om dit ook beneden toe te passen voor een bestaande aluminium schuifpui met wel dubbel maar oud glas. Hier komt veel kou en herrie doorheen. Misschien dat ik er gewoon nog een schuifpui voor zet en het hele ding dus verdubbel. Ik zie ze weleens goedkoop op marktplaats staan. Moet ik alleen wel wel toevallig dezelfde maat vinden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #38
Voor sommige merken rooster zijn / waren suskasten te koop die je eraan kan "hangen".
 
  • Like
Waarderingen: Landhuisje

Rooster

Specialist Geluid
  • #39
Je kunt het grote raam ook opdelen in 2 delen met een tussenstijl. Schoonmaken is dan ook makkelijker.

Voorzetramen zijn inderdaad duur als je het vergelijkt met merantie kozijnen en ramen, die ik heb toegepast. Je hebt er dan wel veel meer werk aan, maar het wordt ook veel mooier (vind ik).
 
  • Like
Waarderingen: Landhuisje

Landhuisje

  • #40
@Rooster Opdelen had ik ook al aan gedacht. Maar dan is het hele punt van dat grote raam (uitzicht) een beetje verloren. Al kan ik natuurlijk de binnenste ramen proberen zonder stijl te maken en 180 graden draaibaar maken zodat ik niet tegen de stijl aan zit te kijken. Of is dat lastig, 2 ramen naadloos op elkaar laten aansluiten zonder stijl in het midden? Heet dat niet "verhuisraam"?

@Rola suskasten is een optie idd, maar ik gooi hier elke dag de ramen open voor ventiatie. En ik kan ook nog centrale mechanische ventilatie maken. Vooralsnog heb ik hier geen vocht problemen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu