Geluidsdichte kast maken voor compressor

stylish

 • #1
Hallo mede-forummers,

Wel-o-wel, mijn nieuwe project is nu om een geluiddichte kast te maken voor mijn 2hp luchtcompressor... probleem is niet zo zeer de kast zelf, want ik heb al een idee om deze van betonplex te maken met een speciaal rubberen mat (welke ook in geluidstudio's gebruikt wordt) te bekleden aan de binnenzijde. Probleem is de luchtinlaat! Geluid is een golfbeweging, correct?! wel, ik zit er aan te denken om 2 bochten van 90 graden in de bouwen aan de bovenzijde (?) en ter voorzien van 2 filters (1x grof, 1x hepa 12+) in elke bocht die ik er uit kan schuiven om schoon te kunnen maken. ja, afgedicht met rubbers. Plan: Ik gebruik hier een WTW filter voor in een frame en een HEPA filter van een asbeststofzuiger.

De buren worden namelijk horendol als dat ding aanspringt in een nogal gehorige schuur.

Iemand ideeen?

meedenken wordt enorm op prijs gesteld,

Beter slim gejat, dan slecht verzonnen, wel?! hahaha

dank luitjes

Robbert
 

Rooster

Specialist Geluid
 • #2
Hier maar eens kijken voor ideeën.
 

stylish

 • #3
hey @Rooster , dank man... video is mij bekend. Bottom line: hij zegt nee tegen het bouwen van een kast. Nu is die mi-ch-e-lin compressor mijn voeding richting tank en girair systeem en ik zweer bij het beestje en het is geen pretje als deze aanslaat. ook de buren delen mijn mening zoals vermeld. Wat hij doet, is bekende materie. Wie o wie heeft andere ideeën? Het extra ventileren (inblaas) is BS want de compressor vraagt en je moet niet actief voeden; onderdruk is beter want je hebt minder geluid(soverlast) dan in overdruk situatie. Bovendien had hij de wielen beter kunnen vervangen door zachte rubberen varianten. Ook de vloerplaat is essentieel. Box in een box is waar ik heen wil. Dus met name onderplaat welke is dubbel uitgevoerd met geluidsisolatie onderin is een must.

Zijn er mensen die andere ideeën hebben?

groeten wederom en dank voor het meedenken en delen

Robbert
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Is het je bekend dat je op een smartphone een decibel meter kan downloaden. Werkt best goed. Daar zou ik mee beginnen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Besteed het geld van het materiaal voor een kastje aan een kleine low-noise compressor. Bespaart ook een hoop tijd.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier en Impie

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #6
Wat @Walker zegt: ga geen geld uitgeven aan een kast als je dat geld ook gewoon kan investeren in een low-noise compressor. Er zijn al modellen die minder dan 60 dB produceren, terwijl traditionele compressors al snel richting de 100 dB gaan. Dat is 16 keer zo luid/stil; dat ga je nooit met zo'n kast evenaren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Het is toch leuk en leerzaam en of je zoiets voor elkaar kan krijgen. Als we alleen maar aan besparen goedkoper en dan nog eens goedkoper denken zijn we dan goed bezig?
Vroegen zochten de mensen elkaar op om ervaringen te delen. Die eigenschap hebben we dankzij het internet afgeleerd.
 
 • Like
Waarderingen: stylish

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #8
De lucht toe- en afvoer via een pvc bocht zonder geluid dempend materiaal gaat het geluid niet dempen.
Luchtilters ook niet.
Je hebt een in- en uitlaat nodig met schotten erin welke bekleed zijn met geluid dempend materiaal. Soort materiaal is afhankelijk van de frequentie van het geluid.
Warmte ontwikkeling van de compressor is ook een dingetje wat aandacht behoeft.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #9
Hoe ga je de koeling realiseren van de compressor in een afgesloten kast?
 
 • Like
Waarderingen: stylish

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #10
Ik heb net het filmpje bekeken wat Rooster in #2 geplaatst heeft en heb vooral mijn twijfels over de "verhuisdeken" die in de demper geplakt wordt. Dat kan echt beter.
Ook het materiaal van de kast zou m.i. zwaarder moeten zijn.
 
 • Like
Waarderingen: stylish

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #11
Wgb schreef:
Als we alleen maar aan besparen goedkoper en dan nog eens goedkoper denken zijn we dan goed bezig?
TS heeft een doel: minder geluidsoverlast. Kies je dan voor zekerheid dmv een aantoonbaar stillere compressor, of ga je geld stukslaan op iets waarvan je niet weet of het enig effect heeft?

Zet de oude compressor op marktplaats. Dan wordt het helemaal een no-brainer.
 

stylish

 • #12
aloha luitjes, Jullie zijn toppers. Dank voor het meedenken.

De compressor doe ik liever niet weg, Een kleinere compressor is geen optie want ik moet een luchtopbrengst hebben van 350 liter per minuut. (afhankelijk wel stuk luchtgereedschap ik gebruik) Zo oud is deze mi-che-lin compressor niet (nu 2 jaar). Geluidsniveau is ca. 72dB (A) wat redelijk is, toch?! . Omwentelingen van de pomp is ook slechts 950 / minuut.

Terecht aangegeven door @BertPleizier en @Rola : de koeling... Ik heb er wel over nagedacht maar ben er nog niet helemaal over uit. Zelf had ik het idee om met twee inlaten te bouwen ter hoogte van de tank met 12V fans (uit de computerwereld) lucht de kast in te brengen. Aan de bovenzijde bouw ik slecht 1 uitlaat, wellicht ook met een fan. Mischien helemaal geen fans bij de inlaten. Tenslotte stroomt koude lucht richting warme lucht.

Mijn plan is om de gehele kast dubbel uit te voeren uit geheel betonplex 18mm dik, Tussenin de betonplexplaten plak ik een mat van opencellig polyurethaanschuim welke tevens geluidsisolerend als ~geluidsabsorberend is (ik mag geen reclame maken). De gehele kast zit ik op kalkzandsteenblokken met hier ook weer rubber er tussen.

ik gebruik geen pvc voor de bochten. De filters wil ik erin hebben om zo min stof te krijgen in de kast. De binnenkant wordt geheel bekleed met een geluidsabsorberend schuim welke vocht en oliebestendig is.

Nu zit ik ook te koekeloeren naar het aftapkraantje van de tank. Deze moet buiten de kast komen. Ik schroef liever de kast dicht dan dat ik een scharnierend deurtje maak en dan moet ik de compressor om de zoveel tijd en er in en uit rijden om het water af te tappen van de tank.

Iemand nog adviezen? wat is wijsheid? ik heb de schets toegevoegd. De luchtslang en 230V voeding kunnen via de luchtinlaat naar binnen.

Dank weer en groetjes

compressor kast schets.jpg
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #13
Die koeling gaat veeeel te weinig zijn al dan niet met 12V ventilatortjes. Het is een luchtgekoelde motor, die moet echt z’n warmte af kunnen geven aan de ruimte waarin hij staat.

De koude lucht die naar warme lucht stroomt gaat jouw compressor niet koelen.
 
 • Like
Waarderingen: stylish

stylish

 • #14
Hey @BertPleizier, Dank voor je reactie. Heb je suggesties? Groeten
 

Henk E

 • #15
En wat denk je hoeveel warmte de pomp zelf afgeeft en de leiding van de pomp naar de tank..
 
 • Like
Waarderingen: stylish

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #16
ga op zoek naar een gebruikte suskast (ventilatierooster in een omgeving met veel lawaai) om de lucht binnen te laten.
 
 • Like
Waarderingen: stylish

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #17
Mijn enige suggestie is de compressor niet inbouwen. De kast moet je wel op zo’n goede (dus dure) manier bouwen om geluid tegen te houden, anders wordt het juist een klankkast. Om over de warmte die het ding produceert maar te zwijgen. Die kan in een gesloten kast nooit weg.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #18
Even een kartonnendoos over je machine zetten en kijken cq voelen hoe warm deze gaat worden. Daarna een gat in de doos en vervolgens een ventilator monteren. Onderzoek en behoud het goede.
 
 • Like
Waarderingen: stylish

stylish

 • #19
L.S.

Dank weer voor jullie input

Zou een geluidsscherm niet wat soelaas kunnen bieden? tenslotte moet de situatie wat geluidsarmer worden. Helemaal niks horen is een utopie -lol-

Heeft iemand hier ervaring mee?

Dank weer en groeten ook
 

ADDave

 • #20
Geluidscherm binnen heeft weinig zin. De geluidsreductie is dan verwaarloosbaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu