Gehele installatie vernieuwen

Status
Niet open voor verdere reacties.
In mijn huis moet zo'n beetje alles op het gebied van installaties vernieuwd worden of nieuw aangelegd worden.
Het huis is in bewoonde toestand, dus het liefst zou ik dat kamertje voor kamer willen doen.
Is dat te doen, kan ik bijvoorbeeld op zolder beginnen en daar allerlei leidingen aanbrengen (warm waterleiding, elektra, cv-buizen, gas, afvoer, rookgasafvoer, gas , cv-ketel) zonder dat er maar iets aangesloten wordt en dat later verbinden als ik naar het volgende kamertje ga ? Of is dat veel te riskant om dat zo aan te pakken ?
Wel wordt het gehele plan van te voren naar huidige inzichten zo goed mogelijk op papier vastgelegd.

Sommige dingen moeten misschien door een professional gebeuren. Zouden die ook aan zo'n klus beginnen, omdat nog niets uit te testen valt.
 
Omdat we in het huis wonen en we meestal alleen in het weekend klussen, kan ik niet even enkele kamers leeg maken. Het gewone werk/school -leven gaat gewoon door. Als we meer leeg zouden maken, dan moeten we eigenlijk een tijdje verhuizen wat natuurlijk ook kosten en rompslomp met zich meebrengt.
Vandaar dat ik overwoog de boel kamer voor kamer aan te pakken en dan maar desnoods wat onvoordeliger uit te zijn.
Wel weinig ervaring met dit soort verbouwingen, dus vroeg me af of het op deze manier gaat werken (aanvankelijk allerlei 'open einden'), en leidt tot een goede installatie, of dat er allerlei haken en ogen aan vastzitten, en of professionals aan deze aanpak zouden meewerken.
Dus naar het financiele aspect kijk ik uit geestelijke gezondheidsoverwegingen dan maar even niet.
 
Ik ben ook zo bezig met het renoveren van een huis. Begonnen met de kap isoleren van binnen uit en de hele bovenverdieping afbouwen.
Heb geen badkamer boven dus dat scheelt met de installatieproblemen.
Nu ben ik bezig met de keuken op de benedenverdieping. Die komt in een andere kamer, dus kan ik de oude keuken in bedrijf houden.
Het vergt wel een hoop extra planning om het stapje voor stapje te doen.

Leidingen altijd afdoppen bij de loze einden, dan is het geen probleem. Gedeelten nieuwe waterleiding vooraf testen als je daar later niet meer bij kan komen. Bij waterleidng zet ik bij één uiteinde een slangkoppeling er op en het andere einde een ontluchtingsmogelijkheid. Dan vullen met de tuinslang en een uurtje of zo op druk houden.
Nieuwe gasleiding maak ik van Alupex met mantelbuis in lange stukken en zorg dat ik altijd nog bij de koppelingen kan komen. Als de hele gasinstallatie klaar is, ga ik die laten testen. Gedeeltelijke gasleiding testen doe ik op dezelfde manier als de waterleiding om de perskoppelingen te testen. Daarna schoonblazen met perslucht en afdoppen.

Ik doe vrijwel alles zelf, dus met bedrijven heb ik weinig ervaring. Groepenkast heb ik laten plaatsen en toen begon de monteur al te zeuren dat hij die eigenlijk niet aan mocht sluiten, omdat er ook nog andere kleurcodes draad bij zaten, wel PVC isolatie. Toen vroeg ik hem wat gevaarlijker was: met een oude verrotte groepenkast doormodderen tot alles klaar is of een verkeerd kleurtje draad. Toen was het stil.

Met laten doen moet je het treffen, denk ik. Je kan het beste met ZZP-ers aan de slag en die ook telkens voor elke klus in hun vakgebied laten komen. Als je een bedrijf inhuurt, heb je kans dat je telkens een andere monteur treft, die niet kan overzien wat de vorige heeft gedaan.
Familie en vrienden die iets kunnen met hun handen is ook goud waard :wink:

Alles goed documenteren en foto's maken helpt ook wel. Soms heb ik er wel eens foto's bij moeten halen om te zien hoe ik iets had gemaakt, dat inmiddels was afgetimmerd.

Grootste voordeel bij dit alles is wel dat ik alleen woon en in principe elke dag de tijd heb. Met een gezin op een bouwplaats wonen is, denk ik, de grootste uitdaging. Niet de technische kant.
 
Het is niet effiecient om installaties per kamer te doen. Met andere (timmer)werken kan dit prima, maar leidingen lopen nou eenmaal door. Als je dit per ruimte probeert te doen, ga je werk dubbel doen en onhandig.

Misschien gaat het meevallen als je het van te voren goed uitdenkt en tekent.
 
Dat het niet efficiënt is, ben ik helemaal met je eens. Zeker als je het leidingwerk laat doen. Maar soms kan het niet anders.

Vooraf alles uitdenken is wel nodig. Dat had ik niet zo uitdrukkelijk erbij gezet. Ik heb de hoofdlijnen en belangrijkste details ook in CAD gezet.
Tot nu toe gaat dat goed en soms moet ik wat bijstellen door nieuwe inzichten of omdat de plannen veranderen.
 
Als je het systeemmatisch doet
bijvoorbeeld via een leidingschact die goed bereikbaar is kan het best.

Maar een goed plan maken is wel belangrijk
 
Ik werk ook op die manier.
Vertrek voor vertrek aanpakken. Dat betekent soms wel dat je erg in de knoei komt in fasen waar je bv (CV of water)leidingen moet leggen, die je moet koppelen aan een bestaand systeem waarvan je weet dat je het later weer open moet breken.
Dat moet je voor lief nemen. Het is niet direct goedkoper, maar omdat je het zelf deels doet, bespaar je toch al een deel en dat is soms meer winst dan grote projecten waar je aannemers op zet.

Het is me een paar keer overkomen dat ik halverwege mijn planning wat bijstel. Een muurtje een meter doortrekken, etc... Als je alles maar grondig doordenkt!

Ik heb zo al een afvoerbuis onder een oude toilet, deels onder een funderingsbalk doorgeslagen omdat ik het oude toilet nog even moest blijven gebruiken en ik het nieuwe toilet nog niet klaar had.
Ik heb in de afgelopen koude winter nog een complete muur eruit gehad, waar de CV leidingen nog over de grond zweefden. Dik inpakken is alles wat je kunt doen!
Dan nog niet te spreken over de openliggende gaten waar de nieuwe funderingspalen al gestort zijn, maar waar nu nog een doorgang zit. Plank erover en tijdelijk weer klaar.

De mooiste mijlpaal was dat ik geen noodvoorzieningen meer hoefde te maken. Na allemaal van die lapmiddelen omdat-ik-er-later-toch-weer-bij-moest.
Dat heb ik nu gelukkig (even) niet meer. :lol:
We wonen nu met een groot(!!) gezin met jonge kinderen in een half verbouwde woonboerderij en het gaat zoals het gaat... ;-)
Je moet de charme er ook in weten te vinden. Kijk maar eens terug naar de zaken die je nu klaar hebt. Dat geeft enorm veel voldoening! En picture dat eens voor al die andere projecten. Ja, het kost even frustratie, hier en daar dubbel werk, veel tijd en geld, maar dan is het wel JOUW project!

En zo'n visie houdt me op de been. :-)
 
Beetje laat (vakantie enzo), maar bedankt voor alle reacties met bruikbare tips. Thanks !

Ik heb een poging gedaan om op deze manier te werken. En zoals @Millew beschrijft zou ik ook willen doen, maar helaas kan ik het meeste niet zelf.
@IJkenhout Ik was er al vanuit gegaan dat er werk inefficiënt zou gebeuren op deze wijze. Ik ben eerst begonnen met elektra, schuren, schilderen en dat gaat goed per kamer, maar nu in de kamers waar veel verschillende installaties samenkomen zie ik het toch niet meer zitten. En je blijft ook met spullen slepen en stof opruimen. Pfffff.
Nu heb ik besloten om toch maar voor een tijdje elders te gaan wonen. Maar ik voer het nog wel in eigen beheer uit, zonder aannemer. Ik had zelf ook het idee dat het prettiger is te werken met zzp'ers dan met bedrijven (@Millew).
Ik heb veel plannen op papier staan en ga nu ook met een planningspakket aan de gang, om de boel in de hand te houden.

Nog een vraag: oude leidingen e.d. zullen op een gegeven moment verwijderd worden. Voor wat betreft elektra blijven er voldoende contactpunten over. Het zou handig zijn als ik alle oude waterleidingen in 1 keer verwijder. Maar is het erg als waterleiding en afvoer een tijdje niet functioneren ? Of moet er een noodvoorziening voor een waterpunt (of afvoer) aanwezig zijn ?
 
Met een gezin er bij is dat ook wel een verstandige keuze, lijkt mij. Want dat was m.i. de grootste 'handicap'. Zeker als het allemaal wat langer gaat duren dan gepland. En dat is altijd het geval met dit soort werk.

Een tappunt voor water heb je wel nodig, al is het maar om iets schoon te maken of om stucmortel o.i.d. aan te maken. En een afvoer is ook wel handig om het vuile water weer kwijt te kunnen.
Een kraan vlak achter de watermeter heb je ook niet geen last van.
Afvoerputje hangt af van de situatie. Met een buitenputje ben je al gered.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan