Badkamer vernieuwen, uitdagingen met ondervloer en balken

UtrechtHJ

  • #1
Ik wil de badkamer gaan verbouwen, en daar kom ik iets tegen waar ik niet van weet of ik er iets mee moet.

De balkenlaag bestaat uit 6.5? x 16cm balken, met een overspanning van 2.5 meter, ongeschaafde balken. De HoH is iets onder de 50cm.

Nu zie ik dat er een balk is waar een kleine inkeping zit tbv waterleiding, 1.5 a 2cm? Ik lees op verschillende plekken dat je dit op kunt vullen, maar waarmee?
Kan ik een stukje vuren passend maken, en dat met een twee componenten houtlijm in het gat plaatsen?
Nu wilde ik de bestaande houten vloer vervangen door underlayment, maar na bestudering van de situatie kan dit niet. Op een van de balken, zit boven de vloerdelen een muur. Deze staat precies op de balk, en dus kan ik planken niet weghalen omdat het underlayment anders nergens op steunt.
Aan de andere kant, tegen de buitenmuur, daar is juist nog ruimte tussen de laatste balk en de buitenmuur, daar steunen de planken dus nergens op, ongeveer 10 centimeter.
Plaatje en fotos om de situatie duidelijk te maken bijgevoegd.

Kan ik op de bestaande planken nog underlayment schroeven, zodoende dat dit ook nog een versteviging van de draagkracht heeft? Gaat dit ook op als ik ze haaks op de balkenlaag leg?
En krijg ik geen problemen met de ondervloer? Die rust weliswaar nu op de balk, maar kan ik zomaar ook een laag underlayment, wediplaat, en wat tegels toevoegen, of heb ik dan nog extra ondersteuning nodig?
Voor aan de andere kant, waar de planken dus echt zweven, daar kan ik me bij indenken dat dat eerder voor beweging zal zorgen. Kan ik daar een balk tegen de buitenmuur, en van onder tegen de planken aan schroeven, om zodoende de beweging er uit te krijgen en geen risico op scheuren van tegels etc te hebben?

wederom alvast bedankt

WhatsApp Image 2024-01-08 at 21.16.11.jpeg WhatsApp Image 2024-01-08 at 21.24.04.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als die inkeping in één balk is hoef je er geen zorgen over te maken. Je kan er eventueel een passend blokje hout inlijmen met normale houtlijm. Als het een grotere inkeping was geweest, dan zou ik adviseren er aan beide kanten een stuk underlayment tegenaan te lijmen+schroeven.

Zwevende planken ondersteunen met een extra balk. De planken zijn waarschijnlijk sterker dan underlayment. Als de balkvloer niet stabiel genoeg is, heeft een extra laag underlayment geen zin.

Als er een tegelvloer gaat komen, maak dan een lewisplaatvloer of gebruik een ontkoppelingsmat (zelf geen ervaring mee).
 

UtrechtHJ

  • #3
Nu was ik van plan om de vloer met 2cm wediplaten met van die voorgefreesde vloerverwarming te leggen, en zo'n doucheplaat van wedi met verloop en afvoer, had gelezen dat dit ook zorgt voor ontkoppeling?

Mooi dat ik underlayment weg kan laten, scheelt weer dikte / werk / geld
Die zwevende planken met een balk ondersteunen is nog wel lastig, want ik heb er amper ruimte om er nog wat bij te steken zoals te zien op foto.

Ik zou niet weten hoe ik daar nog wat achter krijg :S
Zou het door de wedi nog wat stevigheid krijg dat iig niet m'n tegels gaan werken?

I
WhatsApp Image 2024-01-11 at 10.06.42.jpeg
WhatsApp Image 2024-01-11 at 09.54.09.jpeg
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
UtrechtHJ schreef:
daar steunen de planken dus nergens op, ongeveer 10 centimeter.
Ik had deze maat nog niet gezien. Dit is zo weinig dat het geen kwaad kan. Bovendien is het tegen een muur aan, dus er is geen kans dat hier wel eens iemand op staat. Hier hoef je dus niets aan te doen.
 
  • Like
Waarderingen: UtrechtHJ

UtrechtHJ

  • #5
Potverdorie, bij het slopen van de douchebak op die vloer kom ik toch nog een pareltje tegen. Dit is die balk die 8cm van de muur af zit. Over 24cm, 5.5cm ingezaagd (op diepste punt)

Nu wil ik de inkeping recht maken en vullen met een stuk vuren dat er in past, gebruikmakend van griffon D4 watervaste bruislijm. Ik kan maar aan kant een beetje fatsoenlijk nog een strook er tegen aanzetten, helpt genoeg? Omdat het de laatste is en daar geen leidingen langskomen, is de hoogte ook niet van belang. Ik kan er ook nog een balk onder aan vastmaken ala: filmpje balken opdikken

Wat doe ik om het gat op te vullen, kan ik een de planken tot op de helft van de balk ervoor zagen, en dan een plaat underlayment om dat gat te vullen?
Er boven komt de wc, maar dit hangt voor groot gedeelte aan de muur. Desondanks misschien ook nog zaak om dwarsbalken onder de plaat underlayment tussen de draagbalken te plaatsen?

WhatsApp Image 2024-01-15 at 15.00.02.jpeg WhatsApp Image 2024-01-15 at 14.46.37 (2).jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Oe, daar slaat Koos flink de plank mis. De opdikbalken moeten uit één lengte.

De balk naast een muur draagt maar de helft van het gewicht als de andere balken. Dus een inkeping daarin is minder erg. Als de leiding anders komt, kan je hem zo goed mogelijk herstellen.

Aan de bovenkant van de balk zitten de drukkrachten, dus een blokje er passend inlijmen is de belangrijkste herstelling.
 
  • Like
Waarderingen: UtrechtHJ

UtrechtHJ

  • #7
Mag ik je vragen wat je vind van de oplossing om het gat in de plankenvloer te repareren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik had daar overheen gelezen. De spijkers van de planken zitten waarschijnlijk in het midden van de balk. De planken doorzagen op hart van de balk is dus lastig. Je kan ze naast de balk doorzagen, tegen de balk een 2x3tje vastmaken en daar het underlayment op vastzetten. Kan je meteen de bovenkant mooi uitlijnen. Planken zijn meestal dikker dan underlayment.
 
  • Like
Waarderingen: UtrechtHJ

UtrechtHJ

  • #9
' kan je meteen de bovenkant mooi uitlijnen, planken zijn meestal dikker dan underlayment'

toch blij dat ik deze even terug lees, grote moeite met vinden van 22mm osb :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Informeer eens bij een échte houthandel.
 

UtrechtHJ

  • #11
Ik haal de spullen nu bij het lokale bouwcentrum, hebben een 3tal vestigingen hier in de buurt, stuk kleiner als de mega ketens.
Wat is een echte houthandel? Ik zie wel wat bedrijven in de buurt die boomstammen in stukjes zagen en verkopen, maar underlayment / osb hebben ze dan niet.

Tips voor regio Achterhoek? (doe m'n naam geen eer meer aan :P)
Als het vanwege forumregels niet mag, ook geen probleem, of moet je d'r dan direct 3 verschillende noemen? :)

Ik heb nu met underlayment wat in elkaar geflanst, op juist hoogte gezet met balkjes aan de vloerbalken, werkt ook perfect, maar iets meer werk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu