Geen zandbed onder funderingsplaat

Anakin

  • #1
Beste klussers,

Ik wil graag jullie mening. Ik weet dat onder een plaatfundering een zandbed van zo'n 20cm hoort. (dikte gewapende betondplaat 15 cm).
Nu is zitten er op de plek waar er uitgegraven moet worden, iets onder de grond, niet één maar meerdere enorme beukenstronken.
Dit wordt dus een enorm karwei om die te verwijderen.

Als ik nu de plaatfundering vervang door een strokenfundering (60cm diep, 30 cm breed, 20cm zand eronder, wapening erin) en daar vervolgens een dubbele gewapende vloer van 20cm op stort en het zandbed onder de vloer acherwege laat?
Dat scheelt mij enorm veel werk.
De vloer is op deze manier zelfdragend, dus het is niet erg als de ondergrond iets inklinkt. Kan ik de stronken lekker laten zitten.

Klopt mijn redenering? Of moet ik niet eigenwijs willen zijn en gewoon een paar dagen met de stronkenfrees aan de slag :(

Overigens: het betreft een fundering/vloer voor een houten schuur van zo'n 12x5m. Geen auo's of zware belastingen op de vloer.

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Ralph

  • #2
Plaatfundering voor een garage is wel een beetje overdone vind ik hoor. Een stroken fundament is m.i. dan ook toereikend genoeg, en als je dan eens een stronkje kruist is dat ook niet erg, dat overdraagt zich wel. Zand opbrengen voor fundamentstroken ben ik geen voorstander van, gewoon graven tot vaste grond.
 

Anakin

  • #3
Ok, dat klinkt veelbelovend.
Maar, er moet toch op één of andere manier een vloer in.
Als ik die dan gewapend maak (of dubbel: onder- en bovenin), maar zonder zand bed (maar wel een aardebed), ben ik er dan?
 

Ralph

  • #4
Plaatfundering en vloer zijn 2 verschillende dingen. Een vloer dubbel gewapend kan ook op zwarte grond idd, maar moet dan op de fundamenten liggen en niet ertussen.
 

Anakin

  • #5
Zo was ik het idd van plan.

Dankjewel voor je reacties!
 

Ralph

  • #6
Boven hoeft alleen rand wapening van 1 mtr rond om trouwens.
 

Anakin

  • #7
Sorry, ik snap niet precies wat je hiermee bedoelt?
 

Ralph

  • #8
Nou, je legt eerst de onderste wapening kompleet over het vloer opp. Dan komen de A-bokken/ supporters of hoe die dingen ook heten in jou regio en daarop hoef alleen maar langs de rand van de vloer bovenwapening van 1 meter te leggen. Dan spaar je toch weer 3 hele netten uit namelijk.
 

Anakin

  • #9
Ik snap het. thanx again!
 

MvanV

  • #10
Zorg wel dat het dan sterk genoeg is, want de wortels rotten weg en geven ter plekke een verzakkinkje. Het moet niet daar doorbreken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu