Puin in betonvloer of geen puin?

Ramona_loves_ya

  • #1
We zijn volop bezig ons klushuis te verbouwen. Het volgende project is de vloer op de beneden verdieping. Dit is een houten vloer met houten balken die verrot zijn en we willen deze vervangen door een betonvloer. Nu zijn de meningen tussen de klussers verdeeld. We gaan een muur in de woning slopen en de aanbouw slopen, daar komt een nieuwe aanbouw voor in de plaats. Sommige mensen zijn van mening dat het puin van de muur en aanbouw in de vloer verwerkt kan worden, het is sterk en scheelt weer kosten voor zand. Andere mensen zijn van mening dat we juist geen puin in de vloer moeten verwerken, omdat het de vloer onstabiel zou kunnen maken en het net zo makkelijk afgevoerd kan worden als in de vloer worden verwerkt. Als je het puin op de juiste manier verwerkt (wapeningsplaat, 1 laag puin tegelijk, dan weer wapeningsplaat) en dan puin inwateren, zou de vloer sterk moeten zijn.

We willen schuimbeton nemen, door de goede isolerende werking van schuimbeton en de positieve eigenschappen van dit beton.

Wat is jullie mening, wel of geen puin in de betonvloer verwerken? En op welke manier moet volgens jullie de vloer gestort worden, welke stappen zijn daarbij belangrijk?

Bedankt voor jullie hulp!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Alleen gebroken puin toepassen met een maximale korrel van 32 mm. Groter krijg je niet verdicht en er blijven teveel holle ruimtes over.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Puin moet je afvoeren.
buiten dat het gewoon niet is toegestaan om dit te storten
vervloek je jezelf als je er ooit nog bij moet.

inwateren en mengen met beton werk zeker niet.
als je het wilt storten moet je het onder de vloer doen niet in de vloer.
 

Ramona_loves_ya

  • #4
Het gaat ook om onder de vloer, misschien ben ik hier niet helemaal duidelijk in geweest. Dus stoeptegels, puin. Dan zand. Dan inwateren en aan aantrekken. Dan folie. Dan wapeningsplaat. En dan daar bovenop komt dan de betonvloer.

Mijn vraag gaat over of het verstandig is om de puin erin te doen of dat het verstandig is om alleen zand, dus geen puin, erin te doen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Geen puin, dat is niet stabiel. Of je moet een puinbreker kunnen huren.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Zoals al aangegeven, geen puin onder de vloer aanbrengen, en ook geen stoeptegels.
Alles opvullen met ophoog zand, folie, isolatie en dan de beton.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Ik zou er niet aan beginnen, kijk hoeveel werk het is met het aanstampen, inwateren enz. met ook nog een bult water in je huis/vloer en wat je er mee bespaard.
Waarschijnlijk bespaar je helemaal niet zo veel maar ben je wel een dag langer bezig.

Kijk je even op MP dan kun je vaak wel gratis zand ophalen en hoeft dat ook nog niets te kosten.

suc6

Gerrit
 

Ramona_loves_ya

  • #8
Dus ophogen met 'normaal' zand (bijv. geel zand of ophoogzand?). Kan ik ook verschillende zanden door elkaar gebruiken? Het is best een diepe kuil.

En dan als er genoeg zand in ligt, dit dan verdichten? Daarop folie, wapeningsplaat en schuimbeton? Is dit dan de juiste wijze?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Zelf geef ik de voorkeur aan geelzand wat hier ook wel plakzand wordt genoemd of anders straatzand.
Maar niet geheel vullen en dan pas aanstampen maar telkens om de 20 a 30 cm het zand aantrillen/stampen en dan weer de volgende laag.

Maar als het zo diep is waarom dan geen vloer met een kruipruimte er onder?
Betonbalken er in, broodjes vloer er op betongaas er op, ondergrond storten, evt. buizen ed. in de vloer en uiteindelijk de afwerkvloer er op.

Als beveiliging/telecommonteur werk ik het liefst in woningen met een kruipruimte, daar kun je tenminste achteraf nog iets netjes aanleggen zonder lelijke gootjes ed. over de muur.

suc6

Gerrit
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Of je stort gewoon een dikkere laag schuimbeton.
die installatie moet toch al voor rijden.
wat voor 1 woning aardig in de papieren loopt
 

Ramona_loves_ya

  • #11
Besloten om geen puin te doen, maar gewoon zand en beton of schuimbeton.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Heel verstandig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu