Geen water in Bosch vaatwasser

Douwe D

 • #1
Ik heb een probleem met een Bosch inbouw vaatwasser en kan het antwoord niet zo snel vinden in het forum. Hij pompt wel water in het labyrint aan de zijkant, maar het komt niet in de machine. Ik heb het labyrint en vlotter al los gehad en schoongemaakt, maar hij doet het nog steeds niet. Hij draait wel het programma, maar wast dus niet. Als ik zelf water in de machine doe, dan doet hij het wel. Alleen moet ik bij de volgende spoelbeurt er weer opnieuw water in doen. Hij komt ook gewoon op temperatuur.
Het gaat om een Bosch SGV45M13EU
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Een veel voorkomende oorzaak is een vastzittend (verroest) afloopventiel. Dat ventiel zit onder het niveauregelsysteem (vlotter).

  Dat ventiel kan helemaal uit elkaar gehaald worden en schoongemaakt, maar alleen voor test. Is het inderdaad (enigszins) verroest dan moet het vervangen worden, schoonmaken is geen blijvende oplossing.

  Je vind het ventiel op de onderdelentekeningen die je bij Bosch kunt bekijken: hier de onderdelentekening voor
  https://www.bosch-home.nl/supportdetail/product/SGV45M13EU/40#/Tabs=section-spareparts/ Het is op tekening nummer 4 het onderdeel 0429 (het rechter ventiel.
   

  Douwe D

  • #4
  Dag Kees,

  dank je wel voor je snelle reactie. Ik zie aan de hand van de foto's waar die zit. Kan ik gewoon de schroefjes losdraaien en hem er uit halen? Of moet dan ook al het water uit het labyrint zijn? Dat blijft er nu namelijk wel in staan.

  En gaat het dan om beide ventielen, of alleen de rechter?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Het gaat alleen om het rechter ventiel, het linker is het regeneratieventiel.

  En hoe je het los moet maken: heel eerlijk gezged heb ik dat nog nooit gedaan, heb alleen heel erg veel forumervaring op dit gebied... Vandaar mijn suggestie.

  Dus: als je erachter bent hoe je het losmaakt en het hier vertelt, dan ben ik weer wat wijzer! :mrgreen:
   

  Douwe D

  • #6
  Hij is nu nog bezig met het programma. Ik gooi er steeds zelf water in. Hoef ik tenminste niet af te wassen. :D Ik ga het daarom denk ik morgen proberen. Laat wel even weten hoe het gaat.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Ik zie nu pas dat het erom gaat dat het water eruit moet: dat water loopt er gegarandeerd uit als je het ventiel verwijdert. Ik heb een keer ergens gelezen hoe je dat moet doen, maar of ik dat zo gauw even kan terugvinden...

  Edit: heb het gevonden, maar dat was juist mbv het (werkende!) ventiel. Heb je niets aan.

  Het labyrint zal in elk geval leeg moeten, dus demonteren (heb je al een keer gedaan als je de boel schoongemaakt hebt).

  Of anders zorgen dat je het water op kunt vangen als je het ventiel losmaakt.
   

  Douwe D

  • #8
  Kon niet wachten, dus ik heb hem toch maar nu los gehaald. Het water komt er inderdaad uit. Hen niet helmaal kunnen voorkomen dat het ook in de machine liep.
  Zal ik later wel weer proberen droog te krijgen.
  Het ventiel is eenvoudig met de 2 schroeven los te maken en dan hall je hem er zo uit. Hij beweegt goed en die er ook niet vies uit. Ook in het ventielhuisje kan ik niet echt vuil ontdekken.

  Toch het andere ventiel ook los halen?
   

  Douwe D

  • #9
  Heb wel het idee dat het hier ergens zou moeten zitten. Het water blijft tijdens het programma namelijk in het labyrint staan. Het stroom niet de machine in. En dat zou toch wel via dit ventiel moeten.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Bij dit (duitse) onderwerp ging het ventiel ook erg licht heen-en-weer, maar de betreffende vakman zei dat het ventiel 'Schrott' was...

  Het ventiel is dus wel vaak verdacht, maar het zou in principe ook denkbaar zijn, dat het ventiel geen spanning krijgt van de besturingsprint vanwege een defect op die print. Meestal een defecte triac. En dat zou je moeten kunnen meten met een universeelmeter op wisselspanningsbereik > 230 V.

  Let op: het ventiel wordt aangestuurd met 230 Volt dus metingen niet ongevaarlijk! Bij voorkeur het meetinstrument aansluiten met klembekjes (machine op dat moment spanningsvrij) en zorgen dat de zaak veilig zit - eventueel extra tape eromheen. Dan pas machine aanzetten en programma laten draaien en kijken of er spanning op het ventiel komt. Komt die er maar het ventiel gaat niet open: ventiel (tóch) defect.

  Komt er geheel geen spanning op het moment dat je zou mogen verwachten dat de machine volloopt: een defect op de printplaat. Een defecte triac is vaak te herkennen aan een afgesprongen hoekje, maar helaas is dat niet zo, soms is ie stuk zonder uiterlijke tekenen.
   

  Douwe D

  • #11
  Nu wordt het wat ingewikkelder voor mij. Ik heb geen apparatuur om te meten Kan ik het ventiel ook "los" testen, want dan zou ik hem mee kunnen nemen naar iemand die dat misschien wel kan. Het stekkertje op het ventiel kan er op 2 manieren op. Is het erg als dit wordt omgewisseld? Anders moet ik goed opletten als ik hem er eventueel afhaal. Ik heb ook gelezen dat je de weerstand kunt meten en dat daaruit ook kan blijken of hij stuk is.

  En het ventiel ernaast? Is die ook belangrijk?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Het ventiel ernaast heeft een andere functie: regenereren van het ontkalkingssysteem. Heeft naar mijn idee niets met je probleem te maken.

  Het maakt niets uit hoe het stekkertje erop zit. Maar je kunt er natuurlijk altijd even een stipje met een (permanente) viltstift op zetten evenals op het hulsje waar het in zit, dan kun je je niet vergissen.

  Een methode om het ventiel los te testen is me niet bekend.

  Als je de spoel van het ventiel ohms doormeet (de weerstand ervan dus) dan zegt dat alleen iets indien die weerstand erg hoog is (of oneindig): dan weet je zeker dat de spoel defect is en dus het ventiel ook. Echter: als de weerstand correct is (ik dacht dat ie 4 kOhm moet zijn, weet ik niet zeker), dan zegt dat alleen dat de spoel ok is, niet of het ventiel correct werkt, dus het inwendige ervan.

  Alleen een spanningsmeting tijdens functioneren (zoals ik hiervoor beschreef) kan daar uitsluitsel over geven. Of het domweg vervangen van het ventiel, dat doen monteurs meestal omdat dat het snelst gaat en dus goedkoper is.

  Ik weet bijv. ook niet of je (voor test) de twee ventielen onderling kunt verwisselen. Ze hebben een verschillend bestelnummer, dus het lijkt erop dat ze (op details) verschillend zijn en dus niet uitgewisseld kunnen worden.
   

  Douwe D

  • #13
  Vandaag heb ik het ventiel even meegnomen naar mijn werk . Een collega heeft mij geholpen om hem te testen. met 2 draadjes en stekkertjes lukte dat goed. (Zie foto)
  Daar ligt het dus niet aan. Ik heb alles weer in elkaar gezet en het korte programma op gestart. Het labyrint loopt vol, maar nog steeds geen water in de machine. Ik heb geprobeerd om het ventiel kort te sluiten (dus te openen met de draadjes), maar dan loopt hij bij de vlotter over. En er komt ook geen water in de machine.

  Ik ben weer even uitgedacht. iemand een idee?

   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Heb je de geribbelde slang naar de onderkant van de machine (dus daar waar de zeef zit) al wel eens bekeken cq schoongemaakt? Ik was er eigenlijk van uitgegaan dat je dat al had gedaan bij het schoonmaken van het labyrint en de voltter, maar bij nalezen zie ik daar niets over.

  Je vind een verwijzing naar die slang in de al eerder genoemde reparatiehandleiding, op de foto's op blz. 16, aangeduid met nummer 7.

  Je kunt die slang er zó (voorzichtig) aftrekken, de ene kant aan de zijkant, de andere kant onder de voorkant van de machine. En dan schoonmaken met water met wat bleek erin. Of zoals ik het ooit heb gedaan: een lap in het midden van een touwtje geknoopt en die erdoorheen halen.

  Wat bedoel je eigenlijk met 'het ventiel kortsluiten'. Toch hopelijk niet dat je de aansluitingen van het ventiel met elkaar hebt doorverbonden terwijl de machine aanstond? Want dan help je de besturing in de vernieling...
   

  Douwe D

  • #15
  Die slang heb ik wel schoongemaakt, maar misschien niet goed genoeg. Nog tips hoe je dit het beste kan doen?

  Met kortsluiten bedoel ik dat het met behulp van de draadjes spanning op het ventiel heb gezet, zodat hij in ieder geval open zou gaan.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  Douwe D schreef:
  Nog tips hoe je dit het beste kan doen?
  Heb ik erbij gezet, maar met edit, dus misschien heb je dat net gemist.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #17
  Niveauregelaar kan niet schoon genoeg zijn , vaak is het even schoonmaken niet voldoende.
  Demonteren is het beste zonder de microschakelaar nat te maken natuurlijk.
  Kijk eens naar de blauwe hendel op de niveauregelaar , ik durf te wedden dat deze te vroeg geactiveerd wordt.
  Slang naar kuip verstopt vooral aan de kant van de kuip.
  Uitstroomventiel is alleen voor het water uit de rechter helft van het labyrint , maar zo te lezen komt het al niet zover.
  Het moet eerst overstromen naar de linker helft , waar het dus al fout gaat.
   

  Douwe D

  • #18
  Ik heb de slang schoongemaakt. Ik heb daarvoor een trekveer en een zakdoek gebruikt. De trekveer ging er al heel makkelijk door. Met de zakdoek kwam er nog wel wat vuil mee. Dat heb ik zo goed als kwaad als het kan uit het bassin onderin gehaald. De boel weer aangesloten en de kortste spoelbeurt opgestart.
  Het water loopt nu wel onder de vlotter door de machine door Hij draait nu.
  Het lijkt erop dat hij het weer doet.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #19
  Dat zou mooi zijn! Als je hem nog open hebt: maak eens een foto van de niveauregelaar en plaats die hier.

  Ben benieuwd hoe deze eruit ziet...
   

  Douwe D

  • #20


  Zoiets, Hij is niet brandschoon, maar werkt dacht ik wel.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu