Geen thermostaat? Vaillant ecoTEC plus

Voegsel

 • #1
Onlangs verhuisd naar een nieuwe woning waarbij ik nu de CV-installatie aan het bestuderen ben op zijn werking.

Nu ben ik al enkele dagen het systeem aan het bestuderen geweest en onderdelen opgezocht. In de woning is vloerverwarming aanwezig verdeeld over 4 zones. De zones van de vloerverwarming wordt geregeld door een HCE-80 welke 6 thermische sluiters op de vloerverwarmingverdeler aanstuurt. In elke kamer/zone hangt een temperatuurvoeler/thermostaat. Deze voelers/thermostaten communiceren met de hce-80 ben ik achtergekomen. Zodoende kan ik de temperatuur van elk indivudele zone regelen. Verder zie ik op de HCE-80 geen thermostaatkabel binnenkomen. Dus er is geen communicatie met de CV-ketel zover ik kan zien.

Voor de radiatoren - welke in een ruimte staan zonder vloerverwarming - is gewoon enkel de knop opendraaien en dan wordt de radiator direct warm. Hier hangt geen thermostaat. Nu vond ik dat onhandig en heb ik een slimme thermostaatknop van honeywell geinstalleerd om dit automatisch in te regelen. Maar goed... dit stuurt nog steeds niet de cv-ketel aan en de vorige eigenaar gaf aan dat hij zomers de cv-ketel ander instelde.

Dus ik heb het vermoeden dat er geen thermostaat aanwezig is die communiceert met de CV-ketel...

Mijn vraag is dus, wat stuurt nu de CV-ketel aan? Hoe weet de CV-ketel wanneer deze aan en/of uit moet? En is dit onwenselijk en/of slecht of zitten er voordelen aan de huidige situatie?

Ik heb even in de CV-ketel gekeken maar volgens mij is hier niks aangesloten wat betreft een thermostaat. Klopt dat?


photo_2023-04-03_17-33-11.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Waarschuwing
  Klusidee
  Waarschuwing
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Misschien is de thermostaat aansluiting op de ketel gewoon doorverbonden en werkt de ketel altijd.
  In de zomer stel je dan de ketel thermostaat lager in als in de winter.
  Niet de beste oplossing natuurlijk.
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #3
  de rt 24 klem is doorverbonden, hierdoor is er een continu warmtevraag.
  ik zou kijken of het mogelijk is om van de hce een th kabel naar de ketel te trekken op deze manier zal als 1 van de zones warmte vraagt de ketel inschakelen, de radiatoren zullen dan alleen opwarmen als 1 van de zones vragend is en de knop voldoende open staat.
  wat ook kan is een weersafhankelijke regeling toepassen, deze regelt op basis van buitentemperatuur eventueel met ruimte compensatie
   

  Voegsel

  • #4
  Top, heb het nu gekoppeld met een bdr91. Lijkt te werken.

  Kom er nu echter achter dat de vier zones niet goed open gaan. Elk zone is gekoppeld aan een ruimte via de evotouch. Wanneer er warmte vraag is in zone 2 tot en met 4 dan branden wel groene leds op de hce80 per zone, maar de thermische sluiter gaat niet open. Wanneer in zone 1 warmtevraag is, dan gaat zone 1 en 3 open qua thermische sluiters. Bijzonder gedrag dit. De hce80 inmiddels gereset en alles opnieuw toegevoegd, met exact hetzelfde gedrag.

  De installateur heeft wel een combinatie van 2 en 3 watt Honeywell sluiters gebruikt (ouder en nieuwer variant). Zou dat nog last kunnen?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu