Gebruik schuifclips

Ende61

  • #1
Goedemorgen,
De platenwisselaar van mijn cv ketel lekt en ik moet deze vervangen.
De leidingen zitten vast met schuifclips.
Kan ik deze clips er gewoon uittrekken en opnieuw gebruiken?
Of heb ik hier speciaal gereedschap voor nodig?
kan een clip worden hergebruikt of moet deze worden vervangen?
Alvast bedankt,
Rob
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Met het van kracht worden van de gasketelwet is het voor particulieren en niet-gecertificeerde personen niet meer toegestaan (zelf) aan gasgestookte toestellen te sleutelen.

Het advies zal daarom zijn om een gecertificeerde installateur in te schakelen.
 

Ende61

  • #3
Ik kom niet in de buurt van de gasleiding of de brander, ik hoef alleen maar 4 waterleidingen los te koppelen en weer aan te sluiten.
En ik zie toch genoeg andere vragen/antwoorden over vergelijkbare onderwerpen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Wetgeving is 1 april 2023 ingegaan.

De nieuwe Gasketelwet schrijft voor dat vanaf 1 april 2023 alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs mogen werken aan gasverbrandingstoestellen. De bedrijven moeten beschikken over een bedrijfscertificaat en de monteurs over het certificaat Vakmanschap CO. Zonder deze certificering mogen installatiebedrijven en monteurs geen gasverbrandingsinstallaties plaatsen, onderhouden of repareren. Dat is strafbaar vanaf 1 april 2023.

In de wet wordt gesproken over het toestel. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen waterzijdig en gaszijdig binnen het toestel.

Hierdoor hebben wij sindsdien het standpunt ingenomen dat de grens voor advies ligt bij het wel of niet weg moeten nemen van de kap van de CV-ketel, en dat ook de rookgasafvoer niet meer door iemand zelf vervangen mag worden (omdat deze bij een ketelvervanging ook de door installateur mee moet worden genomen en op de juiste wijze moet worden gebeugeld).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu