Geberit UP320 (90mm) naar afvoer (110mm) via sprongbocht

BorisC

 • #1
Ik wil binnenkort een Geberit inbouwreservoir gaan plaatsen. Aangezien de afvoer niet in het midden van de muur zit, en ik het frame zo dicht mogelijk op de muur wil monteren, ga ik een sprongbocht gebruiken om diagonaal 60mm te overbruggen. Het is maar een klein stukje, dus voor de doorstroming zal het geen consequenties hebben.

Nu is het geval dat Geberit een 90mm->110mm verloop meelevert. De sprongbocht heeft een afdichtring die zonder buis erin 70mm doorsnede heeft, en bedoeld is voor een 100/110mm buis. Dus denk je: UP320->verloop->sprongbocht->afvoer. Maar als ik de 90mm buis van de UP320 direct in de sprongbocht doe, dan staat die afdichtring al zo strak dat ik me afvraag waarom ik dat verloop er nog tussen zou moeten zetten. Dit gaat volgens mij echt niet lekken, zelfs er vanuit de afvoer wat druk op zou komen staan. En hoe minder onderdelen, hoe minder kans op ellende is mijn idee altijd.

Wat zal ik doen? :)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
en ik het frame zo dicht mogelijk op de muur wil monteren, ga ik een sprongbocht gebruiken
dit snap ik even niet.

Hoe zit je situatie dan?
 

BorisC

 • #3
De afvoerpijp loopt bij de UP320 achter een balk van het frame langs, waar ie ook aan vast geklemd wordt. Dat is het systeem van Geberit en is mooi en degelijk. Het punt is wel dat er 4cm frame, 18mm gipsplaat en in mijn geval 5mm afwerking naar voren bij komt. Ik wil 15cm voor de muur uitkomen, dus moet ik er voor zorgen dat het frame verder naar achteren kan. Ongeveer 2.5cm. Ik frees of zaag een stukje uit de gipsplaat zodat de afvoer precies achter de afwerking langs past.
 

BorisC

 • #4
Niemand?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Had even wat getekend want snap nog steeds niet waarom die sprongbocht of je wilt reservoir overzij zetten dan kun je beter bocht (en) gebruiken. 

BorisC

 • #6
Ik ken dat plaatje. Neem nou maar van me aan dat die sprongbocht precies is wat ik nodig heb. Ik wil alleen weten of ik die 90mm buis direct in die sprongbocht met de ring kan stoppen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Nee, dat kan niet want hij sluit het beste af bij 100/110 dan klemt het goed af nu is het met 90 mm minimaal.
 

BorisC

 • #8
Ok, duidelijk.

Om nog even toe te lichten (bedankt voor de genomen moeite): de afvoer zit bij mij onder het blauwe balkje, vandaar dat ik 2.5cm naar achteren moet. Ook 5 a 5.5 cm opzij omdat ie uit het midden zit. Pythagoras leert ons dat we dan diagonaal 6cm moeten overbruggen dus die sprongbocht komt exact goed uit :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Luister nou maar naar Henk, met die sprongbocht gaat het lekken, er zit te weinig spanning op de afdichting.
Met een bocht van 15 graden er tussen moet het ook kunnen, eventueel iets van de zwarte bocht afzagen.
Gebruik verbindingen met manchetten, geen lijm want dat hecht niet op de zwarte bocht.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #10
Het nadeel van dit soort probleem sprongbochten is ook, dat als je een pijp van 90 er in stopt, dat die al snel te diep in de bocht wordt geduwd.
En dan kan de bruine broeder niet door de bocht.
En zoals al geschreven, zit de 90 mm afvoer te los in het rubber.

Maar ja als je die toch perse wilt gebruiken, moet je het gewoon doen.
Beter is het om zo een sprongbocht te gebruiken


Of de afvoer een stukje vrij hakken, en goed verleggen.
 

BorisC

 • #11
Bedankt allen voor de goed bedoelde adviezen, maar ik weet wat ik wel en niet kan verlijmen, en wat voor oplossingen er bestaan om een sprong te maken. Ik moet een sprong van 60mm maken, heb in de hoogte niet veel ruimte om met PVC bochten te gaan knutselen, en ik kan niet diep uithakken omdat ik in een appartement zit. Bovendien is de VVE niet blij met me als er dingen mis gaan waardoor de schacht met leidingen open gebroken moet worden. Die ruimte grenst aan de achterkant aan het toilet.

De pijp is 10cm breed, maakt een sprong van slechts 6cm, dus het zal wel meevallen met doorspoelproblemen. De sprong is immers nog minder dan de breedte van de pijp waardoor alles er zo doorheen valt.

Waar ik mee zat, is dat de binnendiameter van de sprongbocht 116mm is, terwijl het Geberit 90->110 verloop een buitendiameter van 110mm heeft. Bovendien is de afdichting zonder buis er in maar 70mm doorsnede, dus het zal duidelijk zijn dat die dingen maar net passen met de afdichting er tussen gestampt. Als jullie zeggen dat 90mm direct in die pijp stoppen niet lekdicht zal zijn, dan geloof ik jullie. En dat is alles wat ik wilde weten :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu