Geberit hangtoilet lekkende hoekstopkraan?

Jorisvdk83

  • #1


Dag allen

In onze badkamer bevindt zich een Geberit hangtoilet die lekt.

Ik heb de vlotter al ontkalkt en proberen opnieuw instellen maar dit heeft het probleem niet opgelost. Aangezien ik geen oplossing vond, heb ik de blauwe hoekstopkraan toegedraaid maar tot mijn verbazing blijft het toilet lekken (Ik hoorde het water in de lege bak stromen door de vlotter).

Als ik de toevoerslang van de vlotter loskoppelde, zag ik inderdaad dat er bleef water uitstromen, zelfs met de blauwe kraan toe.

Moet ik nu effectief die kraan vervangen of is er toch iets dat ik over het hoofd zie? Kan ik deze gemakkelijk vervangen?

Alvast bedankt voor de hulp
 

RV50

  • #2
Beste Joris,

De stopkraan is niet eenvoudig te vervangen zonder de boel helemaal open te maken.
Je kunt even proberen het kraantje goed door te spoelen kan zijn dat er bouwvuil in zit.
Echter dit probleem staat los van het door blijven lopen van het toilet. Voor reparatie is het dan beter om even de hoofdkraan dicht zetten.

In de bak zit een vlotterkraan (rechts) om het reservoir te vullen. En een bodemventiel voorzien van het hefmechanisme in het midden om het water door het toilet te laten spoelen. Een van de twee kan de veroorzaker zijn van het doorlopen. Als bijvoorbeeld na het doortrekken van het toilet het even een tijdje duurt voordat het doorlopen weer begint dan is er iets aan de hand met de vlotterkraan (rechts verbonden met slangetje). Als er direct al water blijft lopen dan heeft dit te maken met het bodemventiel.

Sowieso doe je er goed aan om beiden te reinigen. De vloterkraan is ook te openen de blauwe delen kunnen los (halve slag draaien en uit trekken) dan komt het membraampje te voorschijn, hier kan soms bouwvuil of aanslag zitten waardoor het vlotter niet goed sluit.

Het bodemventiel kun je er naar boven uit halen en het bodemrubber/klep er van reinigen. vergeet ook niet de korf (waar het ventiel in rust) helemaal onder in de bak omhoog te trekken en schoon te maken. Als dit niet de oplossing geeft dan kan het zijn dat je misschien wat onderdelen moet gaan vervangen.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Op de foto is de kraan ook niet helemaal dichtgedraaid zie ik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu