Geaarde kraan met water onder spanning

Jojo22

  • #21
@Henk253 Alles is redelijk goed weggewerkt dat wordt lastig uitzoeken ben ik bang. Weet jij dat? Of de aansluiting van de elektra in de zolder die zelf ook op de bestaande aardleiding uit de hal is aangesloten mag blijven zitten? Is dat niet voldoende eigenlijk?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #22
Beste is gewoon alles goed uit te zoeken en je aan de adviezen houden wat ze hier op deze topic geven.
 

Jojo22

  • #23
@Henk253 ik heb advies over het aansluiten op de kraan maar niet over de aansluiting op de elektra uit de hal.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #24
Het is mij blijkbaar nog steeds niet duidelijk wat de situatie nu precies is. De installatie van de zolderkamer is geaard via die waterleiding, maar de aarde is ook verbonden met een bestaande aardleiding ergens anders?

Dat laatste is wellicht ook niet helemaal hoe het hoort (is het dezelfde eindgroep?) maar zou al een stuk veiliger moeten zijn. Maar... als dit allemaal aan elkaar verbonden is dan zou er geen spanning op je kraan moeten kunnen staan. Als dat wel zo is dan is er blijkbaar iets mis met de bestaande aardleiding.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #25
Er moet een deugdelijke aarde ge plaatst worden naar boven. en als ze niet door de buizen kunnen dan moeten ze maar gaten gaan boren door alle verdiepingen om te zorgen dat je boven een goede aarde aan sluiting hebt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #26
The headhunter schreef:
Of heeft de elektieker een aarde gecreerd door deze via de kraan te laten lopen.
Als ik de beginpost nog eens lees is dit inderdaad het geval.
 

Jojo22

  • #27
@XanderH De omschrijving van de situatie zoals je hem omschrijft is correct, hij is ook verbonden op een aardleiding buiten de zolderkamer om. Je opmerking erover klinkt het meest aannemelijk.. Eerlijk gezegd nee het is niet dezelfde eindgroep maar zoals je zegt stel ook ik mij voor dat het veiliger is dan zonder. Maar dan dat er iets mis zou zijn met de aardkabel, dat zou betekenen dat ik alsnog beter de elektra uit de zolder los moet halen uit de aardleiding uit de hal?
 

Jojo22

  • #28
@Henk253 Het gaat hier om ca. 35m die via enkele muren via het trappenhuis overbrugt moeten worden en langs reeds afgewerkte muren in het zicht komen. Niet is onmogelijk maar hee. Bestaat er niet zoiets als een soort accu waar de aardkabel op aangesloten kan worden? Dat zou een stuk makkelijker zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #29
Dus er is niet geprobeerd om de installatie in de zolderkamer te aarden via de waterleiding, er is geprobeerd om de installatie in de zolderkamer te aarden via een andere ruimte. Daarnaast vond iemand het nodig om de kraan/waterleiding te vereffenen? (Dat hoeft niet tenzij het een badkamer is)

Op iets wat geaard is zou je geen spanning mogen voelen, dus het lijkt er op dat de aarde in de andere ruimte ook niet goed is. Als je inderdaad een slechte verbinding met aarde hebt maak je het misschien marginaal veiliger door het weer van elkaar los te koppelen, want nu kan bij een defect in één toestel ook de behuizing van een ander toestel onder spanning komen te staan.

Maar de enige goede oplossing blijft natuurlijk om uit te zoeken wat er mankeert aan die aardverbinding, dit weer in orde te maken en ook voor de andere groep gewoon netjes apart een aarddraad aan te leggen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #30
Jojo22 schreef:
Bestaat er niet zoiets als een soort accu waar de aardkabel op aangesloten kan worden? Dat zou een stuk makkelijker zijn.
download (9).jpeg

Zoiets?

(Nee, dat bestaat uiteraard niet...)
 
  • Like
Waarderingen: robdeb, Jojo22 en Vonken_trekker

Jojo22

  • #31
@XanderH " (Dat hoeft niet tenzij het een badkamer is) " het is een wastafel los in de ruimte.. waarom moet je het (in geval van badkamer) dan wel aarde? Ik probeer te begrijpen hoe al die processen werken. Ter naderen info, het water is sporadisch onder lichte stroom.. en ik begreep eerder van @The headhunter dat het niet ongewoon is dat er op een aardnetwerk stroom kan komen te staan?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #32
Omdat er in een badkamer aanvullende potentiaalvereffening hoort te zijn, oftewel alle aanraakbare metalen delen die door een defect onder spanning kunnen komen te staan dienen met elkaar en met aarde te worden verbonden.

Dat laatste heb je toch echt verkeerd begrepen.
 

Jojo22

  • #33
@XanderH Lol ja nee dit niet nee hh maar een accu is er logischerwijze om elektra op te slaan en daarmee weg te voeren :icon-study: vind het zo gek nog niet, als idee
 

Jojo22

  • #34
@XanderH nou het aansluiten op de kraan is dan iig ook nog eens overbodig geweest van de elektricien want deze kraan is niet via stalen/koperen leidingen aangesloten en staat nogal op zichzelf. Betreft dat een aardkabel soms wel en soms niet het water onder stroom zet daar kan ik alleen uit concluderen dat het alleen veilig is wanneer deze stroom elders via koperen leidingen of een goed werkend aardnetwerk kan vluchten(?)
 

Jojo22

  • #35
@XanderH ik begrijp het plaatje, ofwel de accu moet op termijn ook geleegd worden.. Geen idee hoeveel een aardkabel doorgaans lekt, zal vast wel meevallen :icon-study:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #36
Tot dat je een goede kortsluiting hebt en het stroom via je kraan in je lijf schiet dan ben je blij als de aarde heel goed werkt dat beveiligingen er uit klappen.
Vaak genoeg gebeurd dat iemand om het leven komt om iets wat je nu denkt valt wel mee.
 

Jojo22

  • #37
@Henk253 ik ben op deze site om problemen op te lossen en blijf doorvragen om alle problemen uit de wereld te helpen en geef eerder aan de aardkabel van de kraan te zullen verwijderen (iets wat ik niet zelf heb aangelegd!) en hetzelfde voor de aansluiting op de andere aardkabel (Ook niet zelf aangelegd) Ik begrijp hierom de wat misplaatste opmerkingen over verweten naïviteit met de dood tot gevolg niet helemaal. Gaat alles goed verder?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #38
Jojo22 schreef:
dat het alleen veilig is wanneer deze stroom elders via koperen leidingen of een goed werkend aardnetwerk kan vluchten(?)
"Vluchten" is wat simplistisch beschreven, maar vooruit.

Het idee is dat een geaard metalen deel nooit een spanning ten opzichte van aarde kan krijgen, omdat er een laagohmige verbinding tussen is. Bij een defect in een toestel loopt er daarnaasr dermate veel stroom door de aardleiding dat er een beveiliging in de groepenkast zal uitschakelen. De lekstroom "opslaan" gaat op geen enkele manier werken.

En "koperen leidingen" mogen in deze context dus alleen installatiedraden zijn, oftewel dat is hetzelfde als "een goed werkend aardnetwerk". Een koperen waterleiding o.i.d. mag je nog steeds niet hiervoor gebruiken.


Jojo22 schreef:
geef eerder aan de aardkabel van de kraan te zullen verwijderen (iets wat ik niet zelf heb aangelegd!) en hetzelfde voor de aansluiting op de andere aardkabel (Ook niet zelf aangelegd)
Dit is niet de oplossing!!!

De juiste oplossing wil je blijkbaar niet aan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #39
Ik denk dat TS de ernst van de situatie niet inziet. Laat opnieuw een electricien komen en nu liefst eentje die wel naar school is geweest.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #40
Het kan inderdaad soms diep droevig zijn gesteld met het opleidingsniveau.
Ik was gisteren bij een klant om een probleem in hun beveiliging op te lossen.
Hier was ook eerder een plaatselijke elektricien geweest die volgens hem ook regelmatig met beveiliging werkte.
(Als ze de deur wat te hard dicht gooiden dan ontstond er een sabotage melding)
Hij kon het probleem niet vinden en ging lukraak een nieuwe melder plaatsen waarbij hij op de trap stond en de klant zelf de handleiding aan het voorlezen was.
(hij was naar de bouwmarkt geweest en had daar een melder gekocht)
Uiteindelijk hebben ze onze hulp maar ingeroepen en 3 kwartier later werkte alles weer.
De oude melder weer terug geplaatst (daar was niets mee aan de hand) de juiste melder waar de behuizing niet meer goed van aansloot vervangen, nieuwe accu en de backup batterij vervangen.
Terwijl de andere installateur een gehele middag bezig was geweest en het probleem nog niet opgelost had.

Vaak is het dan ook zo dat je sommige zaken beter aan een specialist over kunt laten die er wel verstand van heeft en weet wat hij doet.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu