Gat maken in fundering draagmuur? II

PMKoning

  • #1
Hoi,

eerder heb ik al de vraag gesteld of ik voor de doorvoer van n nieuwe toiletafvoer n gat mag maken in de funderingsmuur in de kruipruimte van de bovenliggende draagmuur. Dit was geen probleem.

Nu is er in de vloer van de straks "te worden" woonkamer/keuken helemaal geen toegangsluik terwijl deze kruipruimte van die van de naastgelegen gang is gescheiden door de fundering van de draagmuur.
Bij voorkeur wil ik straks maar 1 luik hebben voor de toegang tot alle kruipruimtes en niet in elke ruimte apart een nieuw gat.

Nu was mijn idee om in de fundering een opening te maken onder de kamer deur, oftewel daar waar toch al de krachten van de draagmuur niet recht naar beneden worden afgezet, maar via de kozijnen op de naastgelegen stukken.

Kan iemand mij vertellen of dat n goed idee is?

Is het wellicht nodig om dit gat wel te verstevigen door bv een H of zware houten balk boven in, of n soort kozijn erin?
Gezien het feit dat de hele vloer eruit gaat, is dat straks klustechnisch heel makkelijk te doen.

Overigens hoeft het natuurlijk geen gigantische doorgang te worden, maar wel groot genoeg om makkelijk er door heen te kunnen.

Voor de duidelijkheid een plaatje:
de dikke muren zijn draagmuren, 1 is washok/wc (was badkamer), 2 is gang en 3 woonkamer. De lichtblauwe vierkanten zijn de huidige luiken, ik wilde die in 1 handhaven, 2 weglaten en de rode strepen worden dan de doorvoeren zodat ik later nog in beide kruipruimtes kan komen.




Dank voor jullie advies!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Die ouwe huizen hebben geen grote kruip hoogte meestal maar 25-30cm onder de balken.

een gat voor een riolering buis is iets heel anders dan een kruipgat maken die is gauw 50x70

beste is een constructeur te vragen als dat wel kan qua constructie
 

PMKoning

  • #3
Dag Henk,

mijn kruipruimte is juist enorm hoog. In de oude badkamer zit nog een soort van vloer/bak, daar is het ca 1.10m, onder de gang en de woonkamer is die bak stuk en is het gewoon zand. Daar is het zelfs 1.20-1.30m.

Maakt dat nog verschil?
 

PMKoning

  • #4
Nog als toevoeging daarop: het huis staat dus ook wat hoger met de BG vloer dan buiten, ca. 60 cm.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Bij hoge funderingsbalken zou het wellicht kunnen. Ik zou onder de vloer altijd stalton of betonlateitjes gebruiken, geen hout of staal wat kan roesten/rotten. Onder de vloer is teveel vochtigheid.

Verstandig zoals gezegd een constructeur te raadplegen, het is nogal afhankelijk van de gehele constructie erboven, hoeveel kracht herverdeeld moet worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu