Sleuven en gaten in dragende muur herstellen

UtrechtHJ

  • #1
Ik wil een sleuf in een dragende muur dichtmaken om zodoende weer de kracht van deze te herstellen, met welk middel kan ik dat het beste doen? Ik lees veel over aanvullen met cement, eventueel in meerdere keren?

En een andere muur, zie ik wat gaten tussen de stenen, kan ik deze met hetzelfde spul dichten?

Tenslotte nog een gat in het binnenspouwblad, ik wil zo weinig mogelijk meuk in de spouw krijgen ivm ontstaan koudebruggen, maar hoe zorg je daarvoor als je maar van een kant bij kan? Bovendien, in dit geval, dit opvullen met stukken steen (welk soort, is dat van belang? standaard baksteen?) en cement?

Alvast bedankt!

WhatsApp Image 2024-01-15 at 14.46.36.jpeg WhatsApp Image 2024-01-15 at 14.46.37.jpeg WhatsApp Image 2024-01-15 at 14.46.37 (1).jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zie geen sleuven of gaten die een constructieve reparatie nodig hebben. Opvullen kan dus met elk middel. Met cement of gewoon door de stucadoor mee laten nemen.

Als je gaten moet opvullen zonder dat er specie in de spouw valt gebruik je bewust te weinig specie, zodat er niets achter valt. Gebruik bij voorkeur dezelfde steen als waar de muur van gemaakt is. Plaats eventueel daar ook een foto van.
 
  • Like
Waarderingen: UtrechtHJ

UtrechtHJ

  • #3
Ik heb de bouwtekeningen opgevraagd, daar staat dat de muren zijn opgebouwd met 11 x 22 cm kalkzandsteen. Als ik ze opmeet dan zijn ze 10.5 x 21.5, dit zal wel normaal zijn? :)
 

Pvr

  • #4
Grote gaten sleuven eventueel met mortel vullen (gips kan ook)en de rest is voor de stukadoor hier is geen constructieve maatregel voor nodig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat de muur 5mm smaller is dan getekend hoef je je geen zorgen over te maken. Is een normale marge in de bouw. Na het stucen zijn ze waarschijnlijk 5mm dikker dan die maat :wink:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Muur is 214 mm dik, standaard maat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu